Moscova vrea să majoreze "taxa de ieșire" pentru firme străine care ies de pe piața rusă

Moscova vrea să majoreze "taxa de ieșire" pentru firme străine care ies de pe piața rusă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:57

Autoritățile de la Moscova discută majorarea contribuției unice, de la 15% la 40%, pe care firmele străine care părăsesc Rusia trebuie să o efectueze către bugetul de stat, a anunțat publicația RBC, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite Reuters.

După ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, Moscova a înăsprit cerințele pentru ieșirea din țară, cerând discounturi semnificative la orice tranzacție, înainte de aprobare, și preluând la buget o parte din prețul de vânzare, procedură numită de Washington "taxă de ieșire", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Despăgubirile achitate de asiguratori pentru refacerea locuințelor în urma dezastrelor naturale se ridică la 20 milioane euro, în decurs de 10 ani CITEȘTE ȘI Despăgubirile achitate de asiguratori pentru refacerea locuințelor în urma dezastrelor naturale se ridică la 20 milioane euro, în decurs de 10 ani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Contribuțiile firmelor străine care au încheiat acorduri pentru a ieși de pe piața rusă au ajuns la aproape 140 de miliarde de ruble (1,51 miliarde de dolari) la 31 august 2024, arată datele bugetare, depășind deja nivelul de anul trecut, de 116,5 miliarde de ruble.

Inițial, "taxa de ieșire" a fost stabilită la 10%, apoi a urcat la 15%. Acum, o comisie guvernamentală privind activele străine ia în considerare "o majorare semnificativă", posibil până la 40%, a informat RBC.

Solicitat să comenteze informația, Ministerul de Finanțe a precizat: "Discutăm în mod constant despre eficacitatea activității comisiei și a abordărilor privind analiza tranzacțiilor. În acest moment, nu a fost luată nicio decizie".

Rusia a înăsprit cerințele pentru firmele străine care doresc să părăsească piața internă ca represalii pentru ofensiva Moscovei în Ucraina. O comisie specială a Guvernului rus trebuie să aprobe toate tranzacțiile majore care implică firme din țări etichetate "neprietenoase". În plus, grupurile străine trebuie să-și vândă activele cu o reducere de cel puțin 50% față de prețul pieței și să plătească statului rus cel puțin 15% din valoarea estimată a activului în cauză. În plus, este necesară aprobarea personală a președintelui rus Vladimir Putin pentru toate tranzacțiile din sectoare strategice precum energia și finanțele. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
firme străine