Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a Bursei de Valori București și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare a crescut în primul trimestru

Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a Bursei de Valori București și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare a crescut în primul trimestru
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 09:00

Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de aproape 6,37 miliarde de lei, în creștere cu peste 134% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

”Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în primul trimestru din 2024, valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) atingând nivelul de aproape 6,37 miliarde de lei, în creștere cu peste 134% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent”, arată un raport al ASF.

GRAFICE Doar 10% dintre furnizori oferă companiilor gaze sub plafonul impus de Guvern, chiar dacă prețul pe BRM se situează și cu 100 de lei/MWh sub cel din oferte CITEȘTE ȘI GRAFICE Doar 10% dintre furnizori oferă companiilor gaze sub plafonul impus de Guvern, chiar dacă prețul pe BRM se situează și cu 100 de lei/MWh sub cel din oferte

Numărul de tranzacții derulate în trimestrul I 2024 la BVB – pe piața reglementată și SMT – s-a ridicat la aproape 615.000 și a crescut cu 69% față de nivelul consemnat în perioada similară din 2023. Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins, la finalul primului trimestru din 2024, nivelul de 320,2 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 59,2% comparativ cu sfârșitul lunii martie a anului 2023, scrie News.ro.

Indicii bursieri românești au înregistrat evoluții pozitive la finalul lunii martie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Indicele de referință BET (care include evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB) a avut o creștere de 10,76% la 29 martie 2024 comparativ cu finalul anului 2023.

Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat, la 29 martie 2024, a crescut față de aceeași perioadă a anului 2023, înregistrând un nivel de aproximativ 920,4 milioane de lei. Acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de peste 65% din totalul valorii tranzacționate la BVB până la 29 martie 2024. 

În perioada de referință, cei mai activi intermediari pe BVB (piața reglementată și SMT) au fost societățile de servicii de investiții financiare, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 7,9 miliarde de lei. Intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat aproximativ 92% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizați în alte state membre UE care au efectuat tranzacții pe piețele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiții, acestea cumulând o cotă de piață de 5,65%.

La sfârșitul lunii martie 2024, SSIF-urile aveau în custodie o valoare cumulată a activelor de 29,9 miliarde de lei, reprezentând atât disponibilități ale clienților, cât și titluri financiare deținute de aceștia. Numărul cumulat al conturilor de clienți activi ai SSIF-urilor la finalul trimestrului I 2024 a fost de 94.343.

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost la finalul trimestrului I 2024 de aproximativ 36,3 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 7,8% comparativ cu trimestrul anterior. La finalul lunii martie a acestui an, în România își desfășurau activitatea 15 administratori, din care 6 autorizați exclusiv ca și societăți de administrare a investițiilor (SAI), 1 autorizat exclusiv ca și administrator de fonduri alternative de investiții (AFIA), iar 8 având dublă autorizație.

O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că, în primul trimestru din 2024, comparativ cu finalul anului 2023, au fost înregistrate diminuări ale activelor totale pentru FP (-4,94%) și creșteri ale activelor totale pentru OPCVM-uri (9,83%), SIF-uri (8,82%) și FIA (1,21%).

La 29 martie 2024, primele trei SAI administrau aproximativ 71,11% din activele OPCVM și 63,8% din activele FIA. La aceeași dată, activele nete aferente celor șase SI-uri au cumulat aproximativ 15,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,8% față de finalul anului 2023, când s-a consemnat un nivel de 14,3 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
actiuni
asf