Rusia a anunțat că își va majora vânzările de yuani chinezești cu 17%, din 7 februarie, o decizie care ar urma să susțină rubla, pe fondul sporirii volatilității, în urma sancțiunilor occidentale și a turbulențelor de pe piețele financiare mondiale, transmite Reuters.
Conform unei scheme complexe de operațiuni valutare, Banca Centrală a Rusiei vinde și cumpără valută atât pentru a asigura furnizarea pe piața internă, cât și pentru a acționa în numele Ministerului de Finanțe, care gestionează fondul de rezervă (NWF), scrie Agerpres.
Ministerul de Finanțe de la Moscova a informat că va reduce achizițiile de valută și aur în următoarele săptămâni, ceea ce va spori vânzările totale de valută ale statului, sprijinind rubla. Instituția a anunțat că achizițiile de valută și aur în perioada 7 februarie – 6 martie se vor ridica la echivalentul a 66,5 miliarde de ruble, sau 3,3 miliarde de ruble pe zi. În precedenta perioadă achizițiile s-au situat la echivalentul a 70,2 miliarde de ruble, sau 4,1 miliarde de ruble pe zi.
Decizia implică vânzări nete de valută de către Guvern și Banca Centrală a Rusiei în valoare de 5,56 miliarde de ruble pe zi din 7 ianuarie, de la 4,76 miliarde de ruble anterior.
Banca Centrală a Rusiei nu poate vinde sau cumpăra dolari și euro în urma sancțiunilor occidentale. Yuanul chinezesc, care este acum cea mai tranzacționată monedă străină din Rusia, a devenit singurul instrument al autorității de reglementare pentru intervențiile valutare.
Miercuri dimineața, rubla s-a apreciat și se tranzacționa la un curs de 98,50 pentru un dolar, și la 13,27 pentru un yuan.
Anul acesta, rubla s-a apreciat cu 13% față de dolar.
De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a anunțat că a redus volumul operațiunilor de swap cu 50%, la cinci miliarde de yuani, după încheierea vacanței cu ocazia celebrării Anului Nou Lunar în China.
CITEȘTE ȘI Conducerea ANAF a dispus un control al Direcției de Integritate după apariția informațiilor conform cărora patru inspectori ai instituției ar fi ascuns nereguli găsite la grupul de firme NordisChina a început să joace un rol din ce în ce mai important în economia Rusiei, în condițiile în care președintele Vladimir Putin încearcă să reorienteze schimburile comerciale rusești dinspre Europa spre Asia, ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina. Comerțul cu Beijingul a fost un factor crucial care a permis economiei rusești să traverseze sancțiunile, la care s-au adăugat cheltuielile guvernamentale.
De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a spus că rolul jucat la nivel internațional de yuanul chinez precum și lichiditatea sa „au crescut semnificativ” în ultimii ani. În 2023, yuan-ul chinez a înlocuit dolarul american drept cea mai tranzacționată valută din Rusia. Înainte de invazia din Ucraina, volumul tranzacțiilor cu yuani pe piața rusească a fost unul neglijabil.