Participarea în ediția de sfârșit de an a programului Fidelis, de vânzare de titluri de stat către populație, este cu un sfert mai mică decât la exercițiul precedent

Participarea în ediția de sfârșit de an a programului Fidelis, de vânzare de titluri de stat către populație, este cu un sfert mai mică decât la exercițiul precedent

Sursa foto: Michalsuszycki | Dreamstime.com

scris astăzi, 14:07

Cele 6 emisiuni de obligațiuni guvernamentale puse în vânzare de Ministerul Finanțelor au atras plasamente mai reduse decât la oferta-record anterioară, în contextul unui climat instituțional incert și al unor dobânzi mai bune în piața secundară.

În sistemul Bursei de Valori București, până la ora 13.00, a închiderii ofertei de titluri de stat dematerializate destinate populației, s-au adunat un număr de peste 23.000 de ordine de cumpărare pentru, valoarea agregată a acestora ridicându-se la 516,31 milioane euro, o sumă cu peste 25% mai mică decât cea de 697 milioane lei de la exercțiul similar din octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Relativa prudență a investitorilor vine în contextul turbulențelor legate de alegerile prezidențiale care au adus majorări ale costurilor de finanțare. În piața reglementată, emisiuni de titluri de stat vândute la exercițiile precedente din programul Fidelis se tranzacționează la valori superioare dobânzilor obligațiunilor guvernamentale din oferta primară actuală și pe multe instrumente financiare cu scadențe chiar și în mai puțin de un an randamentele sunt de peste 7%.

Longshield Investment Group lansează ofertă de răscumpărare CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group lansează ofertă de răscumpărare

Cele 4 emisiuni denominate în moneda națională reprezintă 56,61% din totalul subscrierilor, în timp ce restul plasamentelor sunt aglomerate pe 2 emisiuni denominate în moneda unică europeană. Astfel, pentru titlurile de stat cu scadența la 2 ani (R2612BE) și dobândă de 3,75%, s-au strâns peste 3.000 de ordine cu o valoare totală de 84,00 milioane euro, în timp ce pentru noutatea unei maturități de 7 ani (R3112AE) s-au cumulat preferințe în echivalent 140,00 milioane euro, investitorii fiind atrași de cuponul anual de 5,75%.

Distribuția a fost relativ egală între monede de la debutul operațiunii de piață, dar pe parcursul programului de subscriere, Profit.ro distinge o ușoară tendință pentru preferința în moneda națională și în contextul în care numărul emisiunilor în lei și varietatea maturităților acestora oferă investitorilor mai multe opțiuni.

AROBS Transilvania – parte într-un contract cu statul de peste 100 milioane lei CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – parte într-un contract cu statul de peste 100 milioane lei

Numeric, cea mai mare participare, respectiv peste 7.600 de ordine, a fost pentru titlurile de stat denominate în lei scadente anul viitor și purtând o dobândă de 6,45% (R2512C), valoarea totală a acestora ridicându-se la 705,00 milioane lei (141,54 milioane euro). Este un interes mai mare decât cel pentru obligațiunile guvernamentale cu maturitate similară și bonificate cu un randament de 7,45% pentru donatorii de sânge (R2512B) și unde s-au însumat ordine în valoare de 212,00 milioane lei (42,56 milioane euro).

Tot pentru donatori este și emisiunea scadentă în anul 2027 (R2712B) și cu cea mai mare dobândă anuală, de 7,90%. Aici volumul subscrierilor a fost  de 158,00 milioane lei (31,72 milioane euro).

Cea mai lungă scadență la titlurile de stat denominată în lei, cea de 5 ani, și renunerată cu o dobândă anuală de 7,60% (R2912A), a adunat peste 4.200 de ordine cu o valoare agregată de 381,00 milioane lei (76,49 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
miniisterul finantelor
fidelis