Compania rusă Gazprom a anunțat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autoritățile de la Chișinău.
Compania susține că își rezervă dreptul de a întreprinde orice acțiune, inclusiv încetarea contractului de furnizare cu Republica Moldova.
Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte în regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei, scrie Reuters.
Populația Republicii Moldova de 2,5 milioane de locuitori se pregătește de lungi pene de curent după ce Kievul a anunțat că nu va prelungi contractul de tranzit ce expiră la 31 decembrie cu Gazprom, care permitea până acum ca gazul rusesc să ajungă mai departe în Slovacia, Austria, Ungaria și Italia, notează agenția britanică de știri.
Republica Moldova a anunțat anterior că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie și va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puțin o treime, deoarece se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze naturale rusești, transmite Reuters.
Țara se pregătea astfel pentru potențiale întreruperi ale energiei de când Ucraina a informat că nu va extinde acordul de tranzit cu gigantul rus Gazprom când va expira, la 31 decembrie.
CITEȘTE ȘI Turcia pregătește dintr-un foc trei centrale nuclearePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, spunând că firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.
Guvernul a anunțat că a aprobat o decizie privind restricționarea exporturilor de electricitate în timpul orelor în care consumul este la un nivel de vârf, de la 06:00 la 23:00 (04:00 - 21:00 GMT), iar premierul Dorin Recean a declarat că măsura temporară este necesară pentru rezolvarea situației.
Rusia furnizează Republicii Moldova aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Ucraina. Acesta este trimis către regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazele pentru a genera energie ieftină, pe care o vinde către teritoriul Republicii Moldova controlat de Guvern.
CITEȘTE ȘI Sute de mii de persoane au rămas fără electricitate în BalcaniExecutivul de la Chișinău a anunțat, de asemenea, că va introduce măsuri pentru reducerea consumului de electricitate cu cel puțin 30% prin limitarea iluminatului stradal, oprirea scărilor rulante în unele clădiri publice și comerciale, și schimbarea programului de lucru pentru domeniile mari consumatoare de energie.
Guvernul are ca obiectiv folosirea tuturor capacităților de generare cu maximă eficiență și va continua să se concentreze pe sprijinirea investițiilor în energie regenerabilă, a declarat premierul. Acesta a adăugat: 'Executivul va continua să încurajeze aceste companii. Fiecare megawat (MW) de energie produs în țară la un preț corect ne ajută. Suntem solidari și vom depăși împreună această situație impusă din exterior'.
Liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselsky, a declarat că face apel la toate părțile pentru a evita o criză energetică. În enclavă se află centrala care furnizează cea mai mare parte a energiei către teritoriul Republicii Moldova, controlat de Guvern, la un preț fix scăzut.
CITEȘTE ȘI Țară NATO din regiunea României reintroduce serviciul militar obligatoriuFără livrările de gaze, centrala și-ar putea înceta activitatea, iar Republica Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent îndelungate, similare celor din Ucraina, unde oamenii au învățat să se descurce, pe fondul bombardamentelor constante ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova îi va proteja pe cetățenii săi și forțele de menținere a păcii din Transnistria.
Guvernul Republicii Moldova a cerut economiei locale să reducă consumul de energie electrică în orele cu cele mai mari prețuri, cu câteva zile înainte de oprirea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina către Transnistria, ce va lăsa fără combustibil centrala transnistreană MGRES, care de regulă, în condiții normale, asigură între 70% și 80% din consumul de curent electric al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.
Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a redus deja, în decembrie, achizițiile de energie de la unitatea de producție MGRES de la Cuciurgan, deținută de compania rusă de stat InterRao, la circa 40% din totalul necesarului de consum.
CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk a lansat planul propriului oraș, primii oameni s-au și mutat″Am avut astăzi o discuție sinceră cu principalele companii și asociații de business din Republica Moldova despre situația actuală în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a țării. Cea mai mare provocare rămâne, în continuare, costul energiei electrice. Am îndemnat companiile să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul în special în orele de vârf, atunci când se pot activa importurile de avarie, care sunt la un preț aproape dublu″, a declarat joi premierul moldovean, Dorin Recean.
Potrivit acestuia, Executivul basarabean va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații, pentru a menține competitivitatea companiilor moldovenești, dar și pentru a reduce din potențialul inflaționist.
CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia declară stare de urgență la nivel federal. Cea mai mare deversare de petrol din Marea Neagră din ultimii ani: „E peste tot!”″Împreună vom reuși să trecem peste această criză, prin eficientizarea consumului în orele de vârf, continuarea investițiilor în infrastructura de transport a energiei electrice și producerea de energie regenerabilă. Noi ne vom consolida independența energetică și nu vom mai permite Kremlinului să ne șantajeze″, a conchis Recean.
Aproape jumătate din necesarul de energie electrică din orele de vârf de consum al teritoriului din dreapta Nistrului al Republicii Moldova ar urma să fie asigurat de către România, de la 1 ianuarie 2025, după încetarea tranzitulului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, potrivit planului Ministerului Energiei de peste Prut.
CITEȘTE ȘI Îngrijorare în piețe - Ritmul cu care companiile americane nu-și plătesc împrumuturile a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru aniChiar și așa, va fi nevoie de o reducere a consumului. Cel mai mare distribuitor din Basarabia a anunțat că pregătește deja întreruperi planificate ale alimentării cu curent electric.
″Ca să nu avem deficit de energie electrică, ca să nu fie deconectări de energie electrică, ca să reducem presiunea de pe rețelele electrice și de pe preț, este foarte necesar să reducem consumul de energie electrică, mai ales în orele de vârf - dimineața între orele 7-11 și seara 18-23. Trebuie să facem un efort ca să „tăiem” circa 60 MW din vârfurile de consum″, a transmis instituția.