Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027

Turism   
Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027

Județul Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027 din partea Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT), în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc la Miercurea-Ciuc.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Biro Barna Botond, a vorbit, în discursul său, despre valorile zonei și bucuria de a le împărtăși, despre ospitalitatea oamenilor locului, despre specificitatea județului și moștenirea gastronomică.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Două avioane s-au acroșat pe pista aeroportului din Seattle, spre spaima pasagerilor CITEȘTE ȘI VIDEO Două avioane s-au acroșat pe pista aeroportului din Seattle, spre spaima pasagerilor

„Gastronomia, turismul nu este doar despre arome, gusturi și locuri frumoase pe care le vizitați, ci este o poveste. Povești care vorbesc despre noi, despre o comunitate în mijlocul României, despre un județ unde multiculturalismul nu este o definiție, ci este o realitate cotidiană, unde cultura reciprocă, respectul față de asta construiește comunitatea, construiește prezentul și creează un viitor pentru generațiile următoare. Creează valori pentru țară, creează valori pentru Europa și credem, noi avem convingerea, că creează valori și pentru tot globul pământesc. (…) Ați venit într-o regiune unde razele soarelui îndulcesc mierea, unde plantele medicinale dau gust brânzeturilor și unde aerul proaspăt montan dă poftă bună pentru a consuma toate acestea”, a declarat președintele CJ Harghita, potrivit traducerii oficiale, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că urmează o perioadă în care județul se va pregăti pentru anul 2027, punctând faptul că se dorește folosirea acestei oportunități pentru a face „o reformă gastronomică”, astfel încât aromele și gusturile vechi să fie prezentate într-o formă nouă, contemporană.

Biro Barna Botond a primit titlul înmânat județului Harghita de Regiune Gastronomică a Europei 2027 de la președinta IGCAT și fondatoarea World Region of Gastronomy Award, dr. Diane Dodd, care a apreciat moștenirea gastronomică a zonei, patrimoniul local, eforturile producătorilor, a prestatorilor din turism și a tuturor celor implicați în acest domeniu, dar și devotamentul față de dezvoltarea sustenabilă și cooperarea între comunitățile locale.

Aceasta a amintit de numeroasele inițiative din domeniul gastronomic, de festivalurile comunitare, publicațiile gastronomice sau de rețelele de producători locali, care folosesc ingrediente naturale în tot spectrul alimentar.

„Județul Harghita te surprinde cu peisajul, cu patrimoniul, cu moștenirea și cu vitalitatea lui. Poate că această vitalitate este ceea ce asigură ca fermele mici, biodiversitatea și gastronomia sănătoasă să existe. Acestea sunt fundamentul perfect pentru destinațiile gastronomice sustenabile. Prin devotament, producătorii, fabricanții de brânzeturi, festivalurile, toată lumea, toți sărbătoresc această moștenire și acele valori care se regăsesc în această regiune. Județul Harghita este admirabil și este foarte gustos să explorăm acest județ. Este mai mult decât pregătit să fie regiunea gastronomică a Europei în 2027”, a apreciat dr. Diane Dodd.

LISTA creditorilor Nordis - peste 1.000 de persoane fizice și firme, inclusiv nume cunoscute CITEȘTE ȘI LISTA creditorilor Nordis - peste 1.000 de persoane fizice și firme, inclusiv nume cunoscute

Ea a menționat că, după primirea titlului, județul va căpăta vizibilitate și aceasta este o ocazie pentru ca toți cei implicați să colaboreze și să facă mai mult pentru comunitate.

„Ochii lumii se îndreaptă spre dumneavoastră. Este o ocazie să străluciți”, a adăugat președinta IGCAT.

La gala festivă a avut loc și decernarea premiului „Top Websites for Foodie Travelers”, printre laureați numărându-se și site-ul Visit Harghita.

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita), Szabó Károly, a declarat pentru AGERPRES că decernarea titlului de Regiune Gastronomică a Europei este o ocazie uriașă și un foarte bun prilej pentru un brandig al județului pe plan turistic.

Acesta a vorbit despre valorile zonei și despre patrimoniul gastronomic deosebit, care reunește mai multe culturi și care va atrage turiștii în județ.

„Avem foarte multe regiuni în Europa unde mâncarea e bună. E bună și la noi, avem un mix de culturi foarte puternic și un segment de ospitalitate care eu cred că este pregătit să accepte turiști de calitate. Și ceea ce trebuie în turism este zâmbetul și cred că noi îl avem”, a punctat Szabó Károly.

Desemnarea Harghitei ca Regiune Gastronomică Europeană în 2027 reprezintă o oportunitate și pentru localitățile județului, care au început deja pregătirile pentru a promova gastronomia zonei.

„Suntem deja în efervescența pregătirilor, chiar și săptămâna aceasta am avut o întâlnire cu toți proprietarii, managerii restaurantelor, hotelurilor din oraș, pentru că vrem ca anul 2026 să fie un exercițiu pentru 2027. Pentru noi înseamnă enorm de mult, pentru că pe lângă atuurile pe care le are orașul, vorbim de istorie, de cultură, de pelerinajul de la Șumuleu, de biodiversitatea care există în zonă, de foarte multe aspecte, partea gastronomică, culinară, încă nu a fost exploatată, în sensul bun al cuvântului, cum trebuia până acum. Și cred că cea mai bună oglindă din acest punct de vedere este ceea ce spun cei care nu sunt din România, care sunt departe de noi, care văd gastronomia de acasă și spun: da, aceasta este o valoare europeană! Și atunci, să facem un eveniment care prezintă această valoare în fața Europei, României, a Ungariei, a tuturor celor care vin în Miercurea-Ciuc este important”, a declarat presei primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

La eveniment a avut o intervenție, în sistem online, și consultantul în turism Răzvan Pascu, care a vorbit de experiențele frumoase pe care le-a trăit de-a lungul anilor în județul Harghita, de frumusețea peisajelor și de interacțiunea cu oamenii și ospitalitatea acestora.

WWF-România: Delta Dunării riscă să piardă 2.500 de hectare. „Zona Carasuhat este în pericol să fie secată din nou” CITEȘTE ȘI WWF-România: Delta Dunării riscă să piardă 2.500 de hectare. „Zona Carasuhat este în pericol să fie secată din nou”

Acesta a arătat că titlul de Regiune Gastronomică a Europei va da un imbold turismului și va pune Harghita pe harta destinațiilor gastronomice de top, reprezentând o oportunitate ca județul să se poziționeze nu doar în România ca destinație turistică, ci și la nivel mondial.

Decizia privind acordarea de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism a titlului de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2027 județului Harghita a fost anunțată în luna decembrie, după ce juriul internațional de experți din partea IGCAT a vizitat județul în luna octombrie și a apreciat unicitatea valorilor culturale de aici, armonia naturală a peisajului și colaborarea strânsă dintre comunitățile locale.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a inițiat candidatura pentru titlul de Regiune Gastronomică a Europei 2027 în anul 2023.

Consorțiul care a depus dosarul de candidatură este format din Consiliul Județean Harghita, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, municipalitățile din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni, Universitatea Sapientia, dar și mai multe agenții și asociații din zonă.

Potrivit Visit Harghita, „Regiunile Gastronomice ale Europei (nominalizate și premiate), selectate și coordonate de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, își propun să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin evidențierea importanței unicității culturale și gastronomice”.

De asemenea, acestea încurajează creativitatea și inovația gastronomică, promovează educația culinară și economia circulară, îmbunătățesc nivelul turismului durabil și sprijină bunăstarea și sănătatea comunităților și mediului înconjurător.

Titlul este o distincție care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare și răspunsurile regiunii la provocările viitorului și nu este însoțit de un premiu financiar.

viewscnt
Afla mai multe despre
regiune gastronomică a europei
harghita