Creatorul aplicației Ghost, utilizată de rețele globale de crimă organizată - arestat

Creatorul aplicației Ghost, utilizată de rețele globale de crimă organizată - arestat
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 10:46

Poliția australiană l-a arestat pe creatorul aplicației de comunicare criptată Ghost, care este folosită de rețele infracționale din mai multe țări, într-o operațiune internațională de amploare în care au fost reținute alte 38 de persoane în Australia, informează EFE.

Pe lângă Australia, în cadrul acestei operațiuni au mai avut loc raiduri în Canada, Irlanda, Italia și Suedia, a declarat miercuri Poliția Federală Australiană într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Creatorul și administratorul programului Ghost, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat la locuința sa din Sydney și se va prezenta miercuri în fața unei instanțe de judecată pentru a fi pus sub acuzare de mai multe infracțiuni, inclusiv pentru sprijinirea unei organizații infracționale, transmite Agerpres..

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România a mandatat patru instituții financiare nipone pentru obligațiuni Samurai verzi cu maturități între 3 și 20 de ani. O tranzacție este așteptată în viitorul apropiat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România a mandatat patru instituții financiare nipone pentru obligațiuni Samurai verzi cu maturități între 3 și 20 de ani. O tranzacție este așteptată în viitorul apropiat

Conform anchetei realizate de poliție, acuzatul a creat Ghost în urmă cu nouă ani și de atunci a vândut programul „infractorilor din întreaga lume”, inclusiv grupărilor infracționale organizate italiene, sud-coreene și din Orientul Mijlociu.

Aplicația, instalată pe smartphone-uri și al cărei abonament pe șase luni costă 2.350 de dolari australieni (aproximativ 1.430 de euro), a fost folosită pentru infracțiuni precum trafic de droguri, spălare de bani, comandare de asasinate sau amenințări cu violență, conform poliției australiene.

„În ultimele două zile, aproximativ 700 de membri ai poliției federale au executat mandate de percheziție în patru state (australiene) pentru a-i aresta pe cei care au folosit platforma de comunicații criptate denumită Ghost”, a spus comisarul adjunct Ian McCartney.

Poliția australiană, care a reușit să se infiltreze și astfel să intervină în 50 de infracțiuni de amenințare, estimează că, în prezent, doar în Australia există peste 375 de dispozitive pe care această aplicație este activă.

FOTO Start pentru un parc eolian în România al gigantului mondial Trafigura CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un parc eolian în România al gigantului mondial Trafigura

Autoritățile australiene, care au confiscat în această operațiune și 205 kilograme de droguri, 25 de arme de foc și 1,2 milioane de dolari australieni, se așteaptă să facă mai multe arestări în zilele următoare.

La rândul său, directoarea Europol, Catherine De Bolle, a remarcat, în același comunicat, succesul acestei operațiuni de destructurare la care au participat forțe de securitate din nouă țări.

„Astăzi am arătat clar că, indiferent de cât de ascuns sunt create rețelele infracționale, acestea nu se pot sustrage efortului nostru colectiv”, a remarcat De Bolle.

viewscnt
Afla mai multe despre
ghost
arest