Unei firme controlate din Ungaria i-a fost aprobată licența de concesiune pentru exploatare a resurselor de sare gemă din perimetrul Valea Florilor, din județul Cluj.
Aprobarea a venit după 15 ani de la semnarea licenței, în 2009, relevă datele Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important Salrom SA este momentan singurul producător minier de sare din România, totodată lider regional în comercializarea de sare și a produselor pe bază de sare.
De asemenea interesant Întârzierea aprobării licenței a fost remarcată și de Consiliul Concurenței.
Titularul licenței este societatea Diana Exploatări Miniere SRL din județul Bihor, controlată integral de firma Salt-Veres ZRT din Ungaria, potrivit termene.ro. Aceasta din urmă este deținută și condusă de Sandor Mate Veres, conform registrului comercial maghiar, iar compania din România îl are ca administrator pe Lajos Veres, fost asociat unic.
Întârzierea aprobării licenței a fost remarcată și de Consiliul Concurenței, într-un raport din 2018 privind piața locală a sării pentru deszăpezire. La acel moment, legislația prevedea că licențele miniere se aprobă de către Guvern prin hotărâre.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Decizie pregătită - Mai multe fructe în gemuri"Potrivit explicațiilor furnizate de către ANRM (actualmente ANRMPSG – n.r.), confirmate și de către titularul licenței, motivul pentru care licența nu este încă aprobată este acela că titularul nu a transmis încă ANRM acordul/autorizația de mediu, avizul pentru gospodărirea apelor și textul actualizat al licenței, documente necesare, potrivit ANRM, pentru întocmirea proiectului de Hotărâre a Guvernului de aprobare a licenței de exploatare și care au fost solicitate de ANRM prin adresa nr. 301838/10.09.2017, la 8 ani de la acordarea licenței.
În opinia noastră, perioada de 9 ani care a trecut de la momentul acordării licenței de exploatare societății Diana Exploatări Miniere SRL, fără a fi inițiată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea acesteia, este exagerat de lungă, mai ales în condițiile în care nici la acest moment nu se cunoaște orizontul de timp în care ar putea fi așteptată aprobarea acestei licențe prin Hotărâre de Guvern. Trebuie remarcat că, într-un termen rezonabil de la aprobarea licenței și demararea exploatării, Diana Exploatări Miniere SRL ar putea reprezenta, cel puțin în zona centrală a țării, un concurent important al Salrom (Societatea Națională a Sării – n.r.) pe piața sării pentru deszăpezire", arăta Consiliul Concurenței în 2018.
CITEȘTE ȘI FOTO Un antreprenor își închide restaurantele, după ce a încercat să le vândă, și avertizează - Vin 2 ani grei, poate cei mai grei de după 1989!În 2010 a fost întocmit un raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului al proiectului de exploatare a resurselor de sare gemă din perimetrul Valea Florilor, de către Ipromin SA București.
″Rezervele miniere valorificabile (26.000.000 tone), ar permite proiectarea unei capacități de producție de 900.000 tone/an, pentru o viață activă a salinei de 29 ani. Condițiile de zăcământ și cele tehnologice, capacitatea utilajelor conducătoare și nivelul accesibil al investițiilor permit realizarea unui proiect pentru o capacitate de producție de 440.000 tone/an″, se arăta în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Producătorul român de mobilă Rus Savitar, printre principalii jucători din România, cumpărat de un gigant chinez după ce a fost cedat de investitori suedeziSalrom SA este momentan singurul producător minier de sare din România, totodată lider regional în comercializarea de sare și a produselor pe bază de sare. Societatea are circa 1.500 de angajați și este deținută în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, restul acțiunilor aflându-se în posesia Fondului Proprietatea.
Compania de stat, care deține și operează un număr de 7 exploatări de profil, a vândut în 2023, în total, circa 1,13 milioane de tone de sare și produse din sare, în principal sare pentru deszăpezire (aproape 423.000 tone) și sare gemă pentru industrie (peste 337.000 tone).
Salrom a terminat primele 6 luni din 2024 cu profit net de 61,4 milioane lei, în creștere cu 8,6% față de perioada similară a anului anterior, la o cifră de afaceri de 214,6 milioane lei, cu 3,7% mai mare.