FOTO Ungaria a prezentat autocare cu care va trimite migranții spre Bruxelles. Reacție furioasă din partea Belgiei

FOTO Ungaria a prezentat autocare cu care va trimite migranții spre Bruxelles. Reacție furioasă din partea Belgiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Ungaria a prezentat autocare cu care dorește să trimită la Bruxelles solicitanții de azil ce sosesc la granița sa cu Serbia, provocând o reacție furioasă din partea guvernului belgian, conform AFP.

Amenințarea, făcută inițial în august, a căpătat noi proporții în ultimele zile cu o operațiune mediatică în timpul căreia a fost dezvăluit un rând de autocare galbene ale companiei publice, special închiriate pentru această misiune, potrivit guvernului ungar.

Urmărește-ne și pe Google News
Restricții de circulație propuse de UE, de la miezul nopții până la 6 dimineața, pentru anumiți șoferi CITEȘTE ȘI Restricții de circulație propuse de UE, de la miezul nopții până la 6 dimineața, pentru anumiți șoferi
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„UE vrea să forțeze Ungaria să lase să intre migranții ilegali pe care îi oprim la granița sudică a țării”, a declarat ministrul ungar adjunct de interne Bence Retvari, scrie Agerpres.

„Ei bine, după aplicarea procedurilor europene, le vom oferi un bilet dus gratuit către Bruxelles”, a avertizat el. „Dacă Bruxellesul îi vrea, îi va avea”, a adăugat oficialul ungar.

Ungaria răspunde astfel la o amendă record de 200 de milioane de euro impusă în iunie de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea tratatelor europene privind dreptul de azil, însoțită de o penalitate zilnică de un milion de euro. Guvernul premierului Viktor Orban refuză să plătească, considerând decizia „nedreaptă” și „scandaloasă”.

Această amenințare este „inacceptabilă”, a reacționat secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Nicole de Moor, într-un comunicat. „Acest tip de bravadă este dăunător și contraproductiv” și „subminează solidaritatea și cooperarea în cadrul Uniunii”, a spus ea, avertizând împotriva „unei încălcări flagrante a acordurilor europene și internaționale”.

Întrebată despre această chestiune luna trecută, Comisia Europeană a preferat să nu comenteze, spunând că este obișnuită cu astfel de „declarații zgmotoase din partea Ungariei”.

Fără să rateze nicio ocazie de a denunța ceea ce el crede că este o înlocuire etnică în desfășurare în țările din Europa de Vest, premierul naționalist maghiar Viktor Orban se opune cu înverșunare sosirii migranților extra-europeni în țara sa.

FOTO Ungaria a prezentat autocare cu care va trimite migranții spre Bruxelles. Reacție furioasă din partea Belgiei

De la criza din 2015, el a baricadat Ungaria ridicând garduri la granițele sale, spunând că vrea să „apere” o Europă „creștină”.

Dacă Budapesta nu plătește amenda, Comisia Europeană poate recupera sumele datorate prin deducerea lor din fondurile europene pe care nu le-a plătit încă. Bruxellesul încă îngheață 19 miliarde de euro pentru Ungaria pentru încălcarea principiilor statului de drept.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
migranti