După o perioadă de creșteri care s-au făcut simțite cu precădere în 2023, anul 2024 a adus o stabilizare a prețurilor biletelor de avion, spune, pentru Profit.ro, Claudia Tocilă, Chief Marketing Officer ITH Group, din care fac parte Vola.ro, Vola.bg și FRU.pl în Polonia.
Prețul mediu a scăzut cu 4% față de anul anterior, adaugă ea, iar tarifele pentru bagaje au fost, de asemenea, mai mici, contribuind la o mai bună accesibilitate a călătoriilor pentru români.
„Această stabilizare a putut fi observată și în numărul de bilete vândute, care a fost cu 12% mai mare în 2024 versus 2023, reflectând dorința românilor de a nu renunța la concediu.
Conform datelor noastre, vara anului 2024 a marcat o revenire la normalitate, cu o creștere de 17% a numărului de bilete vândute comparativ cu anul pre-pandemic 2019 și cu 12% comparativ cu 2023.
Această tendință reflectă dorința reînnoită a românilor de a călători, de a prioritiza odihna și relaxarea în ciuda inflației și a scumpirilor resimțite în toate aspectele vieții de zi cu zi. Spre bucuria tuturor, anul acesta am înregistrat o stabilizare a prețurilor și chiar o ușoară scădere a prețului mediu de la 169 euro în 2023 la 163 euro în 2024”, mai spune Claudia Tocilă, adăugând că această scădere a prețurilor s-a reflectat și în costurile aferente bagajelor, cele de cală fiind cu 5% mai ieftine decât în 2023, pe când cele de mână cu 13% mai ieftine.
În ceea ce privește bugetele de vacanță alocate de români, acestea au înregistrat o creștere în 2024.
„Creșterea acestora reflectă atât o alocare mai mare a sumelor necesare din partea românilor pentru călătorii în acest an, cât și ajustarea bugetului la prețurile ridicate ale cazărilor și celorlalte servicii turistice.
Comparativ cu anul trecut, 83% din călători au ales să aloce un buget asemănător sau mai mare în 2024. În ce privește suma alocată vacanței, anul acesta remarcăm o distribuție echilibrată a procentelor.
Deși majoritatea a optat pentru un buget cuprins între 250-500 euro/persoană, cei care au alocat sume cuprinse între 500-1000 euro/persoană se află la mică distanță, semn că există diversitate în alegeri și opțiuni pentru toate categoriile de buget”, afirmă Claudia Tocilă.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Impresia turiștilor este că serviciile cu închirierea șezlongurilor au fost mai scumpe decât se așteptau. Plaja ar fi putut avea o calitate mai bună decât a avutProfit.ro a anunțat recent planurile ITH Group, din care fac parte Vola.ro, Vola.bg și FRU.pl în Polonia, de expansiune internațională, vizând țări din regiunea CEE, dar și din Europa de Vest.
Vola.ro, platformă online de rezervari bilete de avion, este cea mai mare agenție de turism online din România.
La începutul acestei luni, ITH Group a vândut 80% din acțiuni către Resource Partners, unul dintre cei mai importanți manageri regionali de fonduri de tip private equity din Europa Centrală și de Est.