Indicele BET recâștigă procentul pierdut la reajustarea acțiunilor Băncii Transilvania

Indicele BET recâștigă procentul pierdut la reajustarea acțiunilor Băncii Transilvania

Sursa foto: Andranik Hakobyan | dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris vineri, 22:30

După ce o vânzare a BERD de 411 milioane lei sub prețul de piață al acțiunilor Băncii Transilvania a determinat o realiniere a cotației și în piața reglementată, cu impact asupra indicilor principali, bursa a avut o recuperare importantă în ultima sesiune a săptămânii și a revenit în apropierea maximului istoric.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Exercițiile primare succesive din ultimele săptămâni și lichiditatea direcționată pentru alimentarea achizițiilor la prețuri din ce în ce mai ridicate în piața reglementată de la BVB au adus o relativă istovire a cumpărătorilor. Aceasta este trădată de participarea mai slabă, în echivalent 432,86 milioane lei la ediția de vară a programului Fidelis.

Acest aparent impas este surmontat pe piața de acțiuni, unde „taurii” s-au repliat și au împins din nou în sus cotația după un recul de peste 1% în sesiunea precedentă, precipitat de ajustarea acțiunilor Băncii Transilvania (TLV) mai aproape de reperul de 30,00 lei/acțiune la care s-a consumat oferta accelerată de vânzare accelerată derulată de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru 1,70% din titlurile celei mai mari bănci românești.

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuni CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Sperăm ca scăderea dobânzilor să crească apetitul. Managing Director Investment Banking BCR: Pași mărunți, dar avem discuții cu potențiali emitenți de obligațiuni

Indicele BET a urcat cu 1,04%, până la nivelul de 18.244,75 de puncte, anulând aproape în integralitate reculul din ziua anterioară. Mișcarea are semnificație tehnică în sens pozitiv pentru că la finalul ședinței de joi pe grafic apăruse formațiunea tehnică a „luceafărului de seară” („evening star”), care de regulă anunță o inversare a trendului de creștere.

Indicele BET recâștigă procentul pierdut la reajustarea acțiunilor Băncii Transilvania

Este un impuls care vine pe fondul unui interes ridicat. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 101,98 milioane lei (20,49 milioane euro), concenmtrat în proporție de 72,30% pe cele mai tranzacționate 4 simboluri. Parte a recuperării au fost chiar titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce s-au apreciat cu 1,43%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune, în contextul unor volume echivalente cu 24,77 milioane lei.

Acestea au fost urmate, cu schimburi de 20,61 milioane lei, în piața reglementată, de titlurile Hidroelectrica (H2O) ce au avansat cu 0,65%, până la prețul de 124,70 lei/acțiune. Titlurile producătorului de energie hidro au făcut obiectul și celei mai mari tranzacții din piața deal, în valoare de 11,33 milioane lei. Pe același segment deal s-a mai înregistrat un transfer special cu acțiuni Impact Developer & Contractor (IMP) în valoare de 4,30 milioane lei.

GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile Sphera au ajuns până în vară cu darul lui Moș Crăciun

Pe a 3-a activitate a sesiunii, de 8,82%, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 1,20%, până la prețul de 0,3950 lei/acțiune, ceea ce a făcut ca indicele financiar să fie în staționare, cu o închidere la nivelul de 58.767,53 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a crescut cu 0,98%, tractat și de titlurile OMV Petrom (SNP) care au urcat cu 1,46%, până la prețul de 0,7650 lei/acțiune, în condițiile unui rulaj de 8,16 milioane lei. La același capitol al producătorilor de gaze naturale, titlurile Romgaz (SNG) au avansat cu 1,02%, până la prețul de 5,96 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 2,28 milioane lei.

DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

În aceeași notă a pieței de aprecieri moderate au mai fost 2 acțiuni ale unor companii cu capitalizare mare: +0,60%, până la prețul de 67,00 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), care au adunat tranzacții de 3,65 milioane lei, și +1,21%, până la prețul de 20,90 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au cumulat volume echivalente cu 2,78 milioane lei.

În rest, reeprul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 5 simboluri cu evoluții diferite sub aspectul direcției și al amplitudinii mișcării: +2,10%, până la prețul de 15,56 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), +0,59%, până la prețul de 25,45 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), +3,65%, până la prețul de 5,96 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), -0,46%, până la prețul de 0,8750 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) și -0,44%, până la prețul de 45,70 lei/acțiune, pentru titlurile Nucleareletrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica