Rețeaua de socializare X, fosta Twitter, deținută de miliardarul Elon Musk, un aliat apropiat al președintelui american Donald Trump, ar putea fi deblocată în Rusia dacă respectă legislația acestei țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției EFE.
'Întrebarea este dacă X s-a conformat tuturor exigențelor legislative ruse. Când vor fi îndeplinite aceste exigențe, atunci, desigur, nu va mai fi niciun impediment' pentru accesarea rețelei de socializare X în Rusia, a răspuns Peskov la conferința sa de presă zilnică, unde a fost întrebat dacă nu ar fi momentul ca această platformă de socializare să fie deblocată, după ce sub conducerea lui Elon Musk conținutul ei s-a schimbat, iar cenzura a fost diminuată, scrie Agerpres.
![Pudra din larve de gândaci de făină, introdusă pe piața alimentară conform unui regulament al Comisiei Europene](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33220/21925295/1/brussels-4056171-1280.jpg?width=151)
Această întrebare venită din partea presei survine după ce anterior șefa Ligii pentru Securitatea Internetului din Rusia, Ekaterina Mizulina, a spus că platforma socială X poate fi deblocată. 'Consider că rețeaua de socializare X s-a schimbat mult. Au scăzut considerabil conținutul distructiv și cenzura informațională. Cred că guvernul ar trebui să examineze dacă pot fi eliminate restricțiile care o privesc', a sugerat Ekaterina Mizulina.
Deși oficial această rețea este blocată în Rusia, unii utilizatori din această țară au accesat-o recent chiar și fără să folosească un VPN, sistem utilizat pentru accesarea platformelor occidentale interzise în Rusia, precum YouTube sau Meta.
![Managementul Exim Banca Românească, în formulă completă](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33211/21925243/1/logo-10-mai.jpg?width=151)
În acest timp, Comisia Europeană investighează rețeaua de socializare X, în condițiile în care sprjinul oferit de patronul acesteia, Elon Musk, partidelor suveraniste din UE îngrijorează Bruxellesul. De partea sa, Musk descrie Legea Serviciilor Digitale a UE, în baza căreia se desfășoară acea investigație, drept un instrument de cenzură, în fața căruia el afirmă că nu se va supune.
Și patronul rețelei de socializare Meta, Mark Zuckerberg, a deplâns luna trecută faptul că 'numărul legilor care instituționalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească', declarație criticată de Comisia Europeană, după ce Meta a decis eliminarea în SUA a programului său de 'verificare a faptelor' și diminuarea cenzurii cu privire la unele teme conflictuale precum imigrația sau identitatea de gen, teme asupra cărora această rețea de socializare a fost acuzată că cenzurează opiniile conservatoare.