Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a avertizat că problemele din industria criptomonedelor ar putea reprezenta în viitor un risc pentru stabilitatea financiară mai largă, pe măsură ce sectorul continuă să se extindă și legăturile cu piețele financiare tradiționale se intensifică, transmite Reuters.
Avertismentul vine în contextul în care politicile economice ale SUA generează turbulențe pe piețele globale, iar autoritățile americane încearcă să elimine barierele dintre sectorul cripto și sistemul bancar tradițional, scrie News.ro.

”Piețele financiare din UE sunt, în acest moment, sub presiune severă, din cauza contextului politic și geopolitic mai larg”, a declarat Natasha Cazenave, director executiv al ESMA, într-un discurs susținut în Parlamentul European și publicat pe site-ul instituției.
Piețele de capital au înregistrat scăderi semnificative de la anunțul președintelui Donald Trump privind un nou val de tarife comerciale, scăderi care s-au reflectat și în piața criptomonedelor. Totuși, marți s-au înregistrat ușoare reveniri ale activelor la nivel global.
”Piețele cripto sunt încă relativ mici. Cu toate acestea, în contextul actual, turbulențele chiar și în piețe de dimensiuni reduse pot declanșa sau amplifica riscuri mai mari pentru stabilitatea sistemului financiar”, a avertizat Cazenave.
ESMA, care a emis în repetate rânduri avertismente privind riscurile din sectorul cripto, a subliniat necesitatea unei monitorizări continue, deși a menționat că riscurile actuale pentru stabilitatea financiară sunt încă limitate.
Fondurile axate pe criptomonede reprezintă mai puțin de 1% din totalul fondurilor din UE, iar 95% dintre băncile europene nu desfășoară activități în domeniul cripto, a precizat autoritatea de supraveghere.

Avertismentul ESMA survine în contextul în care Donald Trump, a cărui familie este implicată în lansarea unei afaceri cripto, a cerut relaxarea reglementărilor în domeniu. În SUA, autoritățile au început să ușureze accesul băncilor la activități legate de criptomonede, iar Departamentul de Justiție a decis recent desființarea echipei naționale de aplicare a legii în domeniul cripto.
ESMA a mai subliniat că o retragere bruscă a fondurilor dintr-o ”stablecoin”, o criptomonedă de regulă ancorată la dolar, ar putea afecta prețul activelor financiare care o susțin, cu potențiale efecte în lanț asupra întregii piețe.