Interviu Vlad Musteață: “Business-ul din domeniul real estate este unul care trebuie să se bazeze pe informație”

Interviu Vlad Musteață: “Business-ul din domeniul real estate este unul care trebuie să se bazeze pe informație”
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris astăzi, 11:27

Interviu exclusiv oferit de către Vlad Musteață, CEO & Founder North Bucharest Investments publicației “Romanian Property Awards”

“Planul nostru pe termen mediu este să ne extindem portofoliul și operațiunile și mai mult în București și în România. Pentru piața din România luăm în calcul orașele mari, cu potențial de creștere important în zona de real estate, atât pentru zona de locuințe pentru locuit, cât și pentru investiții care să genereze randamente bune.

Urmărește-ne și pe Google News

Vedem o piață foarte bună în real estate în orașe precum Brașov, Iași și Constanța, care beneficiază deja de interes pentru relocare, interes turistic dar și de dezvoltare în scop investițional. Suntem atenți însă și la ce se întâmplă în vestul țării, și nu excludem nici orașele Timișoara și Oradea, care au dovedit deja un avans semnificativ în zona rezidențială și care au proiecte premium care se pretează pentru investiții generatoare de câștiguri bune pentru investitori.”

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

North Bucharest Investments a primit distincția de Award Winner în cadrul Galei “Romanian Property Awards”, la categoria Real Estate Agency 5-20 Offices

Conduceți una dintre cele mai semnificative companii de profil din România, cu o prezență constantă în discuții ce se raportează la proiecte premium, ale celor mai mari dezvoltatori din București. Având drept bază cele peste 400 de tranzacții în 2023, cum se înfățișează North Bucharest Investments peisajului imobiliar aferent anului 2024?

În prima jumătate a anului 2024, North Bucharest Investments a realizat peste 520 de tranzacții, în creștere cu 30% față de totalul tranzacțiilor din anul precedent, volumul lunar fiind de 2 până la 4 ori mai mare decât anul trrecut, ceea ce ne poziționează ca o companie de încredere și sigură, reflectând capacitatea noastră de a ne adapta și de a răspunde rapid nevoilor în continuă evoluție ale clienților noștri.

Încă de la început ați scris paginile activității adresându-vă segmentului high-end. Ce au în comun North Bucharest Investments și Selling Sunset, cu excepția esteticului plăcut implicat?

Compania activează cu preponderență în zona de Nord, acolo unde regăsim proprietăți premium, peste media din România, atât penthouse-uri, cât și vile individuale. Tranzacționăm cele mai multe astfel de unități, poziționându-ne în topul celor mai vizibile agenții. Agenții noștri sunt aleși cu rigurozitate, astfel încât echipa să fie formată din profesioniști. Aceștia au parte de training-uri permanente cu liderii din industrie, cursuri, open hous- uri pentru cunoașterea portofoliului.

Dublarea cifrei de afaceri în ultimul an confirmă faptul că încă de la început v-ați poziționat într-o piață care avea nevoie de acest nivel. Cât de corect este înțeles acest „high-end” în România, care îi sunt principalele caracteristici și ce costuri implică?

Piața rezidențială este pe trend ascendent pe segmentul high-end, susținută de interesul în creștere al clienților pentru acest tip de proprietăți, fie că discutăm de apartamente sau case. Această nouă poziționare a luat amploare în ultimii doi ani, tocmai din dorința locuitorilor de a investi în spații de locuit cât mai generoase, cu multiple avantaje, iar prețul în acest context nu a mai reprezentat criteriul decisiv de achiziție. Și dacă vorbim de investiție pe termen lung, preferințele clienților s-au orientat tot către acest gen de proiecte cu bugete medii și mari. Grupul NBI investește doar în proiecte construite de dezvoltatori cu istoric pozitiv și se concentrează doar pe proiecte care au deja autorizații, reducând astfel riscurile de nerespectare a proiectului sau a termenelor.

Care sunt cele mai reprezentative proiecte din portofoliul North Bucharest Investments?

Portofoliul NBI, deși unul generos, este în continuă creștere, având solicitări consante pentru colaborări. Avem peste 60 de proiecte cu preponderență în zona de Nord, dar și în alte sectoare centrale, având exclusivitate cu câteva dintre ele. Voi enumera doar câteva dintre proiectele principale: Yacht KID, UP-site, NUSCO Imobiliară, High Garden East, NUSCO Homes, Avrig Park Residence, Kempinski, Carol Garden, Oxford Apartaments, Crystal Nord, Brick Lofts, Lagoon Residence, British Residence, MEDUSA by Versace, Iancu Nicolae Residence, North Village, BHB, Prima Vista, Quartier du Nord, Quartier Azuga, City Moor Decebal și Iancu Nicolae etc.

De asemenea, am dezvoltat și un departament dedicat chiriilor. Acesta cuprinde un segment vast, de la studiouri, apartamente cu două și trei camere, pernthouse-uri, duplexuri și case individuale.

Peisajul imobiliar din nordul Bucureștiului este unul controversat în ultima perioadă. De unde reticența de vă implica în proiectele off-plan?

Nu dorim să ne expunem la proiecte off plan din cauza riscului ridicat în ceea ce privește autorizațiile. Mizăm pe proiecte bine consolidate, cu reputație bună, construite cu produse de calitate și aflate în zone cu multiple facilități de infrastructură, școli și magazine. Avem zeci de proiecte, atât în construcție, cât și în curs de finalizare sau deja finalizate, pentru clienți cu bugete începând de la 60 000 Euro. Aceste bugete pot atinge chiar și 4 mil. de Euro.

Majoritatea cumpărătorilor sunt căsătoriți, cu studii superioare finalizate și lucrează în corporații, ocupând funcții de middle și top management. Printre profesiile predominante se numără IT-iști și oameni din domeniul financiar, cu venituri lunare de peste 8.000 de lei. Un profil aparte putem creiona și pentru cei care aleg proprietățile noastre în scop investițional, iar aici identificăm două categorii. Proprietățile din portofoliul North Bucharest Investments se adresează atât investitorilor mici și medii care cumpără între 1 și 10 locuințe, cât și investitorilor experimentați, care urmăresc randamente importante și zone și produse exclusiviste.

Ați început de curând un nou capitol, premeditat, am putea spune, de numele companiei. Ce gând v-a condus către zona de investiții și, cât de interconectate sunt cele două domenii pe care activați?

Investițiile imobiliare reprezintă principala linie de afaceri a grupului, generând peste 90 la sută din veniturile anului precedent. Brokerajul imobiliar este cea de-a doua linie de afaceri dezvoltată de noi, încă din 2022 cu scopul de a diversifica și mai mult portofoliul de investiții, principalul motiv fiind cel de a impulsiona creșterea cifrei de afaceri a grupului. Serviciile complementare oferite de North Bucharest Investment în procesul de tranzacționare au un rol important în luarea celor mai bune decizii de investiție sau achiziții.

Cât este de dificil să fii un antreprenor de succes? Presupunem că proporția bine-cunoscută de talent-dorință-muncă stă la baza rezultatelor. Dar vă întrebăm pe Dumneavoastră: care au fost momentele cheie în carieră?

Am luat decizia de a paria în 2011 pe imobiliare, după o experiență de doi ani în care am activat ca agent de vânzări în domeniul imobiliar, căpătând astfel experiență și notorietate în acest sector. Performanța pe care am reușit să o obțin în vânzări mi-a crescut semnificativ numărul de clienți, iar din partea acestora primeam foarte multe recomandări. Acestea au fost principalele argumente care m-au făcut să mă gândesc că ar fi o decizie bună să încerc lumea antreprenoriatului. Decizia de a mă extinde și în România a venit din solicitările în creștere ale clienților care doreau investiții sigure și, de asemenea, în urma contextului socio-economic la nivel mondial.

Am discutat despre cifre în articolele trecute, cel mai recent, despre succesul înregistrat în februarie 2024. Cum ați gestionat navigarea prin schimbările constante, care este pilonul stabil pe care vă construiți în continuare succesul și, cel mai important, constanta – este nevoie de o constantă a adaptabilității (oricât de paradoxal ar suna)?

Este foarte important să înțelegi nevoile pieței și ale clienților, să te poți adapta și să rămâi pe aceeași linie, oferind clienților credibilitate pe termen lung. Acest lucru poate fi realizat prin multă muncă, perseveranță, training-uri, cursuri.

Discutăm despre un trend în schimbare. Dacă în urmă cu doar câțiva ani românii investeau într-un singur imobil, blocându-și o sumă fixă, acum aleg să achiziționeze două sau mai multe imobile pe care ulterior să le tranzacționeze către un client final. Despre ce randament discutăm?

Compania noastră a dezvoltat acest trend, și anume cel de a investi în mai multe unități care se află în proiecte în stadiu incipient, cu scopul retranzacționării între 12 și 18 luni cu randament de până la 40%. Așadar, clienții care doreau să investească într-o unitate cu scopul închirierii pe termen lung, au ales planul nostru de investiție, oferind un avans de minim 25% pentru mai multe unități. Noi ne-am angajat să facilităm întreg procesul investițional.

În prezent, putem spune că am depășit cu brio perioada pandemiei, sperăm că ne apropiem de un deznodământ în ceea ce privește războiul, dar, după toate acestea, se proconizează apropierea unei crize. Cum raportați această presupusă criză la momentul în care ne aflăm?

Trendul până la sfârșitului anului 2024 este de scădere a dobânzilor băncilor. Băncile nu vor mai fi la fel de reticente în a acorda credite. Cererea clienților este mare, în special în zona de Nord. Autorizații noi nu se preconizează, proiecte noi, de asemenea, ceea ce înseamnă că va crește prețul pentru ofertele din piață. 

Un material Investing In Property

viewscnt
Afla mai multe despre
vlad musteata
north bucharest investments