Guvernul va adopta un nou act normativ privind reglementarea pieței criptomopnedelor, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care a precizat că vor fi incluse prevederi privind companiile din domeniu, dar și privind modalitatea în care sunt impuse impozite pentru tranzacții.
Ministrul Finanțelor Publice a arătat că ANAF pune la dispoziția procurorilor date privind eventuale nereguli în cheltuielile de campanie electorală, dar statul trebuie să fie pregptit pentru a supraveghea otoate tranzacțiile online.
În acest context, ministrul Tanczos a anunțat și un nu act normativ privind criptomonedele.
”Statul trebuie să se pregătească pentru aceste noi provocări nu doar din perspectiva campaniei electorale, dar și din perspectiva oricărei tranzacții online, indiferent dacă vorbim de vânzări online, indiferent dacă vorbim de comenzi care se livrează prin sistemele moderne actuale, indiferent dacă vorbim de criptomonde. Deci toate acestea trebuie abordate în foarte scurt timp și săptămânile viitoare deja vom ieși cu un proiect de act normativ pentru a reglementa piața cripto, companiile care trebuie autorizate, modalitatea în care intră pe piață, (…) modalitatea în care reglementăm companiile, modalitatea în care o să impunen impozite pentru tranzacții ș.a.m.d. Organele statului trebuie să fie pregătite și pentru urmărirea tranzacțiilor pe rețelele sociale”, a afirmat Tanczos Barna.
O lege aprobată de Parlament în noiembrie și care printre alte măsuri prevede și scutirea de impozit, până la 31 iulie 2025, a câștigurilor obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede, a fost contestată în decembrie de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. Chiar dacă motivul contestării este doar un amendament intorodus la lege de către UDMR pentru a scapa Institutul Teologic Baptist din București de plata unei decizii de impunere emisă de ANAF, toată legea rămâne în suspensie până la pronunțarea Curții.
În cazul în care Curtea respinge sesizarea, președintele trebuie să promulge legea. În cazul în care Curtea acceptă sesizarea președintelui, legea își reia parcursul parlamentar.