Trump Organization are mari probleme financiare. Terenurile de golf și stațiunile, anterior considerate o povară, țin acum organizația, celelalte afaceri se prăbușesc

Trump Organization are mari probleme financiare. Terenurile de golf și stațiunile, anterior considerate o povară, țin acum organizația, celelalte afaceri se prăbușesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2024

Clubul de golf al lui Donald J. Trump din Jupiter, Florida, unde vile de mai multe milioane de dolari flanchează un teren verde cu 18 găuri, reflectă noua geografie a afacerii sale de familie, transmite Reuters.

Mult timp cu sediul la New York, Trump Organization s-a transferat recent spre coasta de sud-est a Floridei, unde proprietățile sale de golf și stațiuni plătesc acum facturile, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
LISTA Vin reducerile - Tarife de la 38 de lei pe noapte pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI LISTA Vin reducerile - Tarife de la 38 de lei pe noapte pe litoralul românesc
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În urmă cu un deceniu, înainte ca Trump să candideze pentru președinție pentru prima dată ca republican, în 2016, terenurile și stațiunile sale de golf erau o sursă de pierdere de bani pentru companie, care proveneau în mare parte din proprietăți imobiliare, potrivit unei analize a Reuters a dosarelor judecătorești și fiscale și a altor dezvăluiri financiare.

Dar astăzi, afacerile de golf și stațiuni sunt cel mai mare motor al fluxului de numerar al companiei - reprezentând aproximativ patru cincimi din cei aproximativ 80 de milioane de dolari în numerar după cheltuielile de exploatare care vor fi generate în acest an de sutele de companii deținute în cele din urmă de Donald Trump, cunoscute colectiv sub numele de Trump Organization.

Veniturile anuale ale grupului sunt de peste 600 de milioane de dolari, conform estimărilor Reuters. Analiza este prima estimare detaliată a veniturilor proiectate ale lui Trump pentru 2024, în timp ce acesta candidează în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Datele se bazează pe situații financiare și alte informații furnizate ca parte a cauzelor în justiție, a dosarelor de reglementare de către entitățile Trump Organization și partenerii acestora, înregistrările fiscale din SUA și alte documente.

Sănătatea afacerii de golf a lui Trump este un punct luminos într-un moment precar pentru Trump Organization: aceasta se confruntă cu hotărâri judecătorești de plată a peste 530 de milioane de dolari și interese împotriva lui Trump, a unor membri ai familiei care dețin funcții de conducere și a companiilor sale; o piață imobiliară comercială slabă din New York; și întrebarea ce se întâmplă dacă Trump pierde o cursă strânsă pentru președinție.

Dacă vor fi puse în aplicare, hotărârile judecătorești ar depăși suma de numerar pe care Trump a declarat că o are în luna martie, printr-o postare pe rețelele de socializare: ”aproape cinci sute de milioane de dolari”.

Japonia - Nou record în turism CITEȘTE ȘI Japonia - Nou record în turism

Reuters și-a împărtășit estimările detaliate cu fiul fostului președinte Trump, Eric, care conduce afacerea de familie, și cu alți doi directori seniori ai Trump Organization și cu reprezentanții campaniei lui Trump.

”Trump Organization este cea mai puternică care a fost vreodată. Avem cele mai bune și mai emblematice active oriunde în lume și sunt incredibil de mândru nu numai de tot ce a realizat compania, ci și de tot ceea ce a realizat tatăl meu în lumea politică”, a spus Eric Trump într-un răspuns scris..

El nu a comentat direct estimările financiare sau alte detalii împărtășite de Reuters, iar ceilalți nu au răspuns.

Agenția de presă a intervievat, de asemenea, peste o duzină de asociați de afaceri, experți în industria imobiliară și de agrement și oameni familiarizați cu proprietățile lui Trump.

Pe hârtie, o mare parte din averea lui Trump este legată de acțiunile sale majoritare din Trump Media & Technology Group, proprietara platformei de socializare Truth Social.

Acțiunile companiei media au fost ridicate în mare parte de către investitorii de retail entuziasmați de marca lui Trump și de perspectivele sale în alegerile din noiembrie.

După ce au crescut la începutul acestui an, acțiunile au scăzut cu mai mult de jumătate, dar compania – în care Trump deține o participație de peste 50% – are încă o capitalizare de piață de aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Luni, acea participație era în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Conducerea TAROM pune piciorul în prag - Posibile noi concedieri CITEȘTE ȘI Conducerea TAROM pune piciorul în prag - Posibile noi concedieri

Cu toate acestea, compania media nu adaugă nimic la fluxurile de numerar ale lui Trump - este o companie separată de Organizația Trump și a generat o pierdere de 58 de milioane de dolari anul trecut, la venituri de doar 4 milioane de dolari.

Acțiunile sale din Trump Media sunt blocate printr-un acord corporativ care expiră în septembrie. Dacă se confruntă cu o factură legală mare după aceea, Trump ar putea descărca acele acțiuni pe bucată - vânzarea dintr-o dată ar putea duce la depozitarea acțiunilor - sau să vândă active precum clădiri.

BIJUTERIA COROANEI

Săptămâna trecută, Trump a prezentat cea mai recentă declarație financiară a candidatului Biroului de Etică Guvernamentală din SUA. Aceasta a inclus veniturile din unele dintre afacerile sale și comisioane primite pentru aprobări, cum ar fi un comision de 300.000 USD pentru promovarea unei biblii publicate de un cântăreț country.

Declarația constă în principal în intervale largi de valori pe care Trump le-a atribuit afacerilor sale și intervale de venituri pe care aceste afaceri le-au generat în 2023 și o parte a anului 2024, mai degrabă decât estimări ale banilor pe care îi câștigă.

Bijuteria din coroana afacerilor lui Trump este Clubul Mar-a-Lago din Palm Beach, stațiunea ornamentată în care locuiește fostul președinte și primește un flux de politicieni și oameni care caută influență: care va genera o valoare estimată de 24 de milioane de dolari în numerar în 2024, conform analizei Reuters.

Trei proprietăți axate pe golf din apropiere își revin și ele, veniturile crescând în urma pandemiei de Covid.

Trump National Doral, centrul de golf expansiv, dar cu efect de pârghie, din zona Miami, va genera o valoare estimată de 10,5 milioane de dolari în numerar, în timp ce cluburile mai mici din Jupiter și West Palm Beach vor aduce venituri estimate la 8,4 milioane de dolari și, respectiv, 10,4 milioane de dolari, potrivit estimărilor Reuters.

Creșterea fluxului de numerar legat de golf subliniază popularitatea lui Trump cu a nucleu de americani înstăriți, în special în cetățile mișcării sale Make America Great Again, cum ar fi Florida.

Trump ”a galvanizat oamenii care sunt baza lui să vină să-și cheltuie banii la el, pentru că vor o bucată din el”, a declarat Christopher Henry, CEO al consultanților Majestic Hospitality Group.

Turismul mondial crește, dar se și schimbă: Turiștii tind să își organizeze singuri vacanțele CITEȘTE ȘI Turismul mondial crește, dar se și schimbă: Turiștii tind să își organizeze singuri vacanțele

Reuters și-a bazat analiza pe profitabilitatea trecută a cluburilor, așa cum este dezvăluită în documentele instanței, ajustată pentru creșterea veniturilor estimate de Trump Organisation și verificată cu cele mai recente dezvăluiri făcute Biroului pentru Etică Guvernamentală ale lui Trump.

Estimările Reuters exclud cheltuielile majore de capital pentru modernizarea proprietăților Trump, care pot fi semnificative, a spus Doug McCoy, profesor de finanțe la Universitatea Indiana.

Deși agenția de presă nu a găsit niciun raport public despre astfel de renovări, asta ar putea însemna că estimarea fluxului de numerar al Reuters este prea mare.

Consultantul de golf din Florida Stephen Eisenberg a spus că sunt necesare renovări majore ale terenurilor la fiecare 10 până la 15 ani.

Pe lângă McCoy, Reuters și-a verificat analiza cu trei experți independenți din industria imobiliară și din stațiuni – un analist al unei bănci de investiții, un profesor de finanțe și un director al industriei.

Niciunul dintre ei nu a contestat abordarea generală sau calculele subiacente.

Proprietarul de teren de golf și consultant Kenny Nairn a spus că unii din industrie se pregătesc pentru o posibilă răcire pe piața din Florida după câțiva ani amețitori.

Peste o duzină de noi terenuri de golf sunt construite în stat, ceea ce va crește competiția pentru membri și taxele de joc.

Cluburile lui Trump din Florida au avut marje de peste 30% în 2021, 2022 și primele cinci luni din 2023, conform documentelor publicate în cadrul procesului de fraudă.

”Majoritatea cluburilor de aici în Florida sunt în 8% până la 10% NOI (venitul net din exploatare). Dacă ai un an fantastic, poți avea până la 15%, 17%”, a spus Nairn, adăugând că nu poate vedea că aceste marje de profit sunt susținute.

PROBLEME JURIDICE ÎN NEW YORK

În 2022, procurorul general din New York a introdus un dosar de fraudă împotriva Trump Organisation pentru exagerarea evaluării proprietăților în scopul câștigului economic.

Urmărirea a avut succes: un judecător i-a amendat în februarie pe fostul președinte, companiile sale și cei doi fii mai mari cu 363 de milioane de dolari. Inclusiv dobânda, amenda se ridică la peste 450 de milioane de dolari.

Hotărârea i-a interzis temporar lui Donald, Eric și Donald Jr. să servească ca directori ai unei companii din New York și a mandatat un monitor independent și un director de conformitate, invocând condamnarea pentru fraudă și controale interne inadecvate.

Trump a depus o garanție de 175 de milioane de dolari în timp ce cazul este în apel, iar Eric Trump rămâne la conducerea Organizației Trump.

CONFIRMARE Operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Portugalia, lide­r al comerțului alimentar din Polonia, amână intrarea în România și alege în schimb Slovacia CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Operatorul celui mai mare lanț de supermarketuri din Portugalia, lide­r al comerțului alimentar din Polonia, amână intrarea în România și alege în schimb Slovacia

Există, de asemenea, un verdict de defăimare de 83,3 milioane de dolari împotriva lui Trump ca inculpat privat, care este, de asemenea, atacat.

La câteva zile după hotărârea de evaluare din New York, Trump Organisation a declarat că a mutat o serie de entități juridice fundamentale îale afacerilor sale din Manhattan în Florida, inclusiv la adresa clubului său de golf Jupiter.

Reorganizarea, totuși, pare să fi fost blocată de judecător, care a decis că Trump s-ar putea sustrage condițiilor monitorizării sale prin ”schimbarea formei corporative”.

Eric Trump și Organizația Trump nu au comentat acest lucru.

Judecătorul Curții Supreme din Manhattan, Arthur Engoron, nu a răspuns la un e-mail în care se solicita comentarii. Procuratura generală din New York a refuzat să comenteze.

Florida a fost mai prietenoasă. În martie, procurorul general republican al statului s-a alăturat unui brief legal care îl sprijină pe fostul președinte în fața Curții Supreme a SUA; a numit cazul din New York împotriva lui Trump o încercare ”șocantă” și partizană de a-l falimenta.

Procuratura generală din Florida nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

EXPANSIUNE NOUĂ, DATORII VECHI

Consolidând importanța tot mai mare a Floridei, Trump Organisation solicită aprobarea orașului Doral, chiar în afara Miami, pentru a construi aproape 1.500 de unități rezidențiale în stațiunea sa de golf DE acolo.

Ar fi prima dezvoltare imobiliară nouă majoră a grupului de la finalizarea unui set de turnuri de condominiu-hotel în Las Vegas și Chicago în 2008 și, respectiv, 2009.

În New York, totuși, o răcire a pieței imobiliare comerciale pune o problemă pentru Trump Organisation.

În 2025 are loc scadența unui împrumut de aproximativ 120 de milioane de dolari acordat lui Trump pentru 40 Wall Street – un zgârie-nori de birouri din Manhattan, unde gradul de ocupare și veniturile au scăzut. Clădirea era o cincime goală la sfârșitul anului trecut, potrivit Fitch Ratings.

Scăderea chiriilor și o creștere bruscă a ratelor dobânzilor înseamnă că clădiri precum 40 Wall Street nu sunt, de obicei, în măsură să genereze venituri pentru a depăși nivelurile ridicate ale datoriilor pe care le-au avut în timpul boom-ului imobiliar comercial anterior pandemiei, potrivit lui Stijn Van Nieuwerburgh, profesor de imobiliare și finanțe la Universitatea Columbia.

Trump Organisation deocamdată își construiește afacerea din Jupiter, orașul bogat de pe plajă, cunoscut pentru terenurile de golf și rezidenții de renume, cum ar fi Michael Jordan și Tiger Woods.

Uleiul de floarea-soarelui a detronat uleiul de măsline în bucătăriile spaniole CITEȘTE ȘI Uleiul de floarea-soarelui a detronat uleiul de măsline în bucătăriile spaniole

Eric și Donald Jr. Locuiesc amândoi în oraș cu familiile lor și lucrează la mică distanță, la Trump National Golf Club Jupiter. Acolo au solicitat autorizații la începutul acestui an pentru a construi un sediu cu trei etaje și aproape 46.000 de metri pătrați pentru ceea ce literatura companiei se referă ca ”Imperiul Trump Golf”.

În februarie, Eric Trump a vorbit la Fox News din Florida pentru a denunța hotărârea de fraudă referitoare la evaluare împotriva afacerii de familie, ca fiind motivată politic.

”Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să plec din New York ”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump organization
numerar
bani
golf