Fostul jucător Cosmin Olăroiu, astăzi unul dintre cei mai bine cotați antrenori români de fotbal, a rămas unicul acționar al companiei Izolatorul, care opera, în trecut, fabrica omonimă de produse de izolare și etanșare din București, după ce partenera sa, Roxana Tănase, s-a retras din afacere. Decizia vine înainte de definitivarea tranzacției prin care proiectul rezidențial inițiat în locul fostei fabrici Izolatorul din cartierul Obor urmează să fie preluat de dezvoltatorul cu capital israelian Hagag Development Europe, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Olăroiu și Roxana Tănase (49 de ani) dețineau fiecare câte 50% din acțiunile Izolatorul. Cei doi au inițiat pe terenul fostei fabrici un ansamblu rezidențial format din 7 blocuri cu un total de 568 de apartamente, plus circa 6.500 metri pătrați de spații comerciale la parterul imobilelor, 650 de locuri de parcare subterane și 170 supraterane.
Cei doi parteneri semnaseră o înțelegere cu Hagag în urma căreia urmau să primească circa 5 milioane de euro, însă înainte de definitivarea tranzacției, Roxana Tănase s-a retras complet din Izolatorul, Cosmin Olăroiu rămânând unicul acționar.
Recent, Hagag a anunțat că a ajuns la o înțelegere de principiu cu Izolatorul în urma căreia va rămâne cu un proiect format din două faze de dezvoltare cu 568 de apartamente cu o suprafață de circa 54.000 de metri pătrați.
Deoarece autorizația de construire pentru faza întâi de dezvoltare a expirat în octombrie 2024, Olăroiu s-a angajat să o extindă, proces în urma căruia vrea să adauge un etaj suplimentar celor 3 clădiri ce sunt realizate în această etapă, a cărei finalizare este programată pentru sfârșitul acestui an.
La sfârșitul anului trecut, Hagag a anunțat că semnase 85 de precontracte de vânzare de apartamente în proiectul din zona Obor pentru suma de circa 9,7 milioane de euro, iar Izolatorul semnase precontracte pentru vânzarea a 30 de apartamente în valoare de 3,8 milioane de euro.
Hagag este în negocieri cu o bancă românească pentru obținerea finanțării necesare construirii proiectului.
Hagag anticipează costul total de dezvoltare a ansamblului rezidențial la aproximativ 84,5 milioane de euro. Estimările companiei israeliene indică încăsari de circa 103,5 milioane de euro din vânzarea apartamentelor și a locuri de parcare și un profit brut de circa 19 milioane de euro..
Asocierea Hagag în dezvoltarea acestui proiect reprezintă intrarea sa pe un nou segment de piață, dedicat apartamentelor middle market, în contextul în care celelalte proiecte rezidențiale ale dezvoltatorului sunt dedicate sectorului premium al pieței.
Olăroiu a finalizat, în ultimii ani, două proiecte cu apartamente de lux în Constanța și București. Proiectul din București are prețuri ce depășesc 11.000 de euro/metru pătrat util, fiind unul dintre cele mai luxoase blocuri din Capitală, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Olăroiu a finalizat construcția proiectului Wida Mamaia Residence, realizat prin renovarea fostului hotel Mamaia și amplasat lângă hotelul Iaki al lui Gheorghe Hagi. Antrenorul a finalizat în 2022 și Kiseleff 16 din centrul Bucureștiului, cu unele dintre cele mai scumpe reședințe din București.
Cosmin Olăroiu câștigă un salariu de 4,6 milioane de euro ca antrenor al echipei saudite Al Sharjah.
Zonă în dezvoltare
Pe Șoseaua Electronicii sunt în diferite etape de autorizare sau construcție mai multe proiecte rezidențiale. Omul de afaceri Petre Niculae, cel mai mare dezvoltator de apartamente din Sectorul 6, a început construcția unui ansamblu cu peste 900 de apartamente pe Șoseaua Electronicii. Lângă el, milionarului israelian Ron Izaki, proprietarul Atlas Estates, a fost autorizat să construiască un ansamblu rezidențial cu 725 de apartamente în locul fostei fabrici de ulei Solaris, dar încă nu a început lucrările.
Învecinat este un teren al Sintofarm, care a proiectat aici un ansamblu rezidențial cu 3 clădiri cu 29 de etaje, 3 clădiri cu 19 etaje, 5 clădiri cu 14 etaje, 5 clădiri cu 6 etaje și 8 de 4 etaje, potrivit documentațiilor publice. Peste drum de acestea, o companie a CDI Transport Intern și Internațional, unul dintre cei mai mari transportatori rutieri de persoane din România, analizează potențialul imobiliar al platformei pe care o deține în zonă, pentru a o putea vinde în cazul unei oferte.
Proiecte rezidențiale gândite pe Șoseaua Electronicii
În zona Obor mai sunt proiectate o serie de alte dezvoltări imobiliare pe foste sau actuale platforme industriale printre care se numără Aversa, Mecanica Fină, Diasfin și Carmesin.
CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Romgaz modernizează clădirea cu 7 etaje din București preluată în contul unei părți din datoria la gaze a InterAgro Proiecte imobiliare pregătite în zona Pieței Obor
Izolatorul este fosta Întreprindere de Materiale Izolatoare București din perioada comunistă, transformată de Guvernul Petre Roman în societate comercială pe acțiuni, în 1990.
Este, de altfel, una dintre primele companii înregistrate oficial după Revoluție, având un cod unic de înregistrare format doar din trei cifre. Fabrica a fost privatizată în a doua jumătate a anilor ’90 prin metoda MEBO, acțiunile fiind preluate de salariați și de managementul societății.
CITEȘTE ȘI FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile în retail Compania producea garnituri de etanșare, covoare și folii PVC, copertine, prelate auto, produse din plută, produse din poliester armat cu fibră de sticlă și cofraje din carton căptușit cu folie de aluminiu.
Evoluția Hagag
Portofoliul imobiliar românesc al Hagag depășește valoarea de 300 de milioane de euro, potrivit propriului anunț. În plus are planificate investiții de aproape 200 de milioane de euro și intenționează să aloce încă 100 de milioane de euro pentru noi achiziții și dezvoltare, în anii următori.
A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; renovarea unei clădiri istorice cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezii, nr. 21 și transformarea ei în imobil de birouri; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial realizat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.
Hagag mai deține un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care vrea să construiască un bloc cu 18 apartamente de lux.
De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova și transforma în clădire de birouri. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele.
Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.
Compania a mai cumpărat un teren lângă Circul de Stat din București unde planifică realizarea unui proiect rezidențial de lux cu 80 de apartamente.