Un tribunal al Uniunii Europene a menținut sancțiunile Comisiei Europene, în valoare de 320 de milioane de euro, decise împotriva Poloniei în legătură cu reformele controversate ale sistemului judiciar polonez realizate de partidul conservator PiS, aflat anterior la putere, relatează POLITICO.
Decizia se referă la amenzile zilnice impuse Poloniei din cauza înființării unei camere disciplinare a Curții Supreme, care permitea ca judecătorii să fie pedepsiți pentru hotărârile lor. Camera disciplinară a fost între timp desființată, după ce PiS a pierdut puterea, scrie News.ro.
Polonia a contestat în apel o parte din amendă, pentru a reduce cuantumul acesteia - deși amenda a fost deja plătită: „Comisia a dedus această (sumă) din contribuțiile noastre în 2022 și 2023”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al misiunii Poloniei la UE.
„Încă o confirmare din partea Curții Europene de Justiție că reformele PiS au fost împotriva tratatului” UE, a comentat purtătorul de cuvânt.
În octombrie 2021, cea mai înaltă instanță a UE a început să amendeze Polonia, la acea vreme condusă de partidul naționalist de dreapta Lege și Justiție, sau PiS, cu 1 milion de euro pe zi pentru ignorarea unui ordin de suspendare a camerei disciplinare.
Amenda a fost redusă la jumătate, la 500.000 de euro pe zi, în aprilie 2023, după ce Curtea a declarat că autoritățile poloneze au făcut reforme parțiale - dar insuficiente - pentru a restabili independența judecătorilor.
Amenda a încetat atunci când Curtea de Justiție a UE a emis o hotărâre privind camera disciplinară, în iunie 2023, recunoscând că aceasta și-a pierdut puterea. Cu toate acestea, Polonia a susținut că amenda ar fi trebuit înjumătățită mai devreme, în iulie 2022, când a intrat în vigoare amendamentul de desființare a camerei disciplinare.
CITEȘTE ȘI Vladimir Putin anunță un concurs muzical pentru a rivaliza cu EurovisionVarșovia a cerut Tribunalului UE să anuleze un total de șase decizii luate între iulie 2022 și iunie 2023 - adică între momentul intrării în vigoare a anulării și ziua anterioară hotărârii instanței de încheiere a procedurii.
„Prin recuperarea sumelor datorate, Comisia nu a încălcat dreptul UE”, a scris instanța în respingerea acțiunii Poloniei. Reducerea penalității s-a aplicat doar pentru viitor, a argumentat instanța. „În consecință, aceasta a vizat numai sumele datorate începând cu această dată”, a precizat instanța..