O companie declanșează concedieri acuzând prețurile de dumping practicate de chinezi la panouri solare. CEO-ul demisionează furios: Veți regreta că ați acceptat dependența de China!

O companie declanșează concedieri acuzând prețurile de dumping practicate de chinezi la panouri solare. CEO-ul demisionează furios:  Veți regreta că ați acceptat dependența de China!
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris ieri, 19:00

Producătorul elvețian de panouri solare Meyer Burger își pierde CEO-ul, care demisionează, și va reduce forța de muncă de la aproximativ 1.050 la 850 de angajați până la sfârșitul anului 2025, acuzând prețurile de dumping practicate în Europa de furnizorii chinezi, împreună cu o creștere bruscă a supracapacității de producție chineză și lipsei de protecție a pieței.

De ce este important Mai multe companii europene producătoare de panouri solare au anunțat anul trecut planuri de închidere a fabricilor, invocând presiunea exercitată de o avalanșă de importuri și de un surplus al pieselor de panouri solare care s-au adunat în depozitele europene și au determinat scăderea prețurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant Într-o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul industrial European Solar Manufacturing Council (ESMC) a avertizat că, fără un ajutor rapid, UE risca să piardă peste jumătate din capacitatea sa operațională de producție de module fotovoltaice solare, în câteva săptămâni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Meyer Burger are două unități de producție: o unitate de celule solare în Thalheim, Germania, care aprovizionează o fabrică de asamblare de module în Goodyear, Arizona, SUA.

FOTO Start pentru un parc eolian în România al gigantului mondial Trafigura CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un parc eolian în România al gigantului mondial Trafigura

În anul financiar 2023, compania a înregistrat o pierdere netă de 330 de milioane de dolari.

În scrisoarea de demisie semnată acum, CEO-ul a atacat virulent lipsa protecției în fața prețurilor mici practicate de China la panouri solare: „Din păcate, politicienilor europeni le este prea frică de China și nu sunt pregătiți să protejeze industria solară europeană împotriva concurenței neloiale. O nouă industrie a viitorului a fost sacrificată Chinei. Dependența 100% a Europei de China în sectorul solar, una dintre cele mai importante surse de energie ale viitor, va fi într-o zi regretată”, a fost mesajul acestuia.

În februarie, compania a anunțat că lansează pregătirile pentru închiderea fabricii sale fotovoltaice de lângă Dresda, în estul Germaniei, preferând să se concentreze pe Statele Unite.

Consumul de gaze în Europa, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani CITEȘTE ȘI Consumul de gaze în Europa, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Cu doar o lună înainte, producătorii de panouri solare din Europa au cerut UE să ia măsuri urgente pentru a susține firmele locale.

Meyer Burger suferă din cauza excedentului de produse chinezești pe piața europeană și a cerut acționarilor săi să se pronunțe prin vot asupra finanțării proiectelor sale în Statele Unite, unde companiile beneficiază de măsuri de sprijinire a reindustrializării.

Europa extinde rapid energia solară, instalând anul trecut o capacitate record de 56 GW. Cu toate acestea, această creștere rapidă este crucială pentru atingerea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice și depinde în mare măsură de componente importate din China, ceea ce a determinat unele grupuri industriale să se opună tarifelor care ar putea perturba aprovizionarea din China și ar putea încetini implementarea energiei verzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
fotovoltaice