Guvernul slovac vizează creșterea TVA la carte, invocând studii conform cărora cărțile sunt achiziționate de ”segmentele înstărite ale populației”. Ironii pe rețelele sociale

Guvernul slovac vizează creșterea TVA la carte, invocând studii conform cărora cărțile sunt achiziționate de ”segmentele înstărite ale populației”. Ironii pe rețelele sociale
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:00

Guvernul populist al Slovaciei a anunțat planuri de a crește drastic taxa pe valoarea adăugată (TVA) la cărți pentru a ajuta la redresarea finanțelor publice, atrăgând condamnări nu numai din partea vânzătorilor de carte și a editurilor, ci și a grupurilor de propagandă de extrema dreaptă, pro-rusă, care încearcă să-și popularizeze ideile în print, conform The Guardian.

Anunțând săptămâna aceasta noua cotă de TVA, ministrul de Finanțe al Slovaciei, Ladislav Kamenický, a susținut că studiile au arătat că cărțile sunt „în primul rând achiziționate de segmente mai bogate ale populației” și, prin urmare, ar putea fi impozitate cu noua cotă de bază de 23%, în loc de rata actuală, de 10%, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Raiffeisen părăsește o nouă țară CITEȘTE ȘI Raiffeisen părăsește o nouă țară
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Măsura face parte dintr-o creștere generală a cotei TVA anunțată de guvernul de coaliție condus de Robert Fico, care vizează rezolvarea problemei deficitului public excesiv al Slovaciei prin colectarea a 50 de milioane de euro în 2025. Conform propunerii, alimentele de bază, medicamentlee și manualele ar fi scutite de majorarea TVA sau impozitate la o cotă mai mică decât înainte.

Creșterea TVA vine pe fondul unei poziții din ce în ce mai agresive a guvernului Fico față de sectorul cultural, confirmată și de demiterea, luna trecută, a directorilor Galeriei Naționale și teatrului național.

Dacă modificările fiscale vor fi aprobate de Parlament și vor intra în vigoare în ianuarie, Slovacia ar deveni una dintre singurele două țări din Europa care nu ar avea cote reduse de TVA pentru cărți – o măsură ale cărei efecte pozitive intangibile asupra economiei, educației și democrației sunt considerate de cei mai mulți ca depășind beneficiile financiare.

Comentariile lui Kamenický despre presupusa ”bogăție” a bibliofililor au fost întâmpinate cu ironii. Pe rețelele de socializare, slovacii au postat videoclipuri cu ei înșiși admirând ”activele financiare” nou recunoscute pe rafturile lor, având drept coloană sonoră melodia ”Money, Money, Money”, a trupei Abba.

Juraj Heger, președintele Asociației Editorilor și Vânzătorilor de cărți din Slovacia, a pus la îndoială afirmația ministrului de finanțe potrivit căreia cărțile sunt cumpărate în cea mai mare parte de către cei înstăriți, spunând că sondajele recente au arătat doar o diferență marginală între obiceiurile privind achiziția de carte ale persoanelor cu venituri mari și medii.

De asemenea, TVA mai mare nu i-ar ajuta pe cumpărătorii de cărți mai săraci, a adăugat el, deoarece ar duce probabil la prețuri mai mari ale cărților și ar afecta totodată în mare parte vânzătorii de carte care se confruntă deja cu dificultăți.

„Oamenii sunt foarte supărați”, a declarat Heger pentru The Guardian. „Ministerul Culturii distruge tot ce a fost construit de-a lungul deceniilor”, consideră el.

Grecia intenționează să achiziționeze o a patra fregată și rachete de croazieră din Franța CITEȘTE ȘI Grecia intenționează să achiziționeze o a patra fregată și rachete de croazieră din Franța

„Piața de carte  din Slovacia este foarte mică, câștigând aproximativ 100 de milioane de euro pe an”, a adăugat el. „Această decizie va face ca oamenii să cumpere mai puține cărți, astfel încât guvernul va putea strânge doar foarte puțini bani”, consideră Heger.

Până acum, Danemarca a taxat cărțile cu până la 25% din TVA, dar compensează cu scheme de ajutor pentru editori.

Toate celelalte țări din UE profită de legislația care le permite să aplice cote reduse de TVA pentru publicarea de cărți. TVA medie pentru cărți în UE este de aproximativ 6%, iar în unele țări europene – inclusiv Regatul Unit, Irlanda, Norvegia și vecina Slovaciei, Republica Cehă – cota de TVA pentru carte e zero.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
carte
slovacia