Guvernul Statelor Unite a acordat companiei Moderna un grant în valoare de 590 de milioane de dolari pentru a avansa dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei aviare, pe măsură ce țara își intensifică eforturile de a combate infecțiile în creștere la oameni, relatează Reuters.
Această sumă se adaugă celor 176 de milioane de dolari alocați anul trecut de Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS) al SUA, pentru finalizarea dezvoltării și testării unui vaccin pe bază de ARN mesager împotriva gripei aviare H5N1, înainte de o posibilă pandemie, scrie News.ro.
Grantul va sprijini, de asemenea, extinderea studiilor clinice pentru până la cinci subtipuri suplimentare de gripă pandemică, a declarat Moderna vineri.
”Variantele gripei aviare s-au dovedit a fi deosebit de imprevizibile și periculoase pentru oameni în trecut. Accelerarea dezvoltării noilor vaccinuri ne va permite să fim cu un pas înainte și să ne asigurăm că americanii au instrumentele necesare pentru a rămâne în siguranță,” a declarat secretarul HHS, Xavier Becerra, într-un comunicat.
Moderna a anunțat că se pregătește să avanseze vaccinul experimental, denumit mRNA-1018, în studii clinice de fază avansată, bazându-se pe date preliminare dintr-un studiu de fază incipientă până la intermediară. Compania intenționează să prezinte aceste date la o conferință medicală viitoare.
Finanțarea a fost acordată prin intermediul consorțiului Rapid Response Partnership Vehicle (RRPV), cu sprijinul Autorității pentru Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală (BARDA) din SUA.
CITEȘTE ȘI Vânzările de automobile la nivel global au crescut și în 2024. Pe segmentul electric a fost vândut un volum fără precedentPână în prezent, aproape 70 de persoane din SUA, majoritatea lucrători agricoli, au contractat gripa aviară, din aprilie, în contextul răspândirii virusului în rândul efectivelor de păsări și al turmelor de vite.
Deși cele mai multe infecții la oameni au fost ușoare, săptămâna trecută a fost raportat un deces în statul Louisiana.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, riscul pentru populația generală este redus, iar până acum nu există dovezi care să sugereze o transmitere de la om la om.