Fidelis de iunie 2024 s-a listat la BVB: următoarea emisiune e în august. Samuraiul încă așteaptă momentul oportun

Fidelis de iunie 2024 s-a listat la BVB: următoarea emisiune e în august. Samuraiul încă așteaptă momentul oportun
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 13:04

Românii au împrumutat Statul cu 2,1 miliarde lei în cadrul emisiunii Fidelis de iunie 2024. Titlurile de stat au fost listate joi la Bursa de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Oferta a fost structurată în cinci emisiuni: cele în moneda națională au însumat subscrieri în valoare de 942,7 milioane lei, iar cele două emisiuni în euro au atras subscrieri de 245,9 milioane euro, scrie Hotnews.ro.

Undă verde pentru unul dintre cele mai mari drumuri de mare viteză în România CITEȘTE ȘI Undă verde pentru unul dintre cele mai mari drumuri de mare viteză în România

Donatorii de sange au cumparat titluri de stat Fidelis in valoare de aproape 274 milioane lei, având o dobândă mai mare cu un punct procentual, respectiv de 7%.

„Frecvența emisiunilor Fidelis va crește de la 4 la 6 pe an. Următoarea ediție va fi în luna august, iar celelalte două în octombrie și decembrie”, a declarat Alin Marius Andrieș, secretar de Stat în Ministerul de Finanțe, în cadrul unei conferințe cu ocazia listării ediției de iunie 2024.

El a precizat că Ministerul Finanțelor a ajuns la 21 miliarde lei prin Fidelis. Este vorba despre suma totală deținută în momentul de față de persoane fizice (unele emisiuni au ajuns la scadență și nu fac parte din acea valoare). Suma de la celălalt program destinat tot persoanelor fizice este de 21 miliarde lei.

La rândul său Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, spune că „din 140 miliarde lei, bani pe care Statul i-a împrumutat anul acesta, cam 10% vin de la populație, aici fiind incluse și împrumuturile externe”.

Obligațiunile Samurai așteaptă momentul oportun

Obligațiunile Samurai sunt denumite titlurile destinate pieței din Japonia. În ultimii ani s-a tot vorbit despre emisiunile de acest gen, dar momentan nu s-a întâmplat acest lucru.

Secretarul de Stat Alin Marius Andrieș spune că a fost finalizat cadrul de emisiune.

„În momentul acesta suntem în contact cu sindicatul de intermediere și cu partenerii noștri pentru a identifica momentul oportun, din perspectiva momentului de piață. Obiectivul nostru este să realizăm emisiunea anul acesta. Momentul când o vom realiza ține de momentul de piață”, a spus el.

Contabilii vor protesta, nemulțumiți de modificările fiscale CITEȘTE ȘI Contabilii vor protesta, nemulțumiți de modificările fiscale

De asemenea, a reamintit că că emisiunile pe piețele externe de anul acesta nu au fost anunțate cu mult timp înainte, ținând cont de context.

Contextul este foarte important pentru că prima ediție a obligațiunilor Samurai trebuie să fie de succes.

„Noi vrem diversificare, să intrăm pe o nouă piață. Este o diversificare atât din perspectiva monedei cât și de atragere a noilor investitori”, a precizat Andrieș.

viewscnt
Afla mai multe despre
fidelis
bursa