Tribunalul obligă Alpha Bank să elimine din contractele de credit mai multe clauze referitoare la dobânzi și comisioane

Tribunalul obligă Alpha Bank să elimine din contractele de credit mai multe clauze referitoare la dobânzi și comisioane

Sursa foto: Laszlo Raduly

scris 11 nov 2015

Alpha Bank a pierdut un proces pe clauze abuzive cu ANPC la Tribunalul București și este obligată să elimine mai multe clauze privind dobânzile și comisioanele din toate contractele de credit de consum încheiate înainte de 2010. Este cel de-al treilea proces câștigat de ANPC la Tribunalul București cu efecte asupra tuturor contractelor încheiate de către bănci.

Tribunalul București a stabilit, pe fond, că Alpha Bank a utilizat o clauză ilegală privind variația dobânzii din contractele de credit de consum.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca stabilea, în contractele de facilitate de credit încheiate înainte de 2010, ca dobânda să fie calculată în funcție de o referință internă, la care se adăuga o marjă fixă, iar banca putea să o modifice în orice moment.

Dobânda varia "în funcție de condițiile dominante ale pieței sau a modificărilor circumstanțelor în care aceasta a fost inițial stabilită, precum și în raport de politicile de creditare ale Băncii”, potrivit unei clauze contractuale eliminate de Tribunal.

Instanța a mai eliminat și clauza următoare, care spunea că debitorul este obligat să ramburseze anticipat tot creditul, în termen de cinci zile, dacă nu e de acord cu noul nivel al dobânzii.

Din contracte dispare și comisionul de administrare, al cărui cuantum era inclus în valoarea creditului.

Tribunalul a eliminat, în plus, prevederea prin care banca putea modifica cuantumul comisionului de risc, dacă o analiză internă arăta că debitorul a devenit mai riscant.

Cum a ajuns un român să-și piardă casa luată pe credit și să datoreze băncii mai mult decât a împrumutat CITEȘTE ȘI Cum a ajuns un român să-și piardă casa luată pe credit și să datoreze băncii mai mult decât a împrumutat

Decizia se va aplica tuturor consumatorilor, dacă sentința va fi menținută de Curtea de Apel București, unde părțile pot face apel.

“Obligă pârâta SC Alpha Bank România SA să modifice toate contractele de credit cu garanție reală mobiliară în curs de executare, precum și să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de același tip, destinate a fi utilizate în cadrul activității profesionale”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

La fel ca în cazul OTP Bank, Tribunalul a respins cererea ANPC ca banca să restituie sumele încasate ilegal de la clienți. Aceștia ar putea, însă, să inițieze o acțiune individuală după ce decizia va rămâne definitivă pentru a recupera acești bani.

Clauze de genul celor eliminate de Tribunal au umflat ratele românilor în perioada de criză, când băncile au crescut dobânzile și, în unele cazuri, și nivelul comisioanelor, în pofida faptului că referințele monetare interbancare cădeau spre minime istorice.

Din 2010, instituțiile de credit s-au trezit cu un val de procese pe clauze abuzive, în temeiul legii 193/2000. Clienții au câștigat mii de litigii individuale sau de grup împotriva băncilor, însă deciziile s-au aplicat doar în acele cazuri, iar practica nu a fost unitară.

ANPC câștigă un proces cu Banca Românească pentru eliminarea dobânzii de referință și a comisionul de monitorizare CITEȘTE ȘI ANPC câștigă un proces cu Banca Românească pentru eliminarea dobânzii de referință și a comisionul de monitorizare

ANPC poate cere instanțelor, începând cu octombrie 2013, să elimine clauzele abuzive din toate contractele încheiate de profesioniștii reclamați, după ce legea 193/2000 a fost modificată pentru a cuprinde toate prevederile dintr-o directivă europeană.

OTP Bank și Banca Românească au pierdut câte un proces cu ANPC la Tribunalul București și așteaptă judecarea apelului. Alpha Bank mai este vizată într-un proces pentru legalitatea contractelor ipotecare încheiate în perioada de boom.

În total, ANPC se judecă în 37 de procese cu băncile. Pe lângă băncile menționate, Autoritatea mai are litigii și cu BCR, Volksbank, Credit Europe (banca și instituția financiară nebancară), Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe.

Litigiile vizează clauzele privind dobânzile interne, diferitele tipuri de comisioane și condițiile de executare a garanțiilor, iar o parte dintre ele sunt suspendate după ce băncile au ridicat excepții de neconstituționalitate, ce urmează să fie analizate de Curtea Constituțională.

BNR estima, în 2013, că sistemul bancar ar putea suferi pierderi de până la 1,1 miliarde de euro din aplicarea noilor prevederi din legea 193/2000.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
alpha bank
proces clauze abuzive
clauze abuzive
legea 193/2000