Parlamentul European vrea ca roboții să fie considerați "persoane electronice", iar companiile care îi "angajează" să achite contribuții sociale pentru aceștia, având în vedere distorsiunile pe piața muncii pe care utilizarea lor le-ar putea provoca, se arată într-un proiect de moțiune, publicat pe site-ul instituției.
Utilizarea tot mai frecventă a roboților de către companii și înlocuirea persoanelor cu aceștia a adus în discuție și diferite efecte negative ca încurajarea șomajului, inegalitatea la locul de muncă și sabotarea sistemului de asigurări sociale. Astfel, inițiatorii moțiunii consideră că roboții, în lipsa unei legislații adecvate, ar putea reprezenta o amenințare pentru viabilitatea sistemului de asigurări sociale.
"Dezvoltarea roboticii și inteligenței artificiale s-ar putea reflecta în transferarea unui părți semnificative a activităților efectuate în prezent de oameni către roboți, provocând îngrijorări legate de viitorul ocupării forței de muncă și viabilitatea sistemelor de asigurări sociale în cazul menținerii actualei baze de taxare", se arată în proiectul de moțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, Parlamentul European recomandă creare unui registru special pentru roboții inteligenți, dar și a unei agenții europene speciale care să furnizeze "expertiză tehnică, etică și legată de reglementări".
"Având în vedere efectele potențiale ale dezvoltării și utilizării roboților și inteligenței artificiale asupra ocupării forței de muncă și, în consecință, asupra viabilității sistemelor de asigurări sociale ale statelor membre, ar trebui luată în calcul nevoia introducerii unor cerințe de raportare pentru companii legate de nivelul și proporția contribuției roboților asupra rezultatelor economice, cu scopul impozitării și plătirii contribuțiilor sociale", adaugă reprezentanții Parlamentului European.
Asociația germană VDMA, care reprezintă companii ca gigantul Siemens sau producătorul de roboți industriali Kuka, spune că propunerile sunt premature și prea complicate.
Anul trecut, cifra de afaceri totală în sectorul automaticii și roboticii germane a însumat 12,2 miliarde de euro, în creștere cu 7% față de anul anterior.
"Înființarea unui cadru legislativ pentru persoane electronice e ceva ce s-ar putea întâmpla în 50 de ani, nu acum sau în 10 ani. Credem că ar fi foarte birocratic și ar afecta dezvoltarea roboticii", a declarat Patrick Schwarzkopf, director al departamentului de robotică al VDMA, citat de Reuters.
Parlamentul European nu poate realiza propuneri legislative, acest rol revenind Comisiei Europene (CE), iar moțiunea are, în cazul de față, rol de recomandare către CE.