FOTO George Butunoiu, fondator Property INDEX, despre nivelul educației populației în arhitectură: Nimeni nu știe aproape nimic, nu pune întrebările elementare când cumpără un apartament. Și la specialiști am văzut greșeli elementare

FOTO George Butunoiu, fondator Property INDEX, despre nivelul educației populației în arhitectură: Nimeni nu știe aproape nimic, nu pune întrebările elementare când cumpără un apartament. Și la specialiști am văzut greșeli elementare
scris astăzi, 07:30

Nivelul de educație și competență arhitecturală și urbanistică este, în rândul populației, aproape de zero absolut, iar o creștere de doar 1% a gradului de cultură generală în domeniu ar avea rezultate vizibile și ar pune presiune pe decidenții politici, ceea ce poate fi începutul unei schimbări de care România are nevoie urgent, spune George Butunoiu, fondatorul Property INDEX, care a lansat recent un curs intensiv de cultură generală arhitecturală și urbanism pentru ne-arhitecți, susținut de arhitecți și ingineri specializați.

"Cultura generală în domeniul real estate (arhitectură, în special, în urbanism nu mai zic, dar și în construcții și altele adiacente) este aproape de zero absolut la nivelul populației generale. Aproape nimeni nu pune întrebările elementare când cumpără un apartament, nu știe ce îi dă valoare, sau dimpotrivă, ce o scade, ce face să crească sau să scadă valoarea în timp etc. Dar chiar și printre specialiști, am văzut greșeli absolut elementare de concept și proiectare la clădiri de milioane de euro, sau chiar mai mult", spune Butunoiu, pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El dă ca exemplu și agenți imobiliari care nu știu ce stil arhitectural are clădirea pe care o vând, cine a fost arhitectul și de ce acesta îi dă o valoare suplimentară, nu își dau seama dacă un apartament este bine conceput sau prost etc.

"Pe scurt, nimeni nu știe aproape nimic în domeniu", concluzionează fondatorul Property INDEX, sistem de evaluare și de clasificare a calității proprietăților imobiliare bazat pe un set complex de criterii și formule de calcul.

Piața terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează unui climat incert CITEȘTE ȘI Piața terenurilor, dominată de investitorii români, se adaptează unui climat incert

Întrebat cum poate fi îmbunătățită situația pe termen lung, Butunoiu spune că pot fi luate ca exemplu proiecte din alte domenii, cum ar fi Master Chef, care au adus pe piața restaurantelor și HoReCa în general schimbări spectaculoase.

Cel mai rapid și mai ieftin ar fi să fie construite și promovate pe Internet (unde informația este permanent disponibilă, iar volumul nelimitat) proiecte mari, de anvergură și bine făcute.

"Cum sunt www.patri-arh.ro și www.propertyindex.ro. Pentru foarte mulți ar fi o surpriză de proporții să afle bogăția și valoarea patrimoniului arhitectural al Bucureștiului, de pildă (dar și al altor orașe), și i-ar face să vadă toate implicațiile culturale, sociale și politice cu alți ochi, să vrea să cunoască mai mult și chiar să treacă la acțiuni mai concrete", completează Butunoiu.

FOTO George Butunoiu, fondator Property INDEX, despre nivelul educației populației în arhitectură: Nimeni nu știe aproape nimic, nu pune întrebările elementare când cumpără un apartament. Și la specialiști am văzut greșeli elementare

Cei care vor să învețe singuri despre arhitectură și urbanism au de asimilat un volum enorm de informații și trebuie să găsească pe cont propriu diferențele între subiectiv și obiectiv, între decizii tehnice bazate pe studii științifice clare, la rece, și “feelinguri” ale arhitecților sau dezvoltatorilor, dar și să nu se lase influențați de ceea ce este “la modă” și este promovat de “influenceri” fără nicio legătură cu estetica sau cu tehnica și ingineria arhitecturii și care pot face chiar un rău irecuperabil în unele cazuri.

Reacția Romcim după amenda primită de la Concurență CITEȘTE ȘI Reacția Romcim după amenda primită de la Concurență

Cursul administrat de Property INDEX, cu o durată de un an, include două secțiuni mari: Filosofie și estetica arhitecturală, respectiv Teorie arhitecturală aplicată, temele prezentate răspunzând la cel putin 900 dintre cele 1.000 cele mai des puse întrebări din domeniul “arhitecturii aplicate”, multe dintre ele foarte practice, cum ar fi numărul de intrări într-un apartament sau lățimea zidului despărțitor dintre baie și dormitor.

Pe lângă cei doi manageri de curs, câte unul pentru fiecare secțiune (Gelu Savonea, un teoretician în istoria, filosofia și estetica arhitecturii, și Vlad Balosin, practician –proiectant - cu experiență și cu proiecte mari) vor fi invitați punctual și diverși arhitecți, ingineri și alți specialiști, fiecare la cursul legat de specializarea lor: structuriști, restauratori, dezvoltatori, urbaniști, experți în legislație, peisagiști etc.

Cele 12 capitole sunt: Introducere în arhitectură – aria de cuprindere; Istoria, filosofia și estetica arhitecturii; Urbanism și oraș; Arhitectura locuirii. Istoric, tipologii, principii; Locuința:proiectare, funcționalitate, ergonomie; Construire, renovare, restaurare, conservare, reamenajare; Arhitectura locuirii colective. Blocurile;  Apartamentele; Alte mari programe de arhitectură; Legea, etica și responsabilitatea socială a arhitecturii; Arhitectul și clientul său; Cumpărarea și vânzarea unei case sau a unui apartament.

FOTO George Butunoiu, fondator Property INDEX, despre nivelul educației populației în arhitectură: Nimeni nu știe aproape nimic, nu pune întrebările elementare când cumpără un apartament. Și la specialiști am văzut greșeli elementare

Curs de cultură generală arhitecturală

Structura cursului

Cursul de cultură generală arhitecturală are două mari secțiuni: Istoria, filosofia și estetica arhitecturii, și Teorie arhitecturală aplicată. Cu teme precise, concepute pentru a răspunde argumentat și pragmatic miilor de întrebări pe care și le pun (dar mai ales pe care nu știau că e obligatoriu să fie puse) cei care vor să aibă o înțelegere de ansamblu a arhitecturii și o cunoaștere suficient de solidă pentru a putea accede la statutul de „cunoscător”, inclusiv pentru a putea lua decizii cu impact major.

Fiecare secțiune cuprinde mai multe module; Cursurile sunt susținute de doi arhitecți cunoscuți, fiecare manager al unei secțiuni, împreună cu invitații lor; arhitecți, urbaniști, ingineri, dezvoltatori, specialiști. La cerere, unele cursuri pot fi făcute la un nivel mai ridicat de detaliere, cu o durată dublă a cursului. Numărul de cursanți este limitat la 15.

• Durata: un an (42 de cursuri/ module de câte 3 ore fiecare), sau cursuri individuale, la cerere.

Un mare constructor român vede ce va urma după eliminarea facilităților - scumpiri, muncă la „gri” și migrarea specialiștilor CITEȘTE ȘI Un mare constructor român vede ce va urma după eliminarea facilităților - scumpiri, muncă la „gri” și migrarea specialiștilor

• Locurile de desfășurare: la sediul solicitantului sau în locații specializate.

• Numărul maxim de cursanți: 15.

• Mod de desfășurare: predare 2 ore fără întrebări din partea cursanților, ultima oră cu posibilitatea intervenției cursanților (interactiv, întrebări etc.).

• Preț: 900€/ curs (de 3 ore); Pentru module trimestriale, semestriale sau cursul integral de un an, prețul și condițiile sunt discutate separat.

• Participarea individuală: 90€/ pers./ curs (de 3 ore), dacă participă min. 10 cursanți / max. 15.

viewscnt
Afla mai multe despre
arhitectură
curs