Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, negociază cu un renumit lanț hotelier internațional un acord de operare a fostului sediu al Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) de lângă kilometrul 0 al Bucureștiului, după transformarea acestuia în hotel. În paralel, investitorul urmează să decidă dacă vinde proprietatea sau continuă să investească, poate alături de un partener, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2022, Hagag Development Europe a cumpărat, cu circa 3 milioane de euro, clădirea de birouri de pe strada Vasile Lascăr 5-7 cu gândul să o transforme într-un centru de afaceri modern cu spații de închiriat în suprafață de circa 5.000 de metri pătrați.
Imobilul, construit la începutul anilor `40, are 6 etaje, acoperă un teren de circa 1.000 de metri pătrați și are o suprafață construită de peste 6.000 de metri pătrați, din care aproximativ 800 de metri pătrați sunt în zona de subsol.
CITEȘTE ȘI Statul a rescos la vânzare un teren valoros cu vedere la vila lui Iohannis, după ce îl vânduse la un preț record proprietarului Auto CobălcescuPlanul actual al Hagag este acela de a transforma clădirea în hotel. În acest sens, dezvoltatorul lucrează la obținerea unei autorizații de construire necesară pentru transformarea proprietății în hotel și, în același timp, negociază încheierea unui acord cu lanțul hotelier.
Când se va apropia momentul eliberării autorizației de construire, Hagag va decide cum să maximizeze valoarea proprietății: fie prin vânzarea acesteia, fie continuând să investească în realizarea hotelului, cu posibilitatea de a atrage un partener care să injecteze capitalul necesar construirii hotelului, se arată într-un document analizat de Profit.ro.
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre acest proiect, reprezentanții Hagag Development Europe nu au dorit să comenteze.
Investitorul și-a propus să intre pe piața hotelieră încă din 2021 când a făcut demersuri pentru a cumpăra și transforma în hotel sediul Romproiect, din centrul Bucureștiului, sau celebrul hotel Rex din Mamaia, ambele anulate anul trecut. Singurul demers încă în lucru vizează achiziția hotelului Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, fostul proprietar al Mediafax.
Dacă avansează proiectul ISPH, aceasta va putea fi prima investiție a Hagag pe piața hotelieră din București.
Evoluția Hagag
Portofoliul imobiliar românesc al Hagag depășește valoarea de 300 de milioane de euro, potrivit propriului anunț. În plus are planificate investiții de aproape 200 de milioane de euro și intenționează să aloce încă 100 de milioane de euro pentru noi achiziții și dezvoltare, în anii următori.
A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; renovarea unei clădiri istorice cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezii, nr. 21 și transformarea ei în imobil de birouri; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial realizat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.
Pentru renovarea Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, dezvoltatorul a alocat un buget de 20 de milioane de euro.
Hagag a preluat proiectul rezidențial inițiat de antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul din zona Electronicii a Bucureștiului și dezvoltă aici o primă fază cu 245 de locuințe.
Hagag mai deține un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care vrea să construiască un bloc cu 18 apartamente de lux.
Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.
Compania a mai cumpărat un teren lângă Circul de Stat din București, unde planifică realizarea unui proiect rezidențial de lux cu 80 de apartamente.