La Helsinki, s-a deschis o cafenea care funcționează în întregime cu autoservire. Prăjiturile și alte produse de patiserie sunt depozitate în „frigidere inteligente”, care se deschid doar la plata cu cardul bancar, scrie Rador, care citează Europulse.
Când clientul atinge cardul de senzor, o sumă mică este debitată din acesta, după care ușa se deschide. „Frigiderul inteligent” citește automat ce produse ia cumpărătorul de la raft – în acest scop, se aplică un cod fiecărui pachet. Restul este returnat în același mod, pe card, arată Rador.
De asemenea, în cafenea există camere de supraveghere. Cu ajutorul lor, proprietarii monitorizează curățenia și dacă există suficiente deserturi în frigidere. Dacă rafturile devin repede goale sau dacă podeaua este murdară, atunci un angajat este trimis la cafenea.
Cafeneaua este deschisă 24 de ore pe zi, patru zile pe săptămână. Acest concept a fost ales în mod forțat: proprietarii de cafenele nu aveau timp să stea în spatele tejghelei din cauza locului de muncă principal, iar veniturile nu le-au permis să angajeze personal.
După cum a scris, anterior, Europulse, în Danemarca, s-a deschis un supermarket fără personal.