România este exportator net de energie electrică în dimineața zilei de Crăciun, cu un sold mai mare de 2.000 MW, grație producției masive a parcurilor eoliene, cu pondere de peste o treime din totalul generării locale.
La ora 10:21, România consuma la o putere de 5.467 MW și producea la 7.478 MW, eolienele asigurând peste 35% din producție, adică 2.660 MW.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Un avion de pasageri Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în KazahstanCu câteva ore înainte, în jur de 4 dimineața, exportul net ajunsese chiar la 2.287 MW, cu parcurile eoliene la 2.701 MW.
Situația a fost anticipată pe piața spot a zilei următoare (PZU), unde ieri, prețurile medii orare nu au depășit 600 lei/MWh decât într-un singur interval și au coborât chiar sub 400 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Bursele europene au închis în creștere înainte de pauza de Crăciun. Acțiunile Novo Nordisk și-au reluat redresareaÎnsă după cum a relatat Profit.ro, zilele cu vânt puternic și constant, propice pentru producția de energie eoliană, au fost rare anul acesta. Potrivit datelor Transelectrica, centralele românești de producție de curent electric din vânt au generat la o putere medie zilnică de cel puțin 1.000 MW în mai puțin de o treime din zilele intervalului 1 ianuarie – 10 decembrie 2024, adică în 106 zile din 345.
Producție eoliană la o putere medie zilnică de peste 1.500 MW a fost consemnată în România în sub 10% din perioadă, respectiv în 30 de zile din 345.
Asta în condițiile în care puterea instalată totală a centralelor eoliene românești este de aproape 3.100 MW, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Canadienii de la Eldorado Gold vând proiectul aurifer din România, de la Certej, cu zăcământ estimat la 9 miliarde leiConform datelor INS, în primele 10 luni din 2024, producția de energie eoliană a României, în termeni cantitativi, a scăzut cu peste 18% față de perioada similară a anului trecut.
Ca exemplu opus, în prima parte a lunii, pe 4 decembrie dimineața, deficitul între consumul local și producția internă de energie depășea 3.000 MW la ora 9:25, iar România importa curent electric aproape de limita maximă a capacităților de interconexiune cu vecinii, într-o zi cu vânt slab (eoliene la numai 325 MW) și aproape fără soare. Anul acesta, au fost și zile cu producție eoliană la putere medie de mai puțin de 100 MW, potrivit operatorului național de transport și sistem.