O substanțială deversare de petrol în Marea Neagră de la nave petroliere avariate a contaminat o lungă suprafață de plaje nisipoase de-a lungul țărmului rusesc, poluând aerul și amenințând fauna sălbatică, fiind una dintre cele mai mari catastrofe ecologice care a lovit regiunea în ultimii ani, conform Reuters.
O echipă locală de intervenție a declarat că aproape 4.000 de voluntari au curățat plajele din apropierea orașului-stațiune Anapa de petrolul scurs din două nave care au fost avariate de o furtună duminică, scrie Hotnews.ro.
Petrolierul „Volgoneft 212”, de 136 de metri și cu un echipaj de 15 persoane la bord, s-a rupt în două. Autoritățile de la Moscova au confirmat că nava construită în 1969 și aflată sub pavilion rusesc a fost avariată și a eșuat.
In the Kerch Strait of Crimea, 2 cargo ships were cut in half.
— Akıncı (@Aknc35624923) December 15, 2024
After the Volgoneft-212 tanker, another tanker Volgoneft-239 sank. As a result of the impact of a wave, its hull was also split in two. 4 thousand tonnes of fuel oil spilled into the sea.#BREAKING pic.twitter.com/Znb0QILvaB
Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia a confirmat de asemenea că o a doua navă, aflată de asemenea sub pavilion rusesc, „Volgoneft 239”, de 132 de metri, plutea în derivă după ce a suferit avarii. Aceasta avea un echipaj de 14 persoane și a fost construită în 1973.
Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat miercuri că operațiunea de curățare s-a desfășurat pe o lungime de 49 km (30 de mile) de țărm.
Numeroase înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare arată păsări zbătându-se în petrol, bătând din aripi și luptându-se să zboare.
#Russia made an ecological disaster on the beaches near Anapa after an accident involving two oil tankers. Birds are dying in fuel oil slicks. More than 4.2 thousand cubic meters of fuel oil entered the Black Sea. https://t.co/zfzLOQNo1f pic.twitter.com/5SnGV5MvdC
— Beautiful Russia (@BeRuzzia) December 17, 2024
Pete negre de petrol erau vizibile și pe plaje.
The ecological catastrophe caused by the ruZZian fascists using defunct oil tankers in the Black Sea…not even intended for the high seas.
— Claretta Nijhuis (@NijhuisClaretta) December 17, 2024
Heavy fuel oil….it will be the death of birds Dolphins and much, much more.
pic.twitter.com/HZlQKuqfgY
Navele petroliere ruse au fost avariate în Strâmtoarea Kerci
„Era imposibil să respir, am crezut că mașina mea emite fumul… Petrolul a ajuns la noi. Nu pot să merg mai departe: este petrol, petrol, petrol peste tot,” spunea o voce de bărbat într-un videoclip postat pe rețelele sociale. Reuters nu a putut autentifica independent videoclipul, care pretinde că ar arăta consecințele deversării de petrol pe țărmul mării.
TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a transmis că navele avariate, ambele construite cu peste 50 de ani în urmă, transportau aproximativ 9.200 de tone metrice (62.000 de barili) de produse petroliere, dar amploarea scurgerii este încă necunoscută.
Vasele se aflau în Strâmtoarea Kerci, între Rusia continentală și Crimeea când au trimis semnale de ajutor.
Agenția de știri TASS a transmis cu o zi în urmă că o a treia navă petrolieră a trimis un semnal de alarmă, dar carena sa era încă intactă și că nu s-a înregistrat nicio scurgere de petrol.
Rusia face apel la voluntari pentru a curăța deversarea de petrol din Marea Neagră
Autoritățile ruse au declarat stare de urgență în mai multe districte, inclusiv în Anapa, o destinație turistică populară lângă Marea Azov.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis un apel la ajutor din partea voluntarilor.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Disponibilizări la șantierul naval Damen Mangalia„Anapa se luptă cu deversarea de petrol, salvând plajele. Cele faimoase, cu nisipul auriu, la care sute de mii de turiști vin în fiecare an,” a scris ea pe canalul său de Telegram. „Autoritățile orașului lucrează. Ministerul pentru Situații de Urgență lucrează. Dar nu putem face față fără ajutorul voluntarilor”, a adăugat ea.
Ministerul român al Mediului a transmis în schimb luni seara că nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea de vest a Mării Negre și să pună în pericol apele teritoriale românești.