Vânzările de smartphone-uri cu funcții de inteligență artificială generativă pot crește de patru ori

Vânzările de smartphone-uri cu funcții de inteligență artificială generativă pot crește de patru ori
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Vânzările de smartphone-uri cu funcții de inteligență artificială generativă (GenAI) vor trece în acest an de 200 de milioane de unități în lume, arată prognozele IDC. Aceste funcții vor ajunge și la telefoanele din gama medie de preț începând cu anul 2026 și vânzările totale ar putea trece de 900 milioane unități în 2028, mai estimează IDC.

Anul trecut s-au vândut aproximativ 50 de milioane de telefoane cu tehnologii GenAI, arată Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
OpenAI lansează Voice Mode, un model vocal capabil să sesizeze emoțiile din vocile oamenilor CITEȘTE ȘI OpenAI lansează Voice Mode, un model vocal capabil să sesizeze emoțiile din vocile oamenilor
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Funcțiile de AI generativ permit ca pe smartphone să ruleze în mod foarte rapid și eficient modele de inteligență artificială generativă care pot crea conținut original pe telefon cu ajutorul unor chatboți și a unor aplicații specifice integrate cât mai mult posibil în sistemul de operare. Aceste telefoane trebuie să fie suficient de puternice încât să ruleze local modelele de AI, fără a mai fi nevoie de conexiune bună web pentru a trimite date în cloud.

În 2023 au apărut astfel de telefoane, Samsung fiind principal promotor al tehnologiilor. Estimările IDC sunt că la final de 2024 se vor fi vândut 234 milioane de smartphone-uri GenAI, de peste patru ori mai multe decât anul trecut.

Doar telefoanele de vârf de gamă au în prezent astfel de tehnologii încorporate, dar GenAI-ul se va „democratiza” și din 2026 va fi prezent și pe multe telefoane din gama medie. Estimarea IDC este că aceste telefoane vor ajunge la o rată de penetrare de 50% din piață, iar în 2028 s-ar putea ajunge ca peste 900 de milioane de smartphone-uri vândute să aibă tehnologii GenAI.

Cei de la IDC spun că este „inevitabilă” creșterea puternică a acestor telefoane cu GenAI pentru că aceste aplicații complexe pe care oamenii le vor putea rula pe telefon reprezintă principala dezvoltare a domeniului smartphone-urilor pe următorii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
inteligență artificială