Ce te faci dacă ești o firmă de transport veche de mulți ani, cu autocare ponosite și șoferi care țin telefonul cu o mână, țigara cu alta și volanul cu ce le mai rămâne liber, iar pe traseul tău pe care ți-a dat statul monopol până în 2019 apar niște autocare mari și noi, cu șoferi la costum și cravată și cu bilete care pornesc de la un euro și care se pot cumpăra doar online, cu cardul sau prin sms? Faci apel la legea care spune că tu ai câștigat acel traseu pentru niște ani, dar dacă tot legea spune că agențiile de turism pot organiza curse ocazionale pe orice rută, cum procedezi ca să nu rămâi fără clienți? Faci presiuni ca să închizi noua firmă, iar dacă nu reușești, ameninți că îți faci dreptate singur.
Cam aceasta este, pe scurt, povestea Memento Bus, cea mai nouă firmă din Christian Tour, grupul cu cele mai mari afaceri în turismul românesc. Când au înființat Memento, frații Cristian și Marius Pandel au plecat de la ideea că turiștii străini care ajung în România și vor să plece mai departe, către alte orașe, nu vor foarte bucuroși să meargă cu cursele regulate, în aglomerație și alături de găini și saci de porumb. S-au gândit atunci ca pe modelul charterelor de avion, închiriate special ca să ducă turiști într-o destinație anume, pot dezvolta un model similar și pentru transportul terestru, închiriind autocare din exterior sau de la firmele din grup pentru a trimite turiști în Grecia, Turcia sau alte destinații externe. Dar turiștii trebuiau "colectați" din țară, din Iași, Sibiu etc. Pe această zonă de transferuri a fost deschisă firma Memento Bus, care vinde servicii de transport și poate vinde și vacanțe sau asigurări medicale. Pe modelul zborurilor low cost, tarifele pornesc de la un euro pentru cei care cumpără bilete cu ceva vreme înainte, și cresc cu cât se apropie data plecării.
"Când am lansat Memento, toți tinerii studenți care voiau să ajungă din diverse orașe din țară în București au apelat la serviciul nostru. Este un proiect frumos, dar întâmpinăm o problemă pe care toată lumea o știe, dar o ascunde: mafia care există în transporturi", a spus luni, într-o conferință de presă Marius Pandel, directorul general al Christian Tour. El povestește că de la poliție până la autorități, toți reproșează, neoficial, firește, reprezentanților Memento, că "fură pâinea de la gura celorlalți transportatori". Pandel adaugă că investițiile în Memento, de la autocare și până la diverse sisteme, au costat peste 3,5 milioane de euro. Toate autocarele au DVD, CD player, monitoare LCD și navigație, frigider, bucătărie, toaletă, aer condiționat și Wi-Fi. "Normal că sunt speriați cei care sunt în piață și care timp de 15 ani au lucrat fără să îmbunătățească în niciun fel condițiile pe care le oferă călătorilor și fără să existe vreun fel de concurență pentru ei", a mai spus directorul Christian Tour.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a povestit că încă înainte de a lansa proiectul a fost avertizat de cei care cunoșteau mai bine domeniul că în transporturi "este mafie", a crezut că după valurile de arestări din ultimii ani "oamenii se potolesc". A fost surprins să constate că s-a înșelat: "Avem controale zilnice pe toate cursele pe care ne desfășurăm activitatea, avem polițiști care se poartă ca în Vestul Sălbatic și le spun șoferilor: <<Dacă mai comentezi, te las fără permis>>". Reprezentanții Memento trăiesc cu senzația că sunt victimele unei complicități cu iz de fraudă, realizată de către marile companii de transport și factorii de decizie din Ministerul Transporturilor ori autoritățile publice subordonate. Altfel nu își pot explica sutele de controale la care a fost supusă firma (la nivelul intregii țări) și amenințările primite inclusiv de la funcționari publici din zona autorităților locale cu atribuții de control în domeniul transporturilor. În foarte multe dintre situații, spun reprezentanții Memento, li s-a solicitat mai voalat sau mai explicit să își înceteze activitatea.
Ilie Dumitru, avocatul Christian Tour și Memento Bus a explicat că din punct de vedere juridic, Memento Bus este o agenție de turism, nu o companie care face transport public de persoane. Să demarezi o serie de reclamații și controale, temându-te că o firmă care face trasee turistice îți ia o parte din clienții de pe cursele regulate este, în opinia avocatului, ca și cum cineva ar reclama că un francez care vrea să ajungă din Place de la Concorde la Arcul de Triumf nu ia autobuzul Regiei de Transport în Comun din Paris, ci se urcă în City Tour, care face turul turistic al orașului. El a explicat că, juridic vorbind, călătoriile turistice de genul celor organizate de Memento, se caracterizează prin mai mulți factori: nu poate fi organizată decât de o agenție de turism care transportă un grup dinainte constituit. Cursele regulate au un sistem deschis și autobuzele sunt obligate să oprească în toate stațiile de pe parcursul acelui traseu, sunt obligate să permită coborârea și urcarea călătorilor în orice stație, iar cel care urcă își poate plăti biletul în autobuz. La călătoriile turistice, agenția de turism constituie grupul înainte de plecarea în cursă, și în funcție de dimensiunea lui comandă altei companii, care face transport ocazional de persoane, un microbuz sau autocar. Autobuzul nu oprește în stații intermediare până la destinații, iar șoferii nu vând bilete în autogară.
Ulterior, după ce juriștii au lămurit problema legalității Memento Bus, controalele în trafic au continuat fără amenzi, spun reprezentanții firmei, iar procesele verbale aveau consemnate pe ele textul: ”Nu au fost constatate abateri”. Probabil, mai spun cei de la Memento, că scopul principal al obsedantelor verificări periodice era acela de a întârzia cursele și de a irita turiștii, pentru a le da acestora senzația că au făcut o alegere proastă. "În final, concurența a trecut la amenințări scrise, pretinzând că dacă autoritățile nu vor opri cursele Memento Bus, vor trece la înființarea patrulelor proprii. Oare ce or vrea să spună? Strâng o poteră, ca acum 200 de ani, când lumea era guvernată în Vestul Sălbatic de cei care trăgeau mai bine cu arma, și blochează calea autocarelor cu turiști?” se întreabă retoric Marius Pandel. În ultima perioadă, a mai spune el, toate presiunile la care a fost supusă Memento Bus, s-au accentuat prin intrarea în schemă a unor asociații profesionale ale companiilor de transport rutier public de persoane, care au adresat memorii/petiții către Ministerul Transporturilor/ISCTR cerându-le să oprească activitatea Memento Bus.
CITEȘTE ȘI Christian Tour a plătit 3 mil. euro pe 10 autocare Neoplan pentru firma sa de transport Memento BusMai mult, asociația COTAR are planuri și mai agresive, pe care le-a anunțat la sfârșitul lui iunie într-un articol în presa centrală, cu titlul: "Protest inedit al transportatorilor: vor face singuri controale în trafic". Aceeași asociație, COTAR, a adresat și Ministerului Transportului o sesizare împotriva Memento. Din nefericire, spune Marius Pandel, în România piața de servicii de transport public de persoane nu nu funcționează după principiile liberei concurențe și ale economiei de piață. Este, dimpotrivă, o piață acaparată de câteva companii de transport binecunoscute, care au instaurat un cvasimonopol, astfel că, nu doar nivelul de calitate oferit călătorilor este submediocru, dar sunt și situații în care, din cauza stării tehnice precare a autovehiculelor, siguranța pasagerilor este pusă în pericol. Potrivit legii, companiile de transport rutier de persoane au câștigat rutele lor până în 2019, unde nu au acces alte firme din domeniu. Doar că cei de la Memento susțin că ei nu sunt transportator regulat, ci agenție de turism.
Dacă adăugăm la aceasta și evaziunea fiscală (neeliberarea biletelor de călătorie către pasageri) și efectuarea transportului cu depășirea numărului maxim de pasageri pentru care este licențiat microbuzul sau autocarul respectiv, tabloul este aproape complet, spun reprezentanții Memento. Evaziunea fiscală din domeniul transportului public de persoane prin curse regulate, adaugă ei, este evidentă și de altfel, binecunoscută autorităților (care, însă, s-au limitat în ultimii 20 de ani să oprească doar câteva microbuze, constatând uneori că niciun călător nu avea bilet, deși plătise).
De altfel, afirmă Marius Pandel, din datele de la Ministerul Finanțelor se poate observa că cele mai multe dintre societățile care dețin licențe de transport public de persoane pe diferite rute naționale au declarat un profit derizoriu, între 0,08% si 0,51% din cifra de afaceri. Totodată, există și societăți care dețin numeroase licențe de transport rutier de persoane care, deși au și ele câteva zeci de salariați și zeci de autocare, microbuze etc., nu doar ca nu au realizat niciun leu profit, dar au raportat pierderi de zeci de mii de euro.
Ca urmare a tuturor "șicanelor și abuzurilor" la care este supusă și pentru a-și putea desfășura în continuare activitatea în condiții optime, Memento Bus apelează la ajutorul autorităților centrale pentru a găsi o soluționare urgentă a acestor probleme. În acest sens, firma a trimis sesizări către Corpul de control al primului-ministru al României, dar și către Consiliul Concurenței. De asemenea, Memento Bus solicită autorităților să depună toate eforturile necesare pentru a deschide calea liberalizării transporturilor în România, după modelul celorlalte state membre UE. "Liberalizarea transporturilor la nivelul României ar încuraja și alți operatori din turism să își lărgească aria de servicii puse la dispoziția turiștilor și să le ofere acestora posibilitatea de a călători și în țara noastră. Dacă se va face acest pas în transportul de persoane din România, Memento Bus este dispusă să investească încă 10 milioane de euro în extinderea flotei de autovehicule și a infrustructurii logistice aferente acesteia. Acest lucru implicând, desigur, și crearea de noi locuri de muncă, creșterea contribuților legale către stat și va crea numeroase avantaje industriilor conexe” , a mai spus Marius Pandel.
Până să se stabilească dacă cei de la COTAR îi acuză pe cei de la Memento Bus pe drept cuvânt sau invers, un lucru e sigur: românii vor continua să călătorească în mizerie, înghesuială și nesiguranță pe majoritatea traseelor până în 2019, în autobuze vechi și fără aer condiționat și internet, unde singurele noutăți pe care le vor auzi nu vin de la radio, ci de la discuțiile șoferului cu soția, în timp ce ține telefonul cu o mână, țigara cu alta și volanul cu ce îi mai rămâne liber.