Deschiderea către viitor și adaptarea la provocările unui mediu economic global instabil sunt două dintre direcțiile esențiale care definesc parcursul recent al Nazzuro Aqua.
Ioan Bențe, CEO-ul companiei vorbește într-un interviu exclusiv acordat InvestinginProperty.ro despre evoluția companiei din ultimii ani, o perioadă marcată de creșteri constante, proiecte pilot internaționale și parteneriate strategice care au consolidat poziția brandului pe piața sistemelor de purificare a apei. Ioan Bențe a vorbit și despre extinderea în SUA, implicarea activă în sectorul imobiliar prin divizia Nazzuro Residence și despre modul în care compania contribuie la schimbarea paradigmei în ceea ce privește consumul de apă în România. Mai mult decât un furnizor de tehnologie, Nazzuro Aqua se conturează ca un partener de încredere pentru dezvoltatori, instituții și consumatori, oferind soluții adaptate fiecărui tip de apă și fiecărui stil de viață.
Care a fost evoluția afacerilor Nazzuro Aqua în ultimii ani și ce estimări aveți pe termen mediu?
Compania Nazzuro Aqua a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 1,36 milioane de euro, în creștere cu 22% față de anul precedent, dar și în linie cu avansul afacerii din ultimii ani. Pentru anii următori, Nazzuro Aqua estimează că afacerile vor crește cu procente cuprinse între 20% și 30%.
„Evoluția noastră din ultimii ani a fost una bună, cu o creștere procentuală de două cifre în fiecare an, pe aceeași structură de personal. Pentru anii următori avem setată o creștere organică anuală între 20% și 30%, ceea ce sperăm să se întâmple în ciuda climatului economic foarte instabil manifestat în ultimele luni. Importând tehnologie și sisteme din America și Asia, este foarte posibil să fim afectați de acest război economic la nivel global, în care nu mai știm cine cu cine se luptă și care sunt aliați sau dușmani. Dar credem că orice criză poate fi transformată în oportunități extraordinare și avem și o strategie în această direcție”.
În toamna anului 2024, Nazzuro a demarat două proiecte pilot în SUA: unul în New York, pe sectorul HORECA, unde a implementat conceptul Nazzuro într-un coffee shop, iar al doilea în sectorul rezidențial, unde a tratat apa într-o casă din Naples, Florida.
„Fiind proiecte pilot într-o piață nouă, suntem în faza de monitorizare a impactului și feedbackului de la utilizatori și consumatori. Până acum reacțiile sunt foarte pozitive și încurajatoare pentru a trece la următorii pași de dezvoltare pe piața din SUA. În aceste două proiecte am realizat valoarea expertizei pe care o avem în tratarea apei pe una dintre cele mai avansate și competitive piețe din lume”.
În ultimii ani, compania a fost solicitată să participe la foarte multe evenimente și doar anul trecut a fost furnizorul oficial de apă la peste 100 de evenimente corporate, culturale, educative sau sociale. De asemenea, compania a reușit să construiască noi parteneriate strategice și este furnizor oficial de apă pentru Festivalul George Enescu, pentru British Romanian Chamber of Commerce, dar a și reușit să dezvolte parteneriatele consacrate.
Cum credeți că va evolua piața sistemelor profesionale de purificare a apei? Aveți concurență pe acest segment de business?
În linii mari și ca trend general, evoluția va fi una pozitivă și se va merge pe implementarea a tot mai multe proiecte și tehnologii care să aducă un impact puternic în sustenabilitate și reducerea costurilor cu apa.
Tratarea și purificarea apei în punctele de consum înlocuiește din zi în zi tot mai mult apa îmbuteliată din casele oamenilor, sectorul office și sectorul HORECA, cu avantaje mult mai mari atât de costuri, cât și de calitate, față de soluția clasică și învechită a apei la plastic. Oamenii devin tot mai conștienți de valoarea unei ape pure, lipsite de contaminanți și microplastic, ceea ce poate fi obținut doar printr-un sistem performant de purificare.
Ce ar fi un business fără concurență? Dacă nu am avea concurență, ar însemna că ceva nu facem bine sau nu am ales bine domeniul de activitate. Da, concurența există pe piață și cred că în anii următori ea va fi și mai puternică, pentru că este o oportunitate, iar piața din România începe să se dezvolte și se propagă cu viteză o cultură a apei și în țara noastră. Concurența este binevenită și va scoate tot ce-i mai bun dintr-un produs sau tehnologie, îmbunătățind performanțele în tratarea și purificarea apei. Dar, din păcate, tot concurența scoate și tot ce-i mai rău din oameni… am văzut asta de prea multe ori și este trist!
Credeți că marile orașe din România vor lua în considerare investiția în astfel de sisteme de purificare a apei, având în vedere că în multe orașe apa de la robinet este improprie consumului?
Adevărul este că în ultimii ani s-a investit destul de mult în acest sector, în special în rețeaua de transport a apei din marile orașe. Și da, aceste companii au făcut un efort imens și au reușit să ne ofere o apă potabilă.
Dar haideți să vedem ce înseamnă o apă potabilă? În legea apei potabile din România este permisă prezența a multor contaminanți și a unor substanțe nedorite cum ar fi: nitrații, nitriții, clorurile, duritatea (fără limită superioară)… Pentru toate aceste substanțe există o limită maxim admisă, dar până la urmă sunt tot contaminanți și substanțe cu un efect dăunător pentru sănătate.
Oare ar putea companiile de apă din orașe să ne ofere o apă de cea mai bună calitate? Au ei acces la această tehnologie? Sigur că ar putea, doar că nu este viabil din punct de vedere economic.
Să vă explic: dintr-o companie de tratare a apei municipale, dacă pleacă spre consumatori 1000 de litri de apă, 90% din această apă ajunge la consumatorii mari – în industrie, comerț, agricultură – care nu au nevoie de apă de calitate. Din cei 100 de litri care au mai rămas și ajung într-o casă, o familie, 90% din această cantitate este apă menajeră, utilizată pentru: spălat, grădină, toaletă… Deci din 1000 de litri de apă care au plecat de la compania de apă, doar 10 litri ar trebui să fie apă de o calitate superioară pentru consumul uman: băut, gătit, spălatul alimentelor!
În concluzie, este responsabilitatea fiecărei familii de a-și trata apa în funcție de nevoie, pentru că dacă am avea acces la o apă foarte pură, costul ei ar fi foarte mare. Tratarea la nivel molecular costă mult și, în plus, s-ar risipi cea mai mare parte a acestei ape pure în consumul menajer, unde nu este necesară.
Noi, la Nazzuro, credem că într-o casă ar trebui să avem acces la 3 tipuri de apă: apă potabilă așa cum vine de la rețea, pentru grădină, treburile casei din exterior; apă tratată de sedimente (rugină, nisip, noroi…) și calcar, pentru apa menajeră din toată casa – care să protejeze instalațiile, obiectele sanitare, electrocasnicele și să ofere o experiență plăcută la îmbăiere și duș; apă purificată la nivel molecular, liberă de orice contaminanți și echilibrată molecular pentru consumul uman (băut, gătit, spălatul alimentelor, prepararea băuturilor…)
Nazzuro oferă soluții personalizate, care țin cont de calitatea apei la intrare și specificul nevoii și consumului. În Sibiu avem configurat un tip de sistem, în București altul, în Constanța – diferit de cele două enumerate anterior… în fiecare caz ne adaptăm parametrilor care sunt în apa din locație/orăș/zona respectivă, iar soluția este croită personalizat. Este ca la medic… prescriem tratamentul în funcție de diagnostic.
Cât de multă atenție acordă românii calității apei pe care o consumă?
Pentru a defini acest lucru, există mai mulți factori care influențează comportamentul și percepția oamenilor, cum ar fi: educația, nivelul de informare, capacitatea de a filtra informația și accesul la surse de apă sigure. În general, în mediul urban oamenii sunt mai conștienți de importanța calității apei, dar nu întotdeauna iau măsuri pentru a o monitoriza sau îmbunătăți.
Dar în ultimii ani am observat o conștientizare a importanței calității apei și înțelegerea nevoii de diferențiere a acestei calități în funcție de utilizare. Acum 10 ani, la diferite întâlniri pe care le organizam, mai auzeam replici precum: „Lasă, dom’le, că și bunicul a băut apă din urma de la copita calului și nu numai că n-a pățit nimic, dar a trăit 90 de ani!” – ceea ce, în ultimii ani, nu prea mai aud.
Tehnologia joacă un rol important în industria apei îmbuteliate. Ce inovații sau tehnologii folosiți pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de purificare a apei?
Dacă ne referim la tehnologia de îmbuteliere, strict raportându-ne la procesele tehnologice – cum ar fi faptul că avem un izvor sau puț, iar apa trece prin diferite etape și la capăt avem un flacon cu apă gata de servit – este destul de fascinant. Doar că uităm de apă și de ce contează…
Chiar dacă am lua cea mai pură apă din ghețarii Norvegieni, în momentul în care am trecut-o prin tot acest proces și am ferecat-o într-un flacon de plastic care conține BPA, ftalați și alți compuși chimici ce migrează din pereții flaconului în lichidul pur, am compromis-o și am contaminat-o iremediabil.
Deși sunt mulți competitori pe piață, suntem conștienți de faptul că oferim o calitate premium a tot ceea ce înseamnă servicii, sisteme, consultanță, dar – cel mai important – a calității apei pe care o modelăm. Calitate care este dovedită de toate testele efectuate. Au fost făcute teste pe ape tratate din puțuri/foraje, fântâni, lacuri, râuri, Dunăre, rețea publică din mediul urban și rural – apă tratată în funcție de necesitate – iar rezultatul a fost același: apa Nazzuro – o apă sigură, pură și perfect echilibrată mineral.
Acest lucru ne face speciali pentru că în fiecare caz găsim soluția personalizată, astfel încât rezultatul final să fie același pentru toți clienții: o apă de calitate!
În ce proiecte imobiliare se implică Nazzuro Aqua? Aveți planuri de extindere a portofoliului imobiliar? În ce orașe sau segmente de piață intenționați să investiți?
Ne implicăm și în proiectele imobiliare prin divizia noastră NAZZURO RESIDENCE, prin care oferim dezvoltatorilor soluții sustenabile de tratare și purificare a apei pentru calitatea vieții în spațiul locuit – și prin apă, care este elementul de bază într-o locuință.
Cum ar arăta o casă/apartament fără apă? Dar cum arată un cămin cu o apă pură și adecvată pentru fiecare nevoie?
Pentru acest an dorim să ne extindem mai mult în proiecte imobiliare și să aducem o valoare adăugată importantă și în acest sector, prin soluțiile inovative și sustenabile Nazzuro. Am început încă de anul trecut colaborarea cu un dezvoltator important din Oradea – proiectul EAS Residence / Blocul verde, unde implementăm tehnologiile Nazzuro pentru a aduce un plus acestui concept sustenabil.
Cum vedeți evoluția pieței imobiliare în România? Care sunt tendințele care influențează deciziile de investiții și de cumpărare din partea clienților?
Din interacțiunea mea cu clienții Nazzuro care au făcut achiziții imobiliare iar noi am implementat sisteme de filtrare și purificare a apei în locuințele lor, am observat că sunt tot mai atenți la calitate și sunt dispuși să plătească pentru o calitate superioară și extra confort.
Iar soluțiile Nazzuro Residence exact asta oferă: calitate și confort la un preț corect și accesibil.
Un material Investing in Property