BlackRock se retrage din inițiativa pentru emisii zero de sub egida ONU

BlackRock se retrage din inițiativa pentru emisii zero de sub egida ONU
scris astăzi, 15:44

Cel mai mare administrator de active financiare din lume a ieșit dintr-ujn proiect în care fondurile de investiții se angajau să-și coordoneze plasamentele în funcție de obiective climatice.

BlackRock, scoietate americană care are în administrare active în valoare de aproximativ 11,50 trilioane dolari, a decis să se retragă din pactul pentru climă susținut de Organizația Națiunilor Unite, au confirmat pentru publicația The Epoch Times un purtător de cuvânt al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiativa care are 325 de semnatari cu active în administrare de 57,50 trilioane euro avea ca obiectiv atingerea unui nivel net zero al gazelor efect de seră până în anul 2050, prioritizând investițiile în companii sau sectoare care corespund acestei ținte.

GRAFICE Povestea Hidroelectrica, Digi, ONE United, OMV Petrom, MedLife, Banca Transilvania în anul bursier 2024. Dezamăgiri pansate cu bani de la stat. Fondurile de investiții, la active-record. Piața obligațiunilor municipale - o relansare care s-a fâsâi CITEȘTE ȘI GRAFICE Povestea Hidroelectrica, Digi, ONE United, OMV Petrom, MedLife, Banca Transilvania în anul bursier 2024. Dezamăgiri pansate cu bani de la stat. Fondurile de investiții, la active-record. Piața obligațiunilor municipale - o relansare care s-a fâsâi

Decizia vine în contextul votului masiv dat de cetățenii americani pentru Donald Trump și candidații republicani, cunoscuți cu viziuni reticente sau chiar contrare față de măsurile care au la bază teoria schimbărilor climatice induse antropogen. În primul său mandat, Trump chiar a retras SUA din Acordul de la Paris.

Apartenența până de curând la inițiativa climatică sub egida ONU oricum nu a afectat managementul portofoliului clienților BlackRock, a afirmat reprezentantul celui mai mare administrator de active financiare din lume. În același timp, totuși, inducea confuzie legate de practivile companiei și era subiectul unor investigații legale sau ale oficialilor publici. În pofida acestui pas înapoi, BlackRock ar urma să rămână angajată obiectivului investițiilor sustenabile.

FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini” CITEȘTE ȘI FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”

În ultimii ani, în special statele americane producătoare de energie conduse de republicani au criticat participarea băncilor și a fondurilor de investiții în coalițiile cu obiectiv al emisiilor net zero și a agendei progresiste. Nu mai departe de luna noiembrie a anului trecut, Texcas, și alte 10 state americane au dat în judecată BlackRock aducând acuzații că acestea au indus dislocări în producția de cărbune și au ridicat costurile energiei.

„Texas nu va tolera utilizarea ca armă ilegală a industriei financiare în serviciul agendei distructive și politizate a mediului. BlackRock, Vanguard și State Street au format un cartel pentru a măslui piața cărbunelui și a reduce artificial oferta de energie și majorarea prețurilor”, afirma Ken Paxton, procurorul general al statului Texas.

BlackRock a respins acuzațiile. Într-o scrisoare de anul trecut către acționari, CEO-ul Larry Fink a afirmat că societatea „nu a susținut niciodată dezinvestirea din companiile tradiționale de energie și că plasamentele din partea clienților în energia clasică sunt de peste 300 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
blackrock
sua
onu
state street
vanguard