România se numără printre țările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporții de cetățeni care merg în vacanță, anul trecut doar 25% dintre românii de peste 15 ani petrecând cel puțin o noapte într-o unitate de cazare, în comparație cu media UE27 de 63% pentru aceeași categorie de vârstă, arată Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România.
Conform sursei citate, datele au în vedere statisticile oficiale înregistrate de Eurostat.
România se situează în privința turismului în urma altor state membre UE din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde peste 55% dintre cetățeni au declarat că au avut cel puțin o noapte de cazare. Singura țară UE cu o proporție similară este Bulgaria, însă chiar și acolo, 37% dintre cetățeni au raportat cel puțin o noapte petrecută într-o unitate de cazare, scrie Agerpres.
Întregul sector turistic european a înregistrat o scădere drastică în anul 2020, din cauza pandemiei COVID-19, însă datele din prezent arată o revenire la perioada pre-pandemie. Cu toate acestea, România continuă să rămână mult în urma altor state membre UE, având în continuare mai puțin de jumătate din media europeană de cetățeni peste 15 ani care petrec cel puțin o noapte într-o unitate de cazare.
Datele Eurostat pentru anul 2023 relevă că un procent mic din populația vârstnică din România își permite o vacanță. Doar 11% dintre românii cu vârsta de peste 65 de ani au efectuat cel puțin o călătorie turistică în 2023, comparativ cu media UE de 48%. Această rată plasează România pe ultimul loc, cu diferențe semnificative față de Germania (58%), Ungaria (48%) și Polonia (35%).
Procentul mic de români care își permit o vacanță este nu doar rezultatul sărăciei și al accesului redus la oportunități de vacanță, ci și al unei oferte turistice locale care nu reușește să se adapteze nevoilor și posibilităților financiare ale cetățenilor, în special ale categoriilor de vârstă mai vulnerabile.