Investitorul român văzut din Danemarca

Investitorul român văzut din Danemarca

Sursa foto: pagina de Facebook a Saxo Bank

scris 29 mar 2016

Un studiu al Saxo Bank efectuat pe 250 de clienți din România arată că aceștia au plasamente medii de 47.000 de euro, au averi nete de 250.000-500.000 euro și venituri lunare de 4.000 de euro. Tendința investitorului român este aceea de a fi mai conservator, iar mulți dintre aceștia au apetit antreprenorial.

Cum arată investitorul român văzut de Saxo Bank, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de tranzacționare și custodie pentru titluri financiare din Europa? Are 35-40 de ani sau chiar peste această vârstă. Veniturile sale sunt peste medie și are în permanență la dispoziție lichidități de 50.000-100.000 de euro pe care să le folosească atunci când se invesc oportunități.

Tranzacționează aur și contracte pe metale industriale, în timp ce instituționalii au plasamente chiar pe piața cerealelor din partea unor clienți care vor să-și mijlocească riscuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Sunt concluziile companiei cu sediul în Daemarca Saxo Bank efectuate pe un eșantion de 250 de clienți din România care au o valoare medie a plasamentelor de 47.000 de euro. Dat publicității astăzi, el are la bază observații culese pe un interval de 6 luni.

Concluzia lui Laurențiu Nedelcu, manager pentru Europa Centrală și de Est la Saxo Bank după aceste întâlniri? "Din interacțiunea directă cu clienții, constatăm un apetit pentru antreprenoriat al clienților din România, la polul opus fiind cei care aleg metodele… tradiționale, adică depozitul bancar sau chiar… salteaua drept practici valide, sigure de prezervare a capitalului”, afirmă el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Averea netă a acestor clienți este între 250.000 de euro și 500.000 de euro, în timp ce cei mai mulți au venituri consistente, de peste 50.000 de euro anual. Caută un broker profesionist și nu se limitează la piața locală. Dimpotrivă, caută oportunități în mod constant, indiferent de aria geografică.

Uită de stop-loss

Sunt buzunarele adânci cele care îi fac pe investitorii români să nu se grăbească să iasă din poziții care evoluează în defavoarea lor. Dimpotrivă, aleg strategia "double-down", adică profită de scăderi pentru a-și mări expunerea și a coborî nivelul mediu al prețului de intrare. Mulți clienți ai Saxo Bank așa au procedat în luna ianuarie a acestui an și au ieșit în câștig. Alminteri, profilul de risc al investitorului român este unul conservator.

Au poziții pe aur într-un moment oportun

Potrivit studiului citat, românii tranzacționează aur, fie aur spot în pereche cu dolarul sau euro, fie sub formă de contracte futures sau ETF-uri. Însă nu mulți văd în aur o investiție de termen lung, ci mai degrabă îl folosesc în strategiile lor pe termen scurt, inclusiv intraday. Faptul că acum au expuneri pe aur, când metalul galben este în trend ascendent, peste mediile mobile de 50 de zile și 200 de zile, le indică celor de la Saxo că "investitorul român tranzacționează aur profesionist, alegând să-și diversifice portofoliul în funcție de oportunități."

Pe segmentul mărfuri, din punct de vedere strict al  volumelor tranzacționate, metalele prețioase, petrolul și cuprul sunt cele mai populare în rândul clienților din România. Ei vizează volatilitatea mare a acestora în ultimul timp, ceea ce reprezintă un instrument propice pentru tranzacții speculative. De cealaltă parte, există investitori instituționali din România care tranzacționează produse din sfera agro (grâu, porumb, soia, rapiță etc.), pentru a face hedging față de activitatea lor exact în același domeniu.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
saxo bank
aur
petrol
cupru
investitor