Micii comercianți care iau parte, în mod formal sau informal, la sistemul de reciclare a ambalajelor RetuRO se împart în trei tipologii – respectiv cei care fac colectare automată, manuală și „la gri”.
Această variantă din urmă presupune că magazinele „strâng PET-urile de la clienți și vin cu sacii respectivi la un mare retailer și își recuperează banii”, a declarat pentru termene.ro Feliciu Paraschiv, patronul rețelei de magazine Paco Supermarkets și, totodată, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM).
„În cazul Paco, am pus în balanță colectarea manuală cu aceea automată și cu cronometrul în mână am verificat cât timp le ia angajaților să verifice 100 de PET-uri. Ne-am da seama că e mai avantajoasă colectarea automată. Am cumpărat 19 aparate pentru toate magazinele. Investiția a fost semnificativă pentru că un singur aparat costă 30.000 de euro”, spune acesta.
Componenta „gri” a RetuRO
La colectarea manuală, banii sunt primiți prin sistemul RetuRO în circa 2 luni, însă există riscul ca unele ambalaje să nu fie acceptate, în timp ce la colectarea automată validarea PET-urilor și a celorlalte ambalaje se face în timp real iar banii se primesc până la jumătatea lunii viitoare.
Potrivit datelor ANCMM, colectarea automată deține în prezent o pondere de 30 – 40% la micii comercianți, care au pornit de la zero la începutul lui 2024.
Categoria de mici comercianți care iau parte la sistemul ReturRO și care au cele mai multe probleme sunt cei care fac colectare automată, manuală și „la gri”, aceasta din urmă presupunând că retailerii „strâng PET-urile de la clienți și vin cu sacii respectivi la un mare retailer și își recuperează banii”, a explicat Feliciu Paraschiv.
CITEȘTE ȘI FOTO Alexandra Copos de Prada, ANA Pan: Ne pregătim pentru o extindere ambițioasă Soluțiile
În discuțiile purtate cu fosta conducere de la Ministerul Mediului, micii comercianți ar fi cerut ca autoritățile să pună la dispoziția magazinelor foarte mici mașini RVM (automate de preluare ambalaje) mobile ca aceștia să poată introduce în sistem ambalajele luate de la clienți, propunere ce ar putea fi implementată.
Însă, chiar dacă mulți retaileri mici au încă probleme cu integrarea în sistemul RetuRO, procentul de ambalaje reciclate a crescut de la lună la lună ajungând la niveluri considerabile după un an de la lansarea sistemului.
Trei miliarde de ambalaje colectate în primul an
Astfel, din decembrie 2023 și până în noiembrie 2024 circa 2,68 miliarde de ambalaje „SGR” au intrat în stațiile de reciclare, cifra reprezentând 88% din cantitatea colectată, a comunicat RetuRO, administratorul sistemului. În primul an de la lansarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) au fost colectate peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul „SGR”, rata de colectare în luna noiembrie fiind de 76%.
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a împlinit, în noiembrie 2024, un an de la lansare.