Cristian Păunescu, BNR, despre tezaurul de peste 90 de tone de aur de la ruși: Avem un optimism prudent

Cristian Păunescu, BNR, despre tezaurul de peste 90 de tone de aur de la ruși: Avem un optimism prudent
scris astăzi, 15:18

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Cristian Păunescu, a declarat la Sibiu, la vernisajul primei expoziții din România dedicate tezaurului de aur al BNR trimis la Moscova și niciodată returnat, că există premise ca să recuperăm din pierderea de peste 90 de tone de aur, însă BNR așteaptă ca noul Parlament, noul Guvern și noul președinte ales al României să își continue strategia de recuperare a tezaurului.

"Acum sunt premise și avem un optimist prudent că se apropie ziua când vom obține acest lucru. Ca să nu creăm o expectație, care poate să fie dăunătoare, Banca Națională este în faza în care are acest dosar, a trecut de furcile caudine prin voturi pe care le-a obținut, însă situația internă, nu avem președinte, e o prezență în continuare, s-a prelungit mandatul, nu e un președinte încă ales, nu a început să funcționeze noul Parlament, nu e Guvern, deci nu avem instituțiile abilitate cu care Banca Națională, care este independentă, e autonomă, poate să își desfășoare în comun această strategie, așteptăm", a afirmat Cristian Păunescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Elena Udrea rămâne după gratii; ICCJ i-a respins revizuirea condamnării în dosarul Gala Bute CITEȘTE ȘI Elena Udrea rămâne după gratii; ICCJ i-a respins revizuirea condamnării în dosarul Gala Bute

Potrivit acestuia, este foarte importantă data de 14 martie, când Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluția în care a invitat "Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă să includă revenirea tezaurului național românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relațiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părți".

Păunescu a remarcat că "în băncile occidentale sunt peste 400 de miliarde de euro ale băncilor rusești, depozite acolo. Deja o mare parte din dobânzile acumulate au fost vărsate Ucrainei, prin hotărârea Uniunii Europene, respectiv Germania, Marea Britanie, deci există posibilități pe care cei mai deștepți decât noi le vor aborda.

"Expoziția 'Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat - o creanță mai veche de un secol", de la sediul sucursalei din Sibiu a BNR, este o parte a strategiei Băncii Naționale privind problematica tezaurului", a adăugat reprezentantul BNR.

Păunescu apreciază că celelalte instituții care și-au trimis patrimoniul la Moscova, "fac mai puțin" decât BNR pentru recuperarea a ceea ce se află în Rusia.

Potrivit BNR, tezaurul aflat la Moscova reprezintă "o pierdere de peste 90 de tone de aur" pentru România.

"Doamna președintă a Consiliului Județean (Sibiu - n.r.) m-a întrebat dacă și celelalte instituții care și-au trimis patrimoniul la Moscova fac și ele la rândul lor ceva și răspunsul este că mai puțin fac și că Banca Națională își vede de problema ei, adică acest tezaur, fiind o bancă, are întotdeauna grijă la bilanț. Bilanțul este o pierdere de peste 90 de tone de aur și o datorie de onoare pentru a prezenta realitățile și a face un scurt istoric al problematicii. E o chestiune dureroasă a istorii noastre", a subliniat Cristian Păunescu.

NEPI Rockcastle cumpără un nou proiect fotovoltaic, după cel preluat de la „regele eolienelor“, și vrea să își asigure consumul energetic al mallurilor din România integral din energie verde CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle cumpără un nou proiect fotovoltaic, după cel preluat de la „regele eolienelor“, și vrea să își asigure consumul energetic al mallurilor din România integral din energie verde

Expoziția BNR de la Sibiu face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia, Varșovia, Viena, Bremen, Tel Aviv și au continuat anul acesta la Bruxelles, Washington DC și Chișinău, se arată într-un comunicat de presă al Băncii.

Potrivit sursei citate, cei care vizitează această expoziție pot vedea documente și imagini din arhivele românești și rusești care reflectă evoluția acestei probleme de-a lungul a peste un secol, respectiv: condițiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia și confiscarea acestuia de către bolșevici, consecințele confiscării stocului de aur pentru economia românească și eșecul tratativelor postbelice româno-sovietice, precum și cele două restituiri ale valorilor istorice și artistice românești evacuate la Moscova (1935, 1956).

Sunt prezentate, de asemenea, discuțiile dintre liderii celor două partide comuniste în 1965 și evoluția problemei tezaurului BNR după 1990. O copie a prețiosului dosar, cunoscut sub numele de "Moscova 1", va fi prezentată publicului, alături de o colecție de monede de aur, din patrimoniul Muzeului BNR, similare celor trimise la Moscova.

Deocamdată, reprezentanții BNR nu au precizat dacă această expoziție poate fi vizitată de publicul larg și nici data până când va fi la agenția din Sibiu, aflată în centrul istoric al municipiului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian păunescu
bnr
tezaur