Pe măsura estompării efectului listării Hidroelectrica din vara anului 2023, lichiditatea de la BVB a tins să se reducă. Rezultatele financiare ale companiilor listate au fost mixte în 2024, însă poveștile de succes au reușit să aducă o dinamică pozitivă pentru indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești, relevă analiza Profit.ro.
Bursa românească a reușit și în 2024 să aducă o performanță care să atenueze pentru investitori efectul unui ciclu inflaționist prelungit deja de aproape 5 ani.
Indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 15.371,11 de puncte anul, cu 8,78% peste ultima valoare de tranzacționare din 2023, câștiguri aduse, în primul rând, de cumpărări constante din primele 7 luni care au adus o creștere lentă dar sigură – specifică piețelor împinse de instituționali – și care a adus un maxim la jumătatea verii, așa cum se vede pe graficul atașat.
Finalul de an a adus un șoc de vânzare la desfășurarea alegerilor prezidențiale, însă un raliu subsecvent a salvat performanța anuală.
Aceasta a fost chiar mai bună dacă avem în vedere repartizările de câștiguri care au alimentat portofoliile deschise la brokeri. Indicele BET-TR ce include și distribuțiile de dividende a crescut în 2024 cu 16,15%, până la nivelul de 31.745,21 de puncte.
De altfel, faptul că povestea dividendelor este cea care a alimentat bursa este trădat de faptul că cea mai importantă etapă a trendului ascendent a fost consumată între sfârșitul lunii februarie, la consumarea publicării rezultatelor financiare anuale preliminare ale companiilor listate, și finele lunii iunie când au venit distribuțiile de cash ale emitenților cu capitalizare mare.
Este o realitate trădată de evoluția acțiunilor Hidroelectrica (H2O), societatea cu cea mai mare capitalizare de la BVB și care au înregistrat în 2024 un declin de 4,68%, care însă a fost compensată de dividendul brut de 13,99 lei/acțiune, cu randament net mai mare de 10%.
Titlurile Hidroelectrica au atins maxime pe bursă chiar în primele zile ale anului, cand capitalizarea de piață a producătorului național de energie hidro a depășit reperul de 12 miliarde euro. Este un vârf imediat amendat de rapoarte nefavorabile ale unor bănci de investiții de pe Wall Street și care au precipitat un val de vânzare ce a doborât cotația.
Prima din aceste recomandări a venit de la Citigrup, ce a indicat un preț-țintă de 109,00 lei/acțiune, cu 18% sub cotația de pe bursă din acel moment. Ulterior, Morgan Stanley a indicat un nivel încă și mai coborât, de 95,00 lei/acțiune, care era cu 26% sub prețul din piață. Sunt prețuri care nu s-au confirmat în piață, ulterior investitorii activi la BVB reluând cumpărările și împingând cotația către noi maxime atinse chiar înainte de data ex-dividend.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, BRD și Raiffeisen acordă un credit sindicalizat în agricultură. Grup Șerban Holding - prima operațiune de acest tip din istoria saEste povestea mixtă a Hidroelectrica, după cum divergente în performanțe au fost acțiunile din structura indicelui BET. Acestea sunt într-o plajă foarte largă, ce include creșteri de 25-50%, dar și scăderi de peste 40%.
Performanța companiilor din BET o indicăm în tabelul de mai jos.
Campioana anului 2024 a fost o acțiune care a avut dificultăți chiar și după explozia de la începutul deceniului a indicelui BET să depășească maximul din anul 2007. Titlurile Antibiotice Iași (ATB) au avut un salt de 83,51%, susținute de rezultatele financiare pe măsură, chiar dacă acestea nu au fost dublate de o rată de distribuție de dividend substanțială.
Performanța a dat prilejul unei marcări de profit a unui emitent cu deținere istorică. Infinity Capital Investments (INFINITY) a vândut în ultima parte a lunii noiembrie 16% din acțiunile producătorului de farmaceutice pentru suma de 60 milioane lei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE de prevenire a preluării ″ostile″ a companiilor la care statul român are acțiuni, după deal-ul prin care gigantul energetic al Ungariei vrea să cumpere E.ON Energie RomâniaAcțiunea care a marcat ultimele decenii de la BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avut, de asemenea, un an de excepție. Performanța pentru acest interval este de 27,77% fără a include repartizarea de dividende și titlurile distribuite gratuit. Maturizarea instituției de credit a fost marcată de o tranzacție majoră. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a vândut într-o operațiune accelerată de la finele lunii iunie, imediat după ce a lăsat să treacă perioada la care a fost îndreptățită, 1,7% din titlurile societății.
Titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au avut a 2-a performanță dintre simbolurile prinse în structura indicelui BET. Avansul anual al capitalizării companiei care deține lanțurile de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bella fost de 56,81%, cea mai mare parte deja înregistrat în prima jumătate a anului.
Cotația a reușit remarcabil să se consolideze ulterior, susținută și de 2 distribuții de dividende, fiecare de câte 1,05 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea inițiază demersurile pentru delistarea certificatelor de depozit de la LondraDintre titlurile blue-chip, o dinamică foarte bună, +23,41%, au avut-o cele ale OMV Petrom (SNP). Acestea au fost susținute atât de rata de distribuție de dividend consistentă, în acord cu comportamentul de piață al sectorului la nivel mondial, dar și de rezultatele financiare bune de pe parcursul anului 2024, confirmate de raportările trimestriale.
A surprins plăcut piața acțiunea Digi Communications (DIGI) care de la listarea sa în primăvara anului 2017 a fost mai degrabă o „capcană de valoare”, cotația fiind în cea mai mare parte a timpului sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice primare.
De data aceasta, cotația a trecut peste respectivul nivel și nu s-a mai uitat înapoi.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cea mai mare deversare de petrol din Marea Neagră din ultimii ani: Pata continuă să se extindă. Rusia a declarat deja stare de urgență la nivel federal. „E peste tot!”Avansul anual al acțiunii este de 45,45%. Maturizarea companiei, ameliorarea structurii de îndatorare, precum și mutările de pe piețele din Spania, Portugalia și Belgia au fost în măsură să consolideze redutele câștigate în prima parte a anului.
Compania a închis 2024 la o valoare de 6,40 miliarde lei (1,28 miliarde euro).
O performanță apropiată, +45,73%, au avut-o titlurile MedLife (M). Furnizorul de servicii medicale a venit cu rezultate financiare bune în fața investitorilor și a raportat pe parcursul anului achiziții noi în măsură să-i ridice cota de piață.
CITEȘTE ȘI Salt de profit pentru Visual Fan. Compania mizează pe dublarea cifrei de afaceri prin livrarea de centrale fotovoltaiceÎn oglindă, titlurile Transport Trade Services (TTS), au suferit un recul de 46,77%, în condițiile unei deteriorări drastice a profitabilității de excepție care a avut-o în anii 2022-2023, ca urmare a preluării cerealelor ucrainiene pe fondul unor majorări a tarifelor de transport la Dunărea de Jos.
Este o poveste care s-a resorbit treptat și ar putea fi chiar aproape de final, cu efecte asupra bilanțurilor societății. Aceasta a profitat de circumstanțele deosebite și a încorporat la capitalul social o parte din câștigul nerepartizat, într-o majorare de capital de 120,00 milioane lei, de la jumătatea anului.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom se asociază cu israelienii pentru zăcământul Han Asparuh din BulgariaO scădere comparabilă, de 42,76%, a fost pe titlurile One United Properties (ONE). Trendul descendent s-a declanșat după o ofertă de vânzare derulată la jumătatea lunii aprilie pentru aproape 10% din acțiunile companiei de fondatorii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu.
În primă fază, presiunea a fost de vânzare ușoară, cu deprecieri mici, dar constante, specifice ieșirilor de capital ale investitorilor instituționali, așa cum se vede pe graficul atașat.
Mișcarea s-a exacerbat la sfârșitul verii în contextul unei majorări de capital în care societatea a cerut aport în numerar. Impulsul către minime a fost însoțit de o contaminare dinspre scandalul Nordis, care a atras atenția investitorilor asupra vulnerabilității structurilor de finanțare din doemniul imobiliar, unde vânzările cel puțin pe rezidențial au fost lovite de scăderea puterii de cumpărare a românilor și de dobânzile ridicate.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Vista Bank va lansa obligațiuni corporative de până la 100 milioane euro, Bursa București este luată în calculAcțiunile Fondul Proprietatea (FP) au suferit șoc de 39,77% într-un an 2024 care în primăvară se arăta promițător când societatea a anunțat că este în măsură să distribuie dividend special în urma unei operațiuni de tăiere a rezervei legale.
Începând cu luna mai, titlurile societății s-au înscris pe un trend descendent destul de coerent, evidențiat pe graficul atașat.
Știrile privind părăsirea conducerii Fondului de către administratorul de aproape un deceniu și jumătate Franklin Templeton. Deși mai are pusee de sporire a lichdității, FP coboară încet-încet în irelevanță, după înstrăinarea deținerilor tranzacționabile la bursă.
La ultima cotație de închidere a anului, capitalizarea de piață a Fondului era de 1,12 miliarde lei, departe de valorile care l-a făcut vedeta incontestabilă de la BVB în prima parte a deceniului trecut.
Prin contrast, evoluții foarte bune, respectiv aprecieri de aproximativ 25% au avut-o 3 acțiuni din structura indicelui BET. Este vorba despre titlurile Aquila Part Prod Com (AQ), Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN). Ultimele 2 simboluri, cele ale transportatorilor energetici naționali, au avut pusee de creștere în primăvară în contextul unor modificări operate la nivelul tarifelor de reglementatorul pieței de energie ANRE.
Fondurile de investiții – la active-record
Parcursul general pozitiv al pieței a avut, în ansamblu, combustibil. Chiar dacă prezența nerezidenților nu a fost deosebită, fondurile de pensii au rămas aceeași cumpărători constanți, în timp ce fondurile de investiții au beneficiat de intrări nete de capital, industria de profil reușind să reverseze un trend în care clienții au lichidat dețineri, mai ales după declanșarea conflictului din Ucraina.
CITEȘTE ȘI iHunt Technologies trece pe profitEste dinamica ce, îmrepună cu aprecierea bursieră, au adus activele fondurilor deschise de investiții la un nivel record de 26 miliarde lei. Acestea au depășit reperul de 750.000 de clienți, numărul acestora urcând cu peste 200.000 de persoane față de nivelul înregistrat cu un an înainte, respectiv o dinamică de 38,7%.
Un an slab din punctul de vedere al ofertelor publice primare
Dacă partea de cerere este asigurată, oferta a fost sărăcăcioasă pe partea de produse instrumente noi, într-o realitate suprinsă pentru Profit.ro de directorul Tănase de la BVB. Piața primară a fost relativ înghețată în anul 2024, numărul companiilor noi care au făcut pasul către bursă fiind redus, foarte departe de efervescența din 2021.
CITEȘTE ȘI Simtel Team atacă și piața de gaze naturaleDincolo de acest eveniment corporativ, exercițiile de listare au fost mai degrabă sporadice și ale unor firme mici. Antreprenorii au ezitat să vină către bursă, deși încă de la începutul lunii iunie statul a anunțat că sume între 70.000 de euro și 300.000 de euro pot fi accesate în cadrul programului PNRR de emitenții care vor să facă pasul către Sistemul Multilateral de Tranzacționare sau piața reglementată de la BVB. Suma la dispoziție se ridică la 38,20 milioane lei.
La jumătatea lunii mai, compania de securitate cibernetică Fort (4RT), a fost adusă la cota pieței AeRO de acționarul majoritar de atunci Bittnet Systems (BNET), capitalizarea de la listare fiind de aproximativ 10,00 milioane euro, însă plasamentul privat premergător intrării în ring, în valoare de 1,67 milioane lei se derulase la finalul anului 2023.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Tranzacție: Cine a cumpărat cele 11 microhidrocentrale vândute de ElectromagneticaLa începutul lunii iunie, în secvență scurtă după debutul în ringul bursier al Premier Energy, Glissando Garden Center (GGC), primul emitent din domeniul Home&Garden, a avut o listare tehnică pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare unde a ajuns ca o firmă cu o valoare de piață de aproximativ 22 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Ropharma – pe pierdere la 9 luni, în pofida creșterii explozive a afacerilorSunt listări care au compensat doar parțial delistările. În iunie, fondatorii Dedeman, acționari majoritari ai producătorului de materiale de construcții Cemacon Zalău (CEON), au inițiat delistarea emitentului, unde deja concentrau peste 95% din titluri.
De asemenea, la finele lunii noiembrie, acțiunile unei companii cu capitalizare mare, de peste 3 miliarde lei, cele ale Zentiva România (SCD), au fost suspendate de la tranzacționare în vederea delistării. Procedurile au fost demarate de acționarul majoritar Zentiva din Cehia, care la sfârșitul deceniului trecut a fost cumpărfat de fondul american de investiții Advent de la grupul francez Sanofi.
CITEȘTE ȘI Vânzarea de acțiuni pe BVB de către ANAF s-a mutat de la centru la regionalele Fiscului - Se caută brokeri să vândă acțiuni la 36 de companiiUltima parte a anului a fost dominată de secetă la nivelul pieței primare, excepția fiind listarea pe piața AeRO a companiei Immo Guru (IMMO) care are o capitalizare bursieră de 67,55 milioane lei (13,56 milioane euro), certificată doar slab de tranzacții răzlețe din luna noiembrie, cu o valoare totală care este sub nivelul unui salariu minim lunar pe economie.
Prudența față de exercițiile primare, pe de o parte, și pesimismul față de piața AeRO a fost trădat în ultimele zile ale anului de oferta publică derulată de Green Tech International (GREEN), amplu proiect din domeniul energiei geotermale și care a reușit să atragă subscrieri doar pe jumătate din tranșa de retail.
Tur de forță pentru programul Fidelis
Dacă anul 2024 a fost unul slab din punctul de vedere al companiilor antreprenoriale noi, piața a fost compensată de un succes important al programului Fidelis de plasare de titluri de stat dematerializate către populație. Ministerul Finanțelor a trecut de la cadența trimestrială cu care obișnuise piața începând cu vara anului 2020, la o frecvență mai ridicată.
În cele 6 oferte de peste an, statul a atras finanțări în echivalent 3,30 miliarde euro, emitentul fiind atent la scadențele obligațiunilor guvernamentale pentru ca investitorii să poată rostogoli expunerea pe noile emisiuni intrate în piață.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cum a evoluat prețul aurului față de cel al petrolului după Al doilea Război Mondial până aziDacă primul exercițiu din an a fost oarecum ezitant, cu plasamente de 361 milioane euro, mai mici decât oferte ale anului 2023, apetitul a revenit în aprilie când volumul subscrierilor a fost de 639 milioane euro. Într-o piață ușor istovită de oferta Premier Energy, ediția din iunie a atras finanțări în scădere, de 433 milioane euro.
Apetitul a revenit în august și în octombrie, când recordurile au fost bătute succesiv, cu oferte de 650 milioane euro și, respectiv 697 milioane euro. Ediția închisă în decembrie a marcată o retragere la nivelul de 516 milioane euro, în condițiile unei volatilități imprimate pe dobânzi de alegerile prezidențiale și șocul instituțional subsecvent.
CITEȘTE ȘI Transelectrica, prinsă la mijloc între legi energetice, bursiere și contabile ce se bat cap în cap. ASF: Promisiunea statului că vor fi majorate tarifele nu poate fi tratată ca ″activ″Emitentul a completat previzibil curba de randament pe aproape toate perioadele astfel încât pentru investitori riscul de reinvestire este resorbit. O noutate a fost reprezentată de lungirea scadențelor. La edițile de final de an, statul a venit, pentru titlurile în lei, cu o maturitate la 5 ani, în timp ce la euro a fost promovată o scadență de 7 ani, care împinge cel mai longeviv instrument din programul Fildelis către decembrie 2031.
Cum a arătat piața obligațiunilor corporative în 2024
Activitatea din domeniul instrumentelor cu venit fix a fost copmpletată de exercițiile în domeniul obligațiunilor corporative. Băncile au rămas emitenți de primă mână, în primul rând prin prisma dimensiunii ofertelor. Finalul anului a fost remarcabil, când în noiembrie a fost procesată tranzacția în valoare de 750,00 milioane lei a UniCredit Bank scadentă în anul 2029 (UCB29) și în decembrie s-a listat emisiunea în valoare de 300,00 milioane euro a CEC Bank, cu maturitate în același an și cu un cupon anual al dobâzii de 3,625% (CECRO29E).
CITEȘTE ȘI FOTO Talpeș pune "pe hold" listarea la bursă a Bitdefender: În ultimii 3 ani am văzut valuri de pesimism și optimism UPDATETot la categoria tranzacțiilor mari a fost plasarea titlurilor obligatare ale Romgaz (SNG) în valoare de 500,00 milioane euro, parte a unui program mai larg de 1,50 miliarde euro pentru finanțare a investițiilor din care cea mai importantă este pentru proiectul Neptun Deep. Emisiunea cu maturitate în anul 2029 și o dobândă anuală de 4,25% a atras subscrieri de 6 miliarde euro, din care cel mai mare tichet a venit de la fondul de hedging specializat GLG Man.
Impact Developer & Contractor (IMP), deși într-un relativ impas la nivelul vânzărilor, reînceperea stadiilor noi de proiecte și al traiectoriei cotației pe bursă, a reușit să atragă, în februarie, o finanțare de 3,00 milioane euro, vânzând obligațiuni corporative scadente în anul 2027 la o dobândă de 9,00% (IMP27E). Bittnet Systems a reușit propriul exercițiu, listând în luna mai o emisiune de obligațiuni în valoatre de 6,62 milioane lei (BNET28A).
CITEȘTE ȘI DECIZIE Electrica SA se împrumută cu până la peste 1 miliard de euro și demarează proiecte fotovoltaice de circa 140 MWEste contextul în care mai multe firme nu au reușit să atragă sumele propuse, pe fondul unei prudențe a investitorilor. Între acestea a fost și Agroland Business Systems (AG), care, totuși, să plaseze obligațiuni corporative în valoare de 6,92 milioane lei scadente în anul 2028 (AGR28) la o dobândă fixă de 9,75%.
CITEȘTE ȘI Profit net cu 10% mai mare pentru banca maib de la ChișinăuUn succes a fost în primăvară pentru compania Life is Hard (LIH), care a reușit să listeze pe piața AeRO o emisiune de obligațiuni în valoare de 10,00 milioane lei, scadentă în anul 2028 și cu un cupon anual al dobânzii de 10,00% (LIH28).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Sphera Franchise, care operează local KFC, deloc surprinsă de dublarea acțiunilor. Cel mai bun semestru din istorie. „Rezultatele au vorbit!”După un exercițiu primar derulat în perioada 13-24 mai, compania Ski Șurianu a listat în noiembrie emisiunea sa de obligațiuni corporative în valoare de 7,32 milioane lei și maturitate în anul 2029 (SKI29). În luna decembrie, Norofert (NRF) a vândut obligațiuni în valoare de 6,95 milioane lei scadente tot în 2029.
Piața obligațiunilor municipale – o relansare care s-a fâsâit
CITEȘTE ȘI Companiile din Republica Moldova au, prin listarea la BVB, un avantaj de excepție, spune CEO-ul celei mai mari bănci de la Chișinău. 10 ani pierduți pentru sistemul bancar localCum cele 2 exerciții ale municipalităților din Transilvania s-au derulat una după alta, reprezentanți din zona aranjorilor tranzacțiilor chiar au vorbit despre o relansare a pieței obligațiunilor municipale după o secetă de peste 10 ani. Totuși, impulsul de la cumpăna anilor 2023-2024 nu a fost confirmat în următoarele trimestre de noi demersuri concrete.
Anul 2024 a adus ce nu a adus un deceniu întreg pentru piața ETF-urilor
A fost însă o categorie de instrumente finanicare cu evoluție explozivă la BVB. Anul bursier 2024 a fost foarte bun pentru fondurile de investiții de tip ETF, preferate de investitori pentru comisionarea mai mică și diversificarea instantanee. Pe lângă faptul că a adăugat un jucător nou, vehiculele financiare deja puse în mișcare de SSIF TradeVille au avut o dezvoltare explozivă.
Cel mai important instrument de acest tip, fondul ETF care replică structura indicelui BET, lansat în anul de 2012 de TradeVille și administrat de Patria Asset Management (TVBETETF) a ajuns la finele anului 2024 la o valoare de 449,48 milioane lei (90,24 milioane euro), ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare față de nivelurile apropiate de reperul de 200 milioane lei de la începutul anului trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO BVB va monta în Piața Victoriei un ecran cu cotații bursiere, după modelul celui din Times Square. Povești despre acțiuni la o cafeaFondul și-a redus la jumătatea anului nivelul comisioanelor sub presiunea unui nou concurent, InterCapital Asset Management din Croația, entitatea care a reușit să pună această țară pe harta europeană a ETF-urilor. În luna mai croații au lansat un fond deschis de acest tip care replică structura indicelui BET-TRN, de total return, și care a ajuns până la finele anului la o valoare de 29,58 milioane lei (5,93 milioane euro) a instrumentelor tranzacționate la BVB. InterCapital a mutat și la finalul anului pentru a pune la dispoziția românilor un ETF care să dea posibilității luării de expunere pe bursa din Slovenia.
Fondul de energie lansat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management și care replică structura indicelui de profil BET-NG de la BVB (PTENGETF), a atins o capitalizare de 23,48 milioane lei (4,71 milioane euro), față de un nivel de doar 1,50 milioane lei cât ETF-ul o avea la listarea sa în februarie 2022. În mai puțin de un an și în condițiile unei evoluții mai atenuate a companiilor românești de energie în 2024, acesta a reușit să adauge la valoare mai mult de 10 milioane lei, față de reperul de 13 milioane lei pe care îl avea în februarie 2023, la un an de la listare.
Proiectul de Contraparte Centrală – eșecul anului 2024
O categorie de instrumente financiare întârzie, însă, la BVB. Este vorba despre derivatele lichide, fie vânzări în lipsă sau operațiuni de cumpărare în marjă. Acestea depind de asigurarea riscului de contraparte care ar trebui să vină de la o Contraparte Centrală al cărei proiect nu numai că a bătut pasul pe loc, dar anul 2024 a arătat că trebuie să o ia de la capăt și cu costuri drastic sporite.
CITEȘTE ȘI Romgaz semnează un contract de 150 milioane euro cu cea mai mare bancă din RomâniaÎn luna iunie, o dezbatere organizată la Conferința Profit Piața de Capital.forum a revelat că proiectul este în relativ impas și Ovidiu Petru, director în cadrul Autorității de Supraveghere Financiare (ASF) lansa avertismentul că dacă proiectul nu înaintează rapid, dosarul deja depus riscă să nu primească autorizarea până la schimbarea legislației europene în domeniu și să fie necesar un nou dosar. Este un risc ce s-a materializat la finalul anului.
CITEȘTE ȘI Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de aniÎn septembrie, Adunarea Generală a Acționarilor de la BVB revela un necesar suplimentar de capital pentru continuarea proiectului. Acționarii Bursei au aprobat majorarea cu până la 3 milioane euro a participării la capitalul social al Contrapărții Centrale, acum cu un plan de business revizuit. O AGA de la CCP.RO a confirmat câteva zile mai târziu angajamnetul acționarilor, inclusiv fonduri alternative investiții și Bursa de energie OPCOM.
CITEȘTE ȘI Taco Bell, expansiune în România. Colțul inedit de pe bursăDeraierea din calendar a fost confirmată la jumătatea lunii decembrie, la intrarea în vigoare a directivei EMIR3 a Uniunii Europene, când a devenit clar că dosarul de Contraparte Centrală trebuie depus din nou, așa cum a fost avertismentul formulat în vară la Conferința Profit Piața de Capital.forum.
Rezultate financiare mixte pentru companiile listate
Evoluția de peste an a indicilor bursieri a fost influențată de rezultatele financiare trimestriale ale companiilor listate, însă, de multe ori investitorii și-au amânat mutările decisive în ceea ce privește direcția generală a pieței, având în vedere că aceste raportări adesea au diferit foarte mult de la un emitent la altul.
Au fost companii care au afișat salturi ale profitului net, uneori de peste 50% sau chiar mai mult decât dublare. La acest capitol putem menționa OMV Petrom (SNP), Sphera Franchise Group (SFG), MedLife (M), Zentiva România (SCD), Socep Constanța (SOCP), Turbomecanica (TBM), SafeTech innovations (SAFE), AAGES Târgu Mureș (AAG), Șantierul Naval Orșova (SNO) de la cota pieței reglementate și de pe segmentul AeRO Visual Fan (ALW), Grup Șerban Holding (GSH), Meta Estate Trust (MET) sau Connections Consult (CC).
CITEȘTE ȘI Magazinul Bucur Obor – profit net în primele 3 trimestre mai mare decât cel pe întreg anul trecutLa polul opus, sunt companiile care au afișat pierderi: Impact Developer & Contractor (IMP), Rompetrol Rafinare (RRC), Bittnet Systems (BNET), Vrancart Adjud (VNC), Romcarbon Buzău (ROCE), TeraPlast Bistrița (TRP), Life is Hard (LIH), Agroserv Măriuța (MILK), Fort (4RT). Alți emitenți au suferit căderi ale profiturilor nete de peste 50%: Rompetrol Well Services (PTR), Chimcomplex (CRC), Compa Sibiu (CMP), Aquila Part Prod Com (AQ), Bursa de Valori București (BVB), IAR Brașov (IARV), Transilvania Broker de Asigurare (TBK), Prebet Aiud (PREB), SIPEX Company (SPX), Millenium Insurance Broker (MIB).
Dezamăgiri bursiere pansate cu bani de la stat
În general, în ultimii ani rezultatele financiare ale firmelor listate pe piața AeRO în anul de efervescență 2021 au fost dezamăgitoare, neconfirmând așteptările investitorilor. Este un sentiment de piață care s-a reflectat atât în traiectoria în piață a cotațiilor, cât și la nivelul volumelor.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Americanii care vor să ne vândă tehnologie pentru mini-reactoare nucleare la Doicești țintesc să atragă până la 200 milioane dolari de la investitori pe piața de capitalVești bune au venit, însă, dinspre o serie de companii care au prins contracte, multe dintre ele cu statul. Aici menționăm valul de raportări din prima jumătate a anului privind înțelegeri cu entități publice ale firmelor Dendio Solutions și TopTech din grupul Bittnet sau contractul în valoare totală de 100 milioane lei cu Casa Națională de Pensii în care este parte AROBS Transilvania și care a fost comunicat către investitorii de pe bursă la jumătatea lunii decembrie.
În aceeași linie a finanțărilor din bani publici, o serie de emitenți de la cota BVB au obținut finanțări prin programul european PNRR. Menționăm aici Simtel Team – 60,60 milioane lei, Socep – 38,97 milioane lei, Prebet – 6,34 milioane lei, Altur Slatina – 4,96 milioane lei.