Grupul de firme Dacris, care reunește furnizorul de produse destinate spațiilor de birouri Dacris Impex și tipografia Dacris Prod din Constanța, a bugetat pentru acest an o creștere a business-ului de două cifre, de la 32 milioane euro în 2024, și urmărește atent piața în căutarea de achiziții.
Aceasta în pofida multiplelor provocări, de la inflație și creșteri de costuri cu materiile prime, produsele finite sau angajații la situația geopolitică actuală, complet impredictibilă, cu care CEO-ul și co-fondatorul Dacris, Dan Fați, spune că nu s-a mai întâlnit în cei peste 30 de ani de business.
“Mă aștept să reușim să avem o creștere de două cifre și anul acesta, ținând cont de trendul ascendent pe care îl văd atât în zona de online, cât și în zona de vânzare tradițională, prin reprezentanți de vânzări. Am încredere că toate investițiile pe care le-am făcut și continuăm să le facem în echipă, în marketing și în optimizarea site-ului vor da roade și vom vedea o pondere și mai importantă a online-ului în cifra de afaceri Dacris.
otodată credem mult și în departamentul nostru de B2B2C, care a fost reinventat anul trecut, departament ce se adresează partenerilor noștri distribuitori, librării și lanțuri de magazine de mari suprafețe”, spune Dan Fați într-o discuție cu Profit.ro.

De exemplu, chiar dacă ianuarie a fost o lună foarte scurtă din punct de vedere al afacerilor, în special în zona B2B, cu cea mai lungă vacanță din ultimii ani, Dacris a avut un plus de 8% față de ianuarie 2024, iar în februarie de asemenea cifrele au fost superioare celor din februarie 2024.
“Unul dintre motive este creșterea gradului de saturație per client, aspect pe care ne-am focusat în ultima perioadă, odată cu dezvoltarea noilor categorii de produse în portofoliul Dacris. Mobilierul, echipamentele de protecție, articolele de ambalare și produsele de igienă sunt tot mai căutate la noi, iar produsele deja consacrate - papetărie, tipar, promoționale, IT și produse de protocol - se dezvoltă și continuă să performeze.
Trebuie să admitem că, în această perioadă, o parte din clienții noștri au fost prudenți și probabil că acesta va fi trendul și în trimestrul doi”, completează Fați.

Anul trecut a adus provocări multiple, de la inflația ridicată la scumpirea materiilor prime și a produselor finite sau creșterea cheltuielilor cu salariile și serviciile de curierat, această ultimă categorie de costuri având o pondere importantă în businessul Dacris.
Cu toate acestea, s-a dovedit un an bun pentru grup, afacerile crescând cu circa 10%, la 32 de milioane de euro.
Dacris s-a mutat într-un nou depozit, în Mogoșoaia, cu o suprafață de 6.000 mp, dublă față de precedentul, și are acum un grad de acoperire a stocurilor de 98%. Alte investiții au vizat zona de digitalizare, respectiv platformele online și procesele de automatizare.
În ceea ce privește tipografia, compania a investit într-o nouă mașină de print digital și într-un sistem de panouri fotovoltaice pus în funcțiune anul trecut, astfel că în prezent toată activitatea tipografiei este alimentată cu energie verde.
Pentru anul în curs, unul dintre obiective (și provocare, totodată), vizează creșterea brandului de angajator al Dacris, pentru consolidarea echipei și atragerea altor angajați de calitate.

“A doua provocare pe care o văd nu mai depinde de noi. Este vorba de tot ceea ce se întâmplă în plan geopolitic la ora actuală. Este o provocare la care, sincer, nu am mai asistat vreodată. În 31 de ani de business, eu nu m-am mai întâlnit cu o situație de genul acesta - complet impredictibilă. (…) Firește că acum resimțim în industria noastră efectele contextului economic și geopolitic. Majoritatea companiilor, ca să nu generalizez și să spun toate, sunt afectate de impredictibilitatea și de incertitudinea în care trăim”, adaugă Fați.
Pe termen mediu, Dacris și-a propus o creștere organică pe toate cele trei direcții de bază: B2B, comenzile online și vânzările către librării, distribuitori și marile lanțuri de magazine, dar sunt posibile și noi achiziții, după preluarea companiei EchoPlus din Timișoara, în 2017.
Planurile Dacris sunt legate de piața românească, urmare a potențialului de dezvoltare pe care îl are ea, astfel că extinderea în străinătate nu este o prioritate.
“Referitor la achiziții, le avem pe radar de mai bine de 10 ani, dar anul acesta, în mod special, ne uităm atent în piață și căutăm astfel de oportunități”, afirmă Fați, unul dintre cei trei membri fondatori ai Dacris, alături de soția sa, Lidia, și de fratele său, Claudiu.
Fați spune, de asemenea, că nu a primit în ultima vreme oferte concrete pentru vânzarea grupului, dar sunt în mod constant discuții despre cedarea Dacris sau a unei părți din Dacris: “Le analizăm pe toate. Eu, Lidia și Claudiu ne gândim mai degrabă cum să creștem compania pe care am început-o împreună de la zero”.

Piața românească de office supply a luat un avânt extraordinar în ultimii ani, ca urmare a creșterii economice și a înmulțirii și dezvoltării companiilor, fiind anticipată continuarea acestei direcții, mai spune Fați.
Dacris a fost înființată în 1994 și de atunci a vândut 1,7 miliarde de produse, peste 4 milioane de oameni folosind, la un moment dat, un produs livrat de companie.