ULTIMA ORĂ Companie maghiară, controlată de austriecii de la Lasselsberger, ia în calcul mutarea producției din Ungaria spre România

ULTIMA ORĂ Companie maghiară, controlată de austriecii de la Lasselsberger, ia în calcul mutarea producției din Ungaria spre România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris astăzi, 11:00

Zalakerámia, companie maghiară de amenajări interioare, controlată de grupul austriac Lasselsberger, ia în calcul mutarea unor facilități de producție din Ungaria spre România, foarte posibil la Cluj, după o serie de dificultăți apărute încă din luna mai a anului trecut, când a efectuat o concediere colectivă, relevă datele analizate de Profit.ro.

Aproape 90% dintre cei peste 200 de angajați au fost atunci concediați, iar parte din producție a fost relocată la uzina din Romhány. Aici, însă, producția a fost din nou oprită, în august, și nu este de așteptat să fie relansată până în februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cargus, o nouă investiție în Târgu Mureș CITEȘTE ȘI FOTO Cargus, o nouă investiție în Târgu Mureș
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Deși nu au existat concedieri colective aici, angajații părăsesc treptat compania. În viitor, site-ul va funcționa ca bază logistică, conform presei locale.

În 2023, compania a înregistrat o pierdere de 2,1 miliarde HUF (5,2 milioane euro), iar veniturile sale au scăzut drastic, de la 32 de miliarde HUF la 12,1 miliarde HUF. Atât vânzările interne, cât și exporturile au scăzut semnificativ, doar exporturile în România arătând o ușoară creștere.

FOTO Carrefour - Curier care îți va lua ambalajele direct de acasă. Apare primul serviciu de colectare a ambalajelor SGR CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour - Curier care îți va lua ambalajele direct de acasă. Apare primul serviciu de colectare a ambalajelor SGR

În 2023, compania a angajat doar 220 de angajați, față de 629 de angajați în anul precedent. 

"Există mai mulți factori în spatele crizei companiei. Pe de o parte, măsurile instituite de guvern care afectează producătorii de materiale de construcții. Aceasta include extinderea taxei suplimentare de minerit și noua lege arhitecturală, care acordă statului dreptul de a pre-cumpăra materiale de construcție pentru vânzare.

Pe de altă parte, atractivitatea pieței românești. În România, industria de comerț cu materiale de construcții și construcții înflorește, astfel încât Lasselsberger poate aduce producția mai aproape de cerere", relatează sursa citată.

În vară, Profit.ro a anunțat că grupul austriac Lasselsberger pregătește construcția unei fabrici în Cluj, confirmând, printr-o decizie în acest sens publicată în Monitorul Oficial, informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

În decizia publicată în Monitor, valoarea totală investiției este calculată la 823 milioane lei, din care finanțare nerambursabilă solicitată statului român de 133,2 milioane lei.

ANRE a ″îndulcit″ proiectul de înăsprire a regulilor de racordare la rețele a noilor centrale de producție de energie, acceptând o parte din obiecțiile industriilor de profil CITEȘTE ȘI ANRE a ″îndulcit″ proiectul de înăsprire a regulilor de racordare la rețele a noilor centrale de producție de energie, acceptând o parte din obiecțiile industriilor de profil

Proiectul constă în construirea unui ansamblu industrial de producție, depozitare și spații administrative, iar programul de la care se așteaptă ajutor de stat este CONSTRUCTPLUS, destinat sprijinirii dezvoltării producției interne de materiale de construcții.

Profit.ro a anunțat din urmă cu doi ani că Lasselsberger pregătește cumpărarea unui teren industrial în suprafață mare, cuprinsă între 300.000 - 325.000 metri pătrați, adecvat construirii unei fabrici de producție de plăci ceramice, în județul Cluj.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Valoarea achiziției a fost estimată între 13 și 15 euro/mp, respectiv până în 5 milioane euro.

Lasselsberger deține fabrica Sanex Cluj din anul 2004.

Piața românească de profil rămâne puternic dominată de importuri, care acoperă circa 80% din vânzările totale.

viewscnt
Afla mai multe despre
cesarom
fabrică lasselsberger