Familia Călin și Alina Dobra, activă pe piața dezvoltărilor imobiliare din Cluj și București, a înaintat autorităților planul pe care îl are pentru construirea unei galerii comerciale de circa 8.800 de metri pătrați, cu 380 de locuri de parcare, pe jumătate din terenul fostei fabrici Energomontaj din estul Bucureștiului, după ce a vândut cealaltă parte de teren retailerilor Kaufland și Lidl, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorii au obținut, în toamna trecută, autorizațiile de construire pentru un hipermarket Kaufland și un magazin Lidl pe jumătate din terenul fostei fabrici de pe strada Ilioara, o condiție pentru vânzarea parcelei către retailerii germani. O bucată de circa 21.600 de metri pătrați a revenit Kaufland și una de circa 9.600 de metri pătrați a ajuns la Lidl.
Pentru lotul mai mare a fost aprobată construirea unui hipermarket cu o suprafață desfășurată de circa 6.000 de metri pătrați, iar pentru cel mai maic un magazin Lidl de circa 2.500 de metri pătrați.
Principala firmă a băimărenilor Călin Gabriel Dobra (56 de ani) și Alina Codruța Dobra (53 de ani), Entire Real Estate Solutions, a cumpărat, în 2021, cu circa 10 milioane de euro, terenul pe care a funcționat fabrica Energomontaj de lângă rezervoarele de păcură ale CET București Sud, tranzacție semnalată în premieră de Profit.ro.
După tranzacțiile cu Lidl și Kaufland, dezvoltatorii imobiliari au rămas cu o bucată de circa 31.600 de metri pătrați din teren, pe care și-au propus să construiască o galerie comercială. Deși în trecut au mai construit hipermarketuri și magazine pentru Kaufland și Lidl, în această situație se vor ocupa doar de dezvoltarea galeriei comerciale, au transmis anterior pentru Profit.ro reprezentanții familiei Dobra.
Primele detalii prezentate de investitori cu privire la galeria comercială arată că proiectul va cuprinde două corpuri, unul cu o suprafață construită de aproape 3.000 de metri pătrați, iar altul de circa 3.800 de metri pătrați, și o suprafață desfășurată totală de circa 8.800 de metri pătrați.
De asemenea, proiectul prevede și amenajarea unui număr de 381 de locuri de parcare, dintre care 5 dedicate mașinilor electrice. În acest sens, investitorii au primit un certificat de urbanism încă din aprilie anul trecut.
Interesant este faptul că, la circa un kilometru distanță, de cealaltă parte a CET București Sud, în locul fostei fabrici Energo-Reparații, Kaufland și Lidl au deja funcționale două magazine, alături de care urmează să se construiască o galerie comercială.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Românii și italienii au nevoie de 5-6 salarii anuale, în medie, pentru a achiziționa o locuință, arată datele BNR. Țara din Europa cu cel mai mic grad de accesibilitate Situația nu este unică în București. Kaufland și Lidl au cumpărat și terenul fostei fabrici Filan din cartierul Pantelimon, care se află la 300 de metri distanță de Lidl și Kaufland deschise în 2022 pe bulevardul Basarabia. În Sectorul 3 Kaufland are deja 3 hipermarketuri.
În 2022, compania familiei Dobra a demolat cele 10 construcții industriale de pe terenul de circa 6,2 hectare de la Energomontaj. Familia Dobra a fost asociată în momentul inițierii achiziției terenului Energomontaj cu o firmă controlată indirect de familia antreprenorului Raul Ciurtin, însă aceasta s-a retras din afacere.
Călin și Alina Dobra sunt cunoscuți pentru implicarea în construcția mai multor unități Kaufland și Lidl din țară. În prezent, lucrează la autorizarea unui complex comercial susținut de un magazin Penny pe DN1 în localitatea ilfoveană Ciolpani, lângă Mega Image.
Familia Dobra are plasamente și în alte domenii de activitate decât imobiliarele. Astfel, este acționar majoritar al companiei Juice Master, producătorul sucurilor Zucco produse în Odoreu (Satu Mare), iar în 2021 a intrat în afacerea Domeniile Boieru prin preluarea a 20% din producătorul de vin de la antreprenorii Raul Ciurtin și Florin Dănoaie, achiziție semnalată în premieră de Profit.ro. La începutul acestui an, Raul Ciurtin, familia Dobre și antreprenorul Florin Dănoaie au cedat pachetul majoritar de acțiuni la producătorul de vin Domeniile Boieru companiei JNT Group, unul dintre cei mai mari producători, importatori și distribuitori de vinuri din Polonia.
Cel mai amplu proiect în care este angrenată familia Dobra în acest moment este Estoria City, un complex multifuncțional ce se construiește în locul fostei fabrici Policolor din estul Bucureștiului. În acest proiect, în care sunt așteptate investiții de circa 200 de milioane de euro, familia Dobra este asociată cu familia lui Raul Ciurtin și cu antreprenorul clujean Florin Mariș (proprietarul dezvoltatorului imobiliar Hexagon).
În aceeași formulă de asociere, cei trei parteneri pregătesc și un nou proiect imobiliar în locul fostei fabrici Electrometal din Cluj-Napoca, în vecinătatea complexului de birouri Liberty Techonology Park și al viitoarei dezvoltări imobiliare pregătite de ieșeanul Iulian Dascălu în locul Carbochim.
Călin Gabriel Dobra este absolvent al Facultății de Aeronave, actuala Facultate de Inginerie Aerospațială, a Universității Politehnica din București, promoția 1993, potrivit surselor Profit.ro.
O serie de antreprenori români au făcut plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Ovidiu Buluc din București, Cristian Ludovic Pop din București, Cornel și Dan Vulpe din București, Vasile Armenean din Suceava, Dorin Mateiu din Alba, Gheorghe Buzdugan din Cluj, Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Iulian Iuga din Cluj, argeșeni Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea, familia Ionica și Gelu Pașalău din Focșani și familia de medici Andreea și Călin Ciubotaru din București.
Anul trecut au fost construite centre comerciale moderne cu o suprafață închiriabilă totală de peste 160.000 de metri pătrați, conform datelor preliminare prezentate de consultanții Colliers, care subliniază că piața locală încă oferă un potențial semnificativ de creștere.
O estimare preliminară pentru 2025 prevede aproximativ 200.000 de metri pătrați de noi livrări, incluzand extinderea Mall of Moldova în Iași de către Prime Kapital/MAS REI, cu 62.000 de metri pătrați. Astfel, România ar putea depăși pragul de 5 milioane de metri pătrați de spații de retail până la sfârșitul anului 2026, marcând un moment important pe piață din perspectiva dezvoltatorilor și investitorilor.
Nivelul consumului a atins un maxim istoric în 2024, iar piața continuă să prezinte oportunități importante de creștere, dacă tendințele actuale se mențin, subliniază brokerii Colliers.
Achizițiile de bunuri nealimentare au crescut cu aproximativ 13% anul trecut față de 2023, ajungând la valori cu 60% mai mari decât media din perioada 2018-2019, conform Eurostat. România înregistrează o creștere de 58% a volumului cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul de bunuri nealimentare, cea mai mare din Uniunea Europeană, subliniind potențialul semnificativ de dezvoltare al pieței locale de retail.