OTP Bank a pierdut definitiv procesul pe clauze abuzive cu ANPC și trebuie să modifice toate contractele

OTP Bank a pierdut definitiv procesul pe clauze abuzive cu ANPC și trebuie să modifice toate contractele
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 feb 2016

Curtea de Apel București a respins, astăzi, apelul OTP Bank într-un litigiu care vizează clauza de dobândă din toate contractele băncii cu ipotecă încheiate cu persoanele fizice înainte de criză. Pe fond, Tribunalul București a eliminat clauza care permitea băncii să modifice dobânda în funcție de politica proprie. Procesul este primul care a primit o decizie definitivă din seria de litigii deschisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), începând din 2013, cu efecte asupra tuturor contractelor din portofoliul băncilor.

OTP a fost prima bancă ce a pierdut un litigiu cu efecte asupra tuturor contractelor la Tribunal. Instanța din București a decis, la sfârșitul lunii iulie, că banca a inserat clauze abuzive în contractele de credit încheiate cu clienții în perioada 2007-2008 și a dispus eliminarea acestora din întregul portofoliu de credite al băncii. Banca a atacat cu apel sentința inițială, însă Curtea de Apel a respins acțiunea. "Respinge apelul declarat de apelanta pârâtă ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică azi, 10.02.2016", se arată în dreptul dosarului de pe portal.

Urmărește-ne și pe Google News

OTP Bank va fi obligată să modifice toate contractele de credit ipotecar și de credit de consum cu ipotecă ce conțin o clauză prin care banca își arogă dreptul de a modifica dobânda după politica proprie și care a generat costuri suplimentare pentru debitori.

„Dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii. Dobânda poate fi modificată în mod unilateral de către bancă, luând în considerare valoarea dobânzii de referință pentru fiecare valută (ex EURIBOR (EUR)ILIBOR (CHF)/ROBOR (RON), etc) fără a exista Consimțământul Clientului (...)”, se arată în contractele de credit de consum cu ipotecă.

„Pentru creditul acordat, Clientul datorează și va plăti băncii o rată de dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii'', iar la art 6.2 este prevăzut, Banca își rezerva dreptul să revizuiască periodic dobânda în funcție de evoluția indicatorilor de referință pentru fiecare valută Euribor pentru Euro, Libor pentru CHF, Robor pentru RON (…)", se arată în contractele de credit ipotecar.

Procesul a pornit după ce cinci clienți cu credite în franci elvețieni au reclamat la ANPC că OTP le-a majorat nejustificat dobânda. În iunie, 2008, OTP a crescut dobânzile tuturor clienților, de la 5,5% la 6,49% pentru cei cu credite ipotecare și de la 5,7% la 6,99% pentru cei cu credite de consum cu ipotecă. Deși banca preciza că dobânda este variabilă și clauza făcea referire la indicatori de piață precum Libor CHF, în realitate dobânzile nu au scăzut ulterior, așa cum scădeau referințele menționate.

Tribunalul nu a arătat cum vor fi calculate dobânzile clienților. Rata curentă ar putea fi cea de la semnarea contractului, însă, în alte cazuri, instanța a decis ca dobândă să fie calculată în funcție de indicatorii de piață, ceea ce pentru credite în franci sau euro a însemnat o reducere de 4-5 puncte procentuale.  Totodată, Tribunalul a respins cererea ANPC ca banca să returneze sumele încasate în plus de către clienți, însă magistrații au arătat, în motivarea deciziei, că debitorii se pot îndrepta ulterior împotriva OTP pentru a-și recupera banii.

În susținerea ANPC au intervenit și două asociații de consumatori, Parakletos și Asociația de Consiliere a Clienților Bancari și a Asiguraților din România.

De la sfârșitul anului 2013, Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte prevede că instanțele dispun scoaterea clauzelor abuzive din toate contractele încheiate de către profesionistul chemat în judecată de ANPC sau de o asociație de consumatori semnificativă.

OTP Bank este în topul băncilor când vine vorba de procese pierdute cu consumatorii, în special pe clauza de dobândă.

OTP Bank a modificat contractul de conversie pentru a elimina suspiciunile clienților privind unele clauze CITEȘTE ȘI OTP Bank a modificat contractul de conversie pentru a elimina suspiciunile clienților privind unele clauze

Banca a lanșat, în decembrie, o ofertă de conversie cu discount pentru 10.500 de clienți cu credite în franci elvețieni. În forma inițială a ofertei, clienții se obligau se renunțe la litigii pentru a primi reducerea de sold. OTP a modificat contractele și cei care aleg să nu renunțe la procese primesc un discount mai mic.

ANPC se judecă, pe baza Legii 193, în 43 de procese cu BCR, OTP, Bancpost, Volksbank, Credit Europe Bank, Credit Europe IFN, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank, Banca Românească și BCR Banca pentru Locuințe.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
clauze abuzive