EXCLUSIV Andrei Bojiță, acționarul majoritar al RBC – cel mai mare furnizor de soluții IT pentru retail, intră pe piața rezidențială premium din București

EXCLUSIV Andrei Bojiță, acționarul majoritar al RBC – cel mai mare furnizor de soluții IT pentru retail, intră pe piața rezidențială premium din București

Andrei Bojiță

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris joi, 01:10

Antreprenorul Andrei Bojiță (46 de ani), acționar majoritar al liderului local de soluții IT pentru retail și banking Romanian Business Consult (RBC), pregătește șantierul unui proiect rezidențial premium, care vizează și restaurarea unei case monument istoric din centrul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Investitorul a realizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) încă din 2018 care propunea construcția unui imobil cu locuințe structurat pe două subsoluri, parter și un etaj, plus etajele 1, 2, 3, 4 și 5 retrase și restaurarea casei monument istoric construită în prima jumătate a secolului XX, care se află lângă acest obiectiv.

Proiectul a fost autorizat de primărie în decembrie 2021, iar acum se pregătește șantierul pe un teren cu o suprafață de circa 1.500 de metri pătrați de pe strada Mihai Eminescu, nr. 93-95. Propunerea din PUZ viza construcția unei suprafețe desfășurate de 3.840 de metri pătrați, echivalentul a circa 40 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.


Tot în PUZ se explică faptul că nivelurile P+1 vor fi construite pe aliniament, până la limita de proprietate de la stradă, că nivelurile 2-4 vor fi aliniate la clădirea monument istoric și că nivelul 5 se va retrage suplimentar față de aceasta cu 8 metri.

Proiectul a fost desenat de biroul de arhitectură ADNBA, iar constructorul desemnat este Plastrom.
Proiectul de pe strada Eminescu 93-95. SURSA FOTO: ADNBA

Proiectul de pe strada Eminescu 93-95. SURSA FOTO: ADNBA


Contactați de Profit.ro pentru detalii despre proiect, reprezentanții firmei dezvoltatoare nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Andrei Bojiță este acționarul majoritar al Romanian Business Consult, cel mai mare integrator IT pentru retail și banking din țară. El deține compania alături de fondul de investiții Oresa Ventures, care a cumpărat în 2014 un pachet de circa 49% din participațiile RBC de la fondatoarea companiei, Maria Schott, mama lui Andrei Bojiță, potrivit Mirsanu.ro.

RBC s-a extins puternic în ultimii 4 ani prin achiziții. În 2021 a cumpărat comerciantul de echipamente și soluții IT Ropeco București, în 2022 a preluat producătorul de aplicații IT Smartpay Software și societatea românească de inginerie software Fullscreen Digital. La momentul acestor achiziții, RBC avea, la nivel consolidat, circa 400 de angajați și vânzări de peste 60 de milioane de euro în 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Grupul spaniol Hercesa a cumpărat fostele depozite Farmavet de la Sorin Paul Stănescu, nașul fiului lui Dragnea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul spaniol Hercesa a cumpărat fostele depozite Farmavet de la Sorin Paul Stănescu, nașul fiului lui Dragnea
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Printre clienții grupului se numără marile lanțuri de retail Profi, Metro, Carrefour, Auchan, Penny, Mega Image, Brico Dépôt, Dedeman sau Leroy Merlin.

O serie de antreprenori români au făcut plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Ovidiu Buluc din București, Cristian Ludovic Pop din București, Cornel și Dan Vulpe din București, Vasile Armenean din Suceava, Dorin Mateiu din Alba, Gheorghe Buzdugan din Cluj, Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Iulian Iuga din Cluj, argeșeni Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea, familia Ionica și Gelu Pașalău din Focșani și familia de medici Andreea și Călin Ciubotaru din București.

Livrările de locuințe din București și împrejurimi au înregistrat o reducere semnificativă, în primul trimestru din acest an fiind finalizate cu aproape 32% mai puține locuințe noi comparativ cu perioada similară din 2023 potrivit Institutului Național de Statistică, datele companiei de consultanță imobiliară SVN Romania indicând că în 2024 ar putea fi înregistrat cel mai mic număr de locuințe noi finalizate din ultimii cinci ani.

„Suprafața autorizată spre construire în proiecte rezidențiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în București, într-un context de creștere anuală a numărului de locuințe vândute cu peste 25% în primele șase luni din acest an. Scăderea numărului de locuințe noi finalizate pe o perioadă de mai mulți ani, coroborată cu creșterea tranzacțiilor, va duce la o creștere semnificativă de prețuri, Cluj – Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piața rezidențială din București trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă această situație nu se va menține dacă parametrii actuali ai pieței rămân neschimbați”, consideră Victor Vremera, COO SVN Romania.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
andrei bojita
rbc