După o dezvoltare timidă în deceniul trecut, instrumentele financiare ce replică pasiv structura indicilor bursieri românești au avut o dinamică explozivă în ultimii 2 ani, relevă analiza Profit.ro.
Anul bursier 2024 a fost foarte bun pentru fondurile de investiții de tip ETF, preferate de investitori pentru comisionarea mai mică și diversificarea instantanee. Pe lângă faptul că a adăugat un jucător nou, vehiculele financiare deja puse în mișcare de SSIF TradeVille au avut o dezvoltare explozivă.
Cel mai important instrument de acest tip, fondul ETF care replică structura indicelui BET, lansat în anul de 2012 de TradeVille și administrat de Patria Asset Management (TVBETETF) a ajuns la finele anului 2024 la o valoare de 449,48 milioane lei (90,24 milioane euro), ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare față de nivelurile apropiate de reeprul de 200 milioane lei de la începutul anului trecut.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Premier Energy a cumpărat 90% din dezvoltatorul unui proiect de parc fotovoltaic, la care nepotul premierului și liderului PSD Marcel Ciolacu deținea 50%Fondul și-a redus la jumătatea anului nivelul comisioanelor sub presiunea unui nou concurent, InterCapital Asset Management din Croația, entitatea care a reușit să pună această țară pe harta europeană a ETF-urilor. În luna mai croații au lansat un fond deschis de acest tip care replică structura indicelui BET-TRN, de total return, și care a ajuns până la finele anului la o valoare de 29,58 milioane lei (5,93 milioane euro) a instrumentelor tranzacționate la BVB. InterCapital a mutat și la finalul anului pentru a pune la dispoziția românilor un ETF care să dea posibilității luării de expunere pe bursa din Slovenia.
Fondul de energie lansat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management și care replică structura indicelui de profil BET-NG de la BVB (PTENGETF), a atins o capitalizare de 23,48 milioane lei (4,71 milioane euro), față de un nivel de doar 1,50 milioane lei cât ERTF-ul o avea la listarea sa în februarie 2022.
În mai puțin de un an și în condițiile unei evoluții mai atenuate a companiilor românești de energie în 2024, acesta a reușit să adauge la valoare mai mult de 10 milioane lei, față de reperul de 13 milioane lei pe care îl avea în februarie 2023, la un an de la listare.
Achizițiile constante de unități de fond ale acestor ETF-uri, atrage atenția Tănase, reprezintă opțiunile românilor care pur și simplu spun: “Vreau să cumpăr piața!“ Acesta este, de fapt, începutul oricărei investiții.
De multe ori, însă, este și sfârșitul pentru vor fi investitori care nu vor dori să-și facă portofolii și se vor limita la fonduri care să replice structurile indicilor. Ei nu vor să intre în administrare și sunt mulțumiți cu performanța pieței despre care știu că pe termen lung este mai bună comparabil cu alte clase de active, a conchis directorul Bursei.