FOTO Roboții se pregătesc să intre în viața oamenilor. Cum arată ultima generație de roboți umanoizi

Life   
FOTO Roboții se pregătesc să intre în viața oamenilor. Cum arată ultima generație de roboți umanoizi

Roboții umanoizi au parcurs un drum lung de la primele prototipuri care întâmpinau dificultăți în menținerea echilibrului și în efectuarea mișcărilor de bază. Acum, în 2025, roboții autonomi construiți pentru aplicații din lumea reală sunt mai aproape ca niciodată de implementarea comercială.

Această vizualizare, realizată de Harrison Schell de la Made Visual, compară noul val de roboți umanoizi dezvoltați în ultimii doi ani.
Datele despre fiecare robot provin de pe site-urile companiilor și din platforma LifeArchitect.ai, conform VisualCapitalist.

Urmărește-ne și pe Google News

Roboți umanoizi în dezvoltare

Mai jos sunt prezentate laboratoarele, țările de origine, dimensiunile, viteza maximă și autonomia energetică a fiecărui robot (dacă este cunoscută).

FOTO David Popovici și-a cumpărat casă într-un proiect premium CITEȘTE ȘI FOTO David Popovici și-a cumpărat casă într-un proiect premium

Laborator

Laborator Robot Țara Înălțime (cm) Greutate (kg) Viteză maximă (km/h) Autonomie (ore)
Figure 1 ???????? SUA 167 60 4.3 5
Fourier GR-1 ???????? Singapore 165 55 5 -
Tesla Optimus Gen 2 ???????? SUA 180 47 8 -
Boston Dynamics HD Atlas ???????? SUA 150 47 9 -
Boston Dynamics Atlas ???????? SUA 175 80 ? ?
Sanctuary AI Phoenix ???????? Canada 170 70 5 -
Agility Digit ???????? SUA 175 64 5.4 3
Unitree H1 ???????? China 180 47 18 -

Mai multe companii își lansează primele sau a doua generație de roboți bipezi, încercând să câștige rapid cotă de piață într-un domeniu care se dezvoltă în paralel cu progresele în inteligența artificială și modelele de limbaj avansate (LLM).

VIDEO Jucător din NFL, văzut citind o carte chiar în timpul unui meci. Vânzările cărții au explodat CITEȘTE ȘI VIDEO Jucător din NFL, văzut citind o carte chiar în timpul unui meci. Vânzările cărții au explodat

În aprilie 2024, Boston Dynamics a retras robotul său umanoid HD Atlas, care era în uz de mult timp, în favoarea noului model Atlas, bazat pe o arhitectură diferită, demonstrând astfel tranziția către o nouă generație de roboți umanoizi.

Un videoclip recent publicat de Boston Dynamics arată cea mai recentă versiune a robotului Atlas mutând în mod autonom capace de motor între containerele furnizorilor și o platformă mobilă, demonstrând capacitatea sa de a efectua sarcini cu intervenție umană minimă.

Tesla intenționează să înceapă producția limitată a robotului său umanoid, Optimus, în 2025, urmând să implementeze câteva mii de unități pentru uz intern în fabricile sale.

VIDEO Primele schiuri alimentate cu baterii din lume CITEȘTE ȘI VIDEO Primele schiuri alimentate cu baterii din lume

Producția în masă este așteptată să crească semnificativ până în 2026, cu un obiectiv de 50.000 - 100.000 de unități și o scalare ambițioasă către 500.000 de roboți anual până în 2029.

viewscnt
Afla mai multe despre
roboti
ai
atlas
figure
phoenix
digit
optimus