Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) Global Ratings consideră că posibila tranzacție prin care MVM, gigantul energetic de stat al Ungariei, ar urma să preia subsidiara de furnizare de energie și gaze din România, precum și pe cea locală de servicii-suport pentru utilizatori, ale grupului german E.ON, nu va influența ratingul de credit al companiei maghiare.
Printre argumente se numără și acela că guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, obișnuiește să sprijine extinderea pe plan extern a MVM cu majorări de capital.
″Date fiind viziunea noastră cu privire la probabilitatea înaltă ca MVM să beneficieze de sprijin extraordinar din partea guvernului Ungariei în caz de nevoie, angajamentul MVM de a-și menține ratingul BBB-, precum și istoricul guvernului (Ungariei – n.r.) în ceea ce privește sprijinirea expansiunii MVM cu injecții de capital, ne așteptăm ca tranzacția să nu aibă impact asupra indicatorilor de credit ai MVM. Acest lucru este susținut și de dimensiunea mică a achiziției″, a transmis S&P Global Ratings.
S&P menționează că prețul tranzacției nu a fost dezvăluit oficial de cele 2 părți și adaugă că se așteaptă ca deal-ul să fie finalizat în al doilea trimestru al anului viitor, lucru ce depinde de primirea autorizărilor legale din partea ″autorităților relevante″.
Pe de altă parte, chiar nivelul înalt, vehiculat în piață, al prețului, de peste 200 milioane euro, a fost unul dintre motivele care au făcut ca anunțul înțelegerii să aprindă ″lumini de alarmă″ la București, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarând că e posibil ca statul român să nu aprobe vânzarea.
″Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria. Anul trecut, prin dumneavoastră, am putut să cumpărăm 1,75 miliarde metri cubi de gaze, care, împreună cu gazele din conducta de sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să îmi exprim recunoștința, mulțumirile, față de domnul prim-ministru (Ciolacu – n.r.). România este o țară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic și, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea energetică cu România. Am discutat ca în aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea dintre cele două țări. Deci, Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România″, a declarat foarte recent, la București, premierul Ungariei, Viktor Orban, într-o conferință de presă susținută alături de omologul său român, Marcel Ciolacu.
CITEȘTE ȘI Șeful uzinei Tesla din Germania, optimist în privința viitorului, în pofida declinului de pe piața germanăCei de la S&P spun că tranzacția românească E.ON-MVM va majora doar ″marginal″ dimensiunea și ″amprenta operațională″ a companiei de stat maghiare, deși E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și energie din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane de clienți.
″Considerăm că achiziția este în linie cu strategia MVM, anunțată în martie 2024, prin care țintește să-și genereze cel puțin 25% din EBITDA (profitul operațional înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare – n.r.) în afara Ungariei, față de 15% în 2023. Mai mult, întinderea operațiunilor E.ON Energie România și E.ON Asist Complet este în linie cu expertiza MVM. Ne așteptăm ca achiziția să adauge circa 60 milioane euro (în jur de 3%) la EBITDA MVM, o creștere relativ mică, dat fiind EBITDA estimată a MVM pentru 2024, de circa 2 miliarde euro. În consecință, continuăm să ne așteptăm ca MVM să afișeze un raport între încasările din operațiuni și datorii de peste 30% în perioada 2024-2026″, conchide S&P.
CITEȘTE ȘI Cseke Attila: Este necesară o Lege a Capitalei; în februarie vrem să aprobăm Codul de urbanismO altă agenție majoră de evaluare financiară, Fitch, a reafirmat recent ratingul BBB- al MVM, îmbunătățindu-i totodată perspectiva, de la ″Negativă″ la ″Stabilă″, ca urmare a unui upgrade identic de perspectivă în ceea ce privește profilul de credit al statului ungar, acționarul unic al MVM. Mișcarea Fitch a fost transmisă înainte de anunțul oficial privind acordul de preluare a E.ON Energie România și E.ON Asist Complet de către MVM.
Guvernul român a aprobat foarte recent o ordonanță de urgență, inițiată de Ministerul Energiei, cu modificări legislative care permit ministerelor să-și majoreze participațiile la companiile la care sunt acționare, majoritare sau minoritare, în scopul prevenirii ″preluării ostile″ sau ″decapitalizării″ acestora. Draftul de act normativ a fost pregătit încă din octombrie, când informația privind intenția ungurilor de a prelua furnizarea românească a E.ON era deja vehiculată, fără a fi confirmată oficial.