Uniunea Europeană amână cu un an aplicarea reglementărilor finale Basel III

Uniunea Europeană amână cu un an aplicarea reglementărilor finale Basel III
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2024

Uniunea Europeană va amâna cu un an implementarea elementului de bază din etapa finală a standardelor globale privind capitalul băncilor (cunoscute sub denumirea Basel III), până în ianuarie 2026, în contextul întârzierii "foarte probabile" din Statele Unite, a anunțat comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Carmistin, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forțeze băncile să își majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita o repetare a acesteia. Băncile europene trebuie să își majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane, mai profitabile. Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit în 2017 cerințe suplimentare de capital, arată Agerpres.

Londra redevine cea mai mare piață de capital din Europa CITEȘTE ȘI Londra redevine cea mai mare piață de capital din Europa

Este clar că SUA nu vor putea îndeplini termenul limită pe care l-au stabilit în iulie 2025 pentru standardele globale mai stricte privind capitalul băncilor. "În practică, este foarte probabil ca aplicarea reglementărilor Basel III în SUA să nu aibă loc înainte de 1 ianuarie 2026, cel mai devreme", a declarat Mairead McGuinness, la o conferință.

UE intenționa să introducă toate reglementările în ianuarie 2025 dar acum va amâna cu un an secțiunea referitoare la modul în care băncile asigură riscurile în portofoliile lor de tranzacționare.

"Această amânare de un an asigură un nivel global de concurență echitabil, pentru acele bănci europene care concurează cu alți jucători mondiali. Le dă timp pentru a vedea ce fac alții. În UE, aderăm cu fermitate la intrarea în vigoarea a majorității reglementărilor Basel III la 1 ianuarie 2025", a afirmat oficialul european.

Este pregătită prima grevă din istorie la bursa din Milano CITEȘTE ȘI Este pregătită prima grevă din istorie la bursa din Milano

UE a inclus și alte reglementări, care nu fac parte din Basel III, pentru a armoniza cerințele minime din blocul comunitar în vederea autorizării subsidiarelor băncilor care au sediile în afara UE.

De asemenea, sunt incluse reguli privind cerințele tranzitorii de capital pentru criptoactivele deținute de bănci și modificări pentru a îmbunătăți modul în care creditorii gestionează riscurile legate de mediu, societate și guvernanță (ESG).

Rușii stau la coadă ca să cumpere dolari după suspendarea tranzacțiilor în euro și monedă americană la bursă CITEȘTE ȘI Rușii stau la coadă ca să cumpere dolari după suspendarea tranzacțiilor în euro și monedă americană la bursă

Rezerva Federală a SUA (Fed) a propus aplicarea reglementărilor finale Basel III de la mijlocul anului viitor, în același timp cu Marea Britanie.

Dar băncile importante din SUA sunt reticente în îndeplinirea cerințelor organismului global de reglementare bancară, în special a reformelor finale privind capitalul, necesar pentru ca plătitorii de taxe să nu mai trebuiască să salveze creditorii cu probleme. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
basel