Aproape 2 miliarde de euro a primit România prin Fondul pentru Modernizare în acest an. Este cel mai mare beneficiar din UE

Aproape 2 miliarde de euro a primit România prin Fondul pentru Modernizare în acest an. Este cel mai mare beneficiar din UE
scris astăzi, 18:00

Comisia și Banca Europeană de Investiții au compensat o sumă suplimentară de 2,7 miliarde euro pentru statele finanțate prin Fondul pentru Modernizare, a anunțat Comisia Europeană. Această sumă se adaugă celor anunțate în iunie de aproape aproape 3 miliarde euro. Din întreaga sumă, România a primit, în acest an, cei mai mulți bani. Printre proiectele finanțate sunt instalarea a minimum 1 500 MWh de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din surse regenerabile.

În urma unei evaluări efectuate de Banca Europeană de Investiții în cadrul Fondului pentru modernizare, Comisia Europeană a plătit joi 2,7 miliarde EUR pentru a sprijini 39 de proiecte de investiții în opt state membre beneficiare, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Umbrărescu vrea cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu vrea cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii

Aceste proiecte au scopul de a ajuta țările UE cu venituri mai mici să își consolideze sectorul industrial curat și să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Totalul plăților din Fondul pentru modernizare în 2024 a ajuns la 5,67 miliarde euro, pentru 77 de proiecte din 11 țări.

Potrivit Comisiei Europene, în acest an au fost efectuate plăți către Bulgaria (65 de milioane EUR), Croația (52 de milioane EUR), Cehia (1,28 miliarde EUR), Estonia (84 de milioane EUR), Ungaria (202 milioane EUR), Letonia (27 de milioane EUR), Lituania (185 de milioane EUR), Polonia (1,73 miliarde EUR), România (1,95 miliarde EUR), Slovenia (309 milioane EUR) și Slovacia (153 de milioane EUR).

Pentru următoarele finanțări propunerile trebuie trimise până pe 18 februarie

Termenul de depunere a propunerilor de investiții pentru un potențial sprijin din Fondul pentru modernizare în următorul ciclu de plată este 18 februarie 2025 pentru propunerile prioritare și 21 ianuarie 2025 pentru propunerile neprioritare. Investițiile prioritare sunt cele care pun accentul pe modernizarea sistemelor energetice, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și pe îmbunătățirea eficienței energetice enumerate în Directiva EU ETS.

Toate celelalte investiții eligibile pentru Fondul pentru modernizare sunt considerate investiții neprioritare care fac obiectul unui control suplimentar.

UE și BEI sprijină instalarea de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din România CITEȘTE ȘI UE și BEI sprijină instalarea de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din România

Fondul pentru modernizare a furnizat în prezent investiții în valoare de 15,45 miliarde EUR pentru a sprijini proiecte în tranziția către o energie curată de la lansarea sa în 2021.

Fondul pentru modernizare este finanțat din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii din cadrul EU ETS. Prin acest fond sunt ajutate 13 țări ale UE în tranziția lor către neutralitatea climatică.

Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia au beneficiat de Fondul pentru modernizare de la lansarea sa în 2021. EU ETS revizuit a extins domeniul de aplicare al Fondului pentru modernizare, care poate oferi acum sprijin financiar altor trei beneficiari începând cu 1ianuarie 2024 – Grecia, Portugalia și Slovenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca europeană de investiții
romania
fonduri