INTERVIU Călin Bichir, Director General ACVATOT: Decontarea lucrărilor executate are întârzieri semnificative, chiar și de peste 6 luni

INTERVIU Călin Bichir, Director General ACVATOT: Decontarea lucrărilor executate are întârzieri semnificative, chiar și de peste 6 luni

Călin Bichir, Director General ACVATOT

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris astăzi, 08:00

Una dintre provocările majore cu care se confruntă companiile din construcții la acest moment este legată de fluidizarea procesului de decontare a lucrărilor executate, care suferă întârzieri semnificative, chiar și de peste 6 luni, semnalează Călin Bichir, Director General ACVATOT, într-un interviu pentru Profit.ro.

În plus, creșterea costurilor cu angajații, generată de majorările salariale și reintroducerea contribuțiilor de 10% pentru asigurările sociale de sănătate, pe care ACVATOT a suportat-o pentru toți angajații, a adăugat aproximativ 20% la fondul de salarii al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum vă așteptați să evolueze sectorul construcțiilor inginerești în 2024, comparativ cu 2023?

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Evoluția sectorului construcțiilor inginerești în 2024 va continua să fie marcată de creșterea semnificativă observată în primele șapte luni ale anului 2023, când s-a înregistrat un avans de 8,1%, în principal datorită accelerării proiectelor de infrastructură.

Ne așteptăm ca, cel puțin în acest an, să se mențină același trend pozitiv. Pentru anul viitor, va depinde și de viitorul guvern în ce măsură vor fi susținute investițiile publice în domeniul rețelelor de transport și utilități și, totodată, în ce măsură se vor crea facilități pentru investițiile private.

Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați având în vedere că domeniul construcțiilor este amenințat de blocaje și scăderi?

Una dintre provocările majore cu care ne confruntăm în prezent este legată de fluidizarea procesului de decontare a lucrărilor executate, care suferă întârzieri semnificative, chiar și de peste șase luni, impactând negativ cash-flow-ul și impunând o presiune suplimentară asupra resurselor proprii.

O altă provocare importantă este reprezentată de modificarea bazei de calcul a indicilor statistici de ajustare a situațiilor de lucrări, de la baza 2015 la baza 2021, schimbare care a dus la o discrepanță semnificativă între valorile actuale și cele anticipate la momentul pregătirii ofertelor financiare, pentru că unele dintre acestea au fost elaborate cu 3-4 ani în urmă.

Ce noutăți au apărut în materie de tehnologii și materiale utilizate în construcțiile inginerești în ultima perioadă?

Sectorul construcțiilor inginerești a integrat în ultima perioadă tehnologii avansate precum soluții digitale de monitorizare în timp real și echipamente automatizate pentru optimizarea proceselor. În plus, materialele de construcție inovatoare, cu proprietăți îmbunătățite de sustenabilitate și durabilitate, au devenit o prioritate, sprijinind tranziția către infrastructuri mai eficiente energetic.

Costurile asociate implementării acestor tehnologii și materiale variază în funcție de complexitatea proiectului.

Compania Acvatot urmărește în permanență să integreze soluțiile inovatoare.

Cum au evoluat costurile de construcții în ultima perioadă?

Costurile de construcție au înregistrat o creștere moderată în ultima perioadă, cu variații semnificative în funcție de segmentul de materiale utilizate.

Proiectele majore de infrastructură, de exemplu, finanțate prin fonduri europene, au intensificat cererea pe anumite categorii de materiale, generând astfel o presiune suplimentară asupra prețurilor.

Ce impact are asupra companiilor din sector creșterea costurilor cu angajații după majorările salariale operate în ultima perioadă?

Creșterea costurilor cu angajații, generată de majorările salariale și reintroducerea contribuțiilor de 10% pentru asigurările sociale de sănătate, pe care Acvatot a suportat-o pentru toți angajații, a adăugat aproximativ 20% la fondul de salarii al companiei noastre.

În cazul nostru, cu un efectiv de peste 550 de angajați, impactul financiar este semnificativ. Pentru a ne menține competitivitatea pe piață, am implementat măsuri de optimizare operațională, menținând totodată angajamentele de susținere a echipei prin acoperirea costurilor suplimentare.

Pot acoperi noile tehnologii lipsa forței de muncă din domeniu?

Noile tehnologii pot contribui semnificativ la eficientizarea proceselor în construcțiile inginerești, însă nu pot înlocui complet nevoia de forță de muncă tehnic specializată.

La Acvatot, suntem într-o continuă căutare de specialiști în domeniu, iar integrarea tehnologiilor avansate vine ca o soluție complementară, menită să optimizeze activitățile, dar nu să suplinească expertiza esențială pe care o aduc profesioniștii din sector.

Cum au evoluat afacerile Acvatot în 2024 și ce așteptări aveți pentru acest an? Pe ce contracte vă bazați afacerile din 2025?

Estimările pentru anul acesta indică o continuare a traiectoriei ascendente pentru compania Acvatot, cu o cifră de afaceri estimată la peste 400 de milioane de lei, fondată pe o bază solidă a contractelor aflate în derulare, evaluate la peste 600 de milioane de lei, cu o parte semnificativă dintre ele planificate să se desfășoare pe parcursul următorilor trei ani.

Astfel, în prezent, avem în derulare mai multe contracte de execuție de lucrări, finanțate inclusiv din fonduri europene. Acestea includ, de exemplu, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități, precum Pantelimon, Brănești, Petrachioaia, Cernica, Glina, Fundulea, Ileana, Băleni, Bucșani, Finta și Snagov.

În completarea fondurilor europene, există fondurile naționale, precum programul “Anghel Saligny” sau fonduri locale, ale primăriilor. Din acest punct de vedere, avem în desfășurare și acorduri-cadru pe patru ani pentru lucrări de întreținere și reparații străzi, semnalizare rutieră și modernizarea infrastructurii urbane în Sectorul 1 și Sectorul 6 al Municipiului București. Proiectele demarate recent, cum ar fi asfaltarea drumurilor la depozitul ecologic Vidra, amenajarea sensurilor giratorii și modernizarea Drumului Național Nr. 4, reflectă, de asemenea, angajamentul nostru de a îmbunătăți infrastructura rutieră și de utilități publice.

În paralel, în domeniul energiei, implementăm lucrări de sistematizare și optimizare a distribuției de gaze naturale, precum și proiecte semnificative de reabilitare a sistemului de termoficare în Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
călin bichir
acvatot