Spectacolele din Piața Leicester, centrul nevralgic al artelor stradale din Londra, vor fi interzise și considerate infracțiune.
Aceasta în urma plângerilor venite din partea riveranilor și a unei hotărâri judecătorești care a dat o lovitură artiștilor ambulanți, conform EFE.

Pe 26 martie, un judecător al Curții Magistraților din City-ul londonez a dispus încetarea ''busking-ului'' (spectacolele stradale) în acel loc emblematic, motivând că zgomotul produs de numeroasele concerte presupune o ''tortură psihologică'' pentru locuitorii și companiile din apropiere, una dintre acestea, Global Radio, fiind de altfel cea care a depus plângerea, arată Agerpres.
Hotărârea instanței a obligat primăria districtului londonez Westminster să suspende începând din 17 aprilie autorizația pentru cele două zone pe care le desemnase pentru desfășurarea de spectacole în Piața Leicester.

Primăria a implementat un sistem de autorizare a divertismentului stradal în aprilie 2021, dar de atunci a redus cu 90% spațiile permise pentru desfășurarea unor astfel de spectacole în centrul Londrei și a acționat în judecată aproximativ 20 de artiști pentru încălcarea regulilor, pe unii amendându-i cu sume de până la 2.500 de lire sterline.
În semn de protest, un grup de muzicieni s-a adunat miercuri pentru a cânta - probabil pentru ultima dată - în piață, purtând pancarte cu mesaje în care afirmau că spectacolele stradale nu sunt un delict și au cerut administrației locale a districtului Westminster să înceteze ''uciderea'' culturii, ei acuzând de asemenea Global Radio că ''reduce la tăcere'' artiștii.
Unul dintre aceștia, Nick Howe, care afirmă că-și câștigă parțial existența cântând pe străzi, a sugerat și unele soluții de compromis, precum revizuirea amplasamentelor sau stabilirea unei limite de decibeli.

De partea sa, primăria a subliniat că nu are de ales în fața unei hotărâri judiciare pe care este obligată s-o aplice și a subliniat că, deși ''artiștii stradali sunt o parte foarte îndrăgită a identității orașului nostru, trebuie să asigurăm un echilibru cu datoria de a proteja locuitorii și afacerile''.
Printre figurile cinematografice din Mary Poppins, Harry Potter sau Mr. Bean care înconjoară emblematica Piață Leicester, va lipsi de acolo și artistul Tommy, în vârstă de 45 de ani și de origine română, după 10 ani în care a dat viață unor personaje precum Charlie Chaplin, spre încântarea turiștilor.

''Mi-au spus că și eu trebuie să plec pentru că, dacă rămân aici, va veni cineva să cânte sau să se joace alături de mine și să facă gălăgie'', spune Tommy, care nu știe unde va putea - sau dacă va putea - să-și continue această activitate, ceea ce îl afectează ''fizic și psihologic''.
Pe aceleași străzi care au văzut cândva nașterea unor vedete precum Ed Sheeran sau Rod Stewart, noile generații de ''buskers'' londonezi și-au luat rămas bun pe ritmurile piesei ''Skyfall'' a lui Adele, iar versul în care spune că atunci ''când totul se va destrăma, vom rămâne în picioare și vom lupta toți împreună'' a căpătat un nou sens în vocile lor.